Păreri pro şi contra comasării electoralelor de anul viitor
Puterea ar vrea să unească alegerile locale cu cele parlamentare şi să le împingă pînă în noiembrie 2012. Ideea a fost discutată mai întîi în PDL, apoi s-au purtat negocieri cu UDMR şi UNPR, după care a început tatonarea Puterii. Decizia finală tot în Coaliţie se va lua, dar democrat-liberalii au aruncat nada să vadă cum e prinsă de social-democraţi şi liberali. Aparent, e simplu: un singur tur de scrutin, în care alegătorul ştampilează şase buletine de vot (primar, consilieri locali, preşedinte de CJ, consilieri judeţeni, deputat şi senator). Realitatea e mai complicată pentru că amînarea cu şase luni a localelor presupune modificarea legii, astfel încît actualii aleşi să primească prelungire de mandat.
Opoziţia s-a declarat nu reticentă, ci categoric împotriva acestei idei. Mai mult, ar vrea alegeri anticipate, nicidecum amînate.
Da sau ba comasării alegerilor? O spun oameni politici ai Neamţului.
* Pro…
Senatorul Toader Mocanu, preşedintele PDL Piatra Neamţ, se declară pro. {i porneşte de la experienţa acumulată în recenta campanie pe colegiul 6 Neamţ, a cărei miză a fost un loc în Camera Deputaţilor.
“Comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale ar fi avantajoasă din mai multe puncte de vedere. În primul rînd, ar însemna o economie de bani la buget, pentru că multe cheltuieli ar fi comune. S-ar reduce mult. În al doilea rînd, candidaţii pot în acest mod să fie în competiţie unii cu alţii. Asta a fost, după părerea mea, problema în alegerile parţiale de pe colegiul 6: nu a existat o dezbatere între cei doi candidaţi. A fost o campanie electorală extrem de grea, iar principala greutate a venit de la lupta politică din plan local. Se face politică cu patos la nivel local şi ne întîmpinăm cu tot felul de adversităţi extra politice. N-au nici o legătură cu politica, dar campania electorală şi evenimentele politice dau posibilitatea acestor răfuieli între localnici. Dese au fost situaţiile în care unul şi-a adus aminte că e mînios pe altul ba pentru că i-a călcat hotarul, ba că a acaparat islazul, ba că s-a dus la primărie şi n-a primit actul pe care l-a cerut, ba că se judecă de ani de zile pentru cinci prăjini de pămînt, ba că s-a uitat nu ştiu cum la nevasta lui. Sînt chestiuni care puteau fi depăşite, dar n-au fost, ba, mai mult s-au plătit poliţe în campania electorală. {i nu pot spune cu cîtă tărie s-a făcut asta! Sînt multe probleme. Unele vizează politica – şedinţe de consiliu, hotărîri ale consiliilor locale, altele sînt doar personale. De asta spun că a fost o campanie grea. Iar cea de anul viitor va fi şi mai grea. Va conta foarte mult prezenţa la vot. Ar fi ideal, după părerea mea, dacă tot se dau în petec Victor Ponta şi Crin Antonescu, să se pună de acord şi să modificăm Constituţia în aşa fel încît să introducem obligativitatea votului. Să ne batem în ideologii şi concepţii, nu în cine aduce mai multă lume la vot. Aşa ar fi corect. Statul are grijă de cetăţeni, dar şi cetăţenii ar trebui să se prezinte la vot, indiferent de persoana cu care votează.
* … şi contra
PSD nu vrea cu nici un chip comasarea alegerilor. Alin Antochi, preşedintele PSD Neamţ, explică şi de ce:
“Comasarea în viziunea PDLînseamnă prelungirea puterii aleşilor locali. Sînt mai multe motive pentru care ei şi-ar dori o astfel de abordare. În primul rînd ştiu că vor pierde drastic alegerile locale, fapt care ar da un semnal clar pentru alegerile parlamentare. Apoi, PDL se teme de eventuala migraţie a aleşilor locali către opoziţie. {i, poate cel mai important, se gîndesc probabil fie să convingă UDMR, fie să încerce alte solutii – chiar şi la limita Constituţiei – pentru a impune reorganizarea administrativ-teritorială. Nu este exclus ca PDL să ameninţe UDMR cu votul uninominal fără compensare, dacă nu acceptă regionalizarea. Care ar fi compromisul: alegeri amînate şi comasate pe un sistem electoral care să convină UDMR plus regionalizare (eventual, în varianta 8 plus 2)”.
Alin Antochi spune că, în acest moment, legislaţia e clară: alegerile locale nu pot fi amînate. “Conform Legii administraţiei publice locale, mandatul primarului, consilierului local, respectiv al preşedintelui consiliului judeţean şi al consilierului judeţean este de 4 ani. {i se exercită pînă la depunerea jurămîntului de către noii aleşi. Acesta poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav. Actuala guvernare este şi o calamitate şi un dezastru şi un sinistru. Problema este însă că PDL tocmai alegeri parlamentare nu vrea. Adică, vrea ca dezastrul să îşi producă efectul pînă la capăt. Noi nu putem fi de acord cu modificarea legii administraţiei publice locale măcar din motivul că introducerea unui criteriu arbitrar – de tipul lipsei de resurse – ne-ar putea pune în situaţia în care alegerile ar fi organizate în 2013 sau, de ce nu, peste patru ani! Sau chiar să nu se mai facă deloc!”, spune şeful PSD Neamţ.
(Dana OSTAHIE)