Cavalerii, Malta şi balta (I)
Comisarul-șef Paul Tablan, împuternicit la comanda IPJ Neamț, ne-a transmis în cursul zilei de luni – 27 septembrie că inițiază procedurile instituționale și legale privind identificarea certă a ofițerului care a devenit Cavaler Malta în haine de ofițer al Poliției Române. Noi avem deja confirmarea că este vorba despre inspectorul principal Ionuț Savin. Mai mult, statutul polițistului și codul de conduită ar trebui să îl îndemne să scrie repede o demisie.
Gheorghe Dumitroaia afirmă că a participat la acțiunea de la Cetatea Neamț stîrnit fiind de priorul de Moldova al Ordinului, Petru Frăsilă. Insistă pe ideea că a vrut să supravegheze personal buna desfășurare a acțiunii. Tabloul primit a fost depus la Muzeul de Artă. Ne-a declarat că, după o evaluare de specialitate, lucrarea aparținînd Cavalerului de Malta Dan Cumpătă este lipsită de valoare.
Iulian Moisescu a promis că vine la Piatra Neamț pentru a lămuri toate controversele, inclusiv comportamentul neconform al „cavalerului” Ionel „Papy” Ioniță.
Președintele CJ Neamț – Vasile Pruteanu – a primit în luna august un brevet de membru de onoare al Ordinului condus de Iulian Moisescu. Purtătorul său de cuvînt a declarat că Pruteanu nu a intrat în posesia documentului emis de o structură cel puțin discutabilă, oricum nerecunoscută la nivel diplomatic.
Șeful Casei Județene de Asigurări de Sănătate afirmă cu orice prilej că în Neamț sînt doar 3 Cavaleri de Malta în Ordinul condus de (suspendatul) Iulian Moisescu: el, Frăsilă și Ioniță. Am depistat noi un polițist, un fost senator, o femeie de afaceri și investigăm apartenența unor pădurari.
După cum se vede din pancarta expusă în Baza Hipică , în august a.c., Marele Priorat Autonom, Ospitalier, Spiritual și Militar al Sf. Ioan de Ierusalim – Cavaleri de Malta este… perfect nemilitar. Bucuria nemțenilor este că nu au urcat Crucea de Malta pe Cetatea Neamț.
Papa Benedict și Matthew Festing
Cavaleri de Malta care nu au nimic de ascuns
Bogdan Tătaru-Cazaban este ambsadorul României pe lîngă Sfîntul Scaun, la Vatican. Excelenţa Sa asigură şi reprezentarea diplomatică şi consulară în Ordinul Suveran Militar de Malta (OSMM). La rîndul său, acest Ordin are reprezentare diplomatică în România, ambasador fiind, din 13 mai 1997, Franz Alfred Reichsgraf von Hartig (cu reşedinţa la Salzburg, Austria). Ordinul întreţine relaţii diplomatice cu 104 ţări din lume, cu 6 are relaţii oficiale la nivel de delegaţii, este observator acreditat pe lîngă alte 14 structuri internaţionale şi a fost recoscut de Taiwan.
Primele relaţii ale Ordinului de Malta cu poporul român, după cum aflăm din pagina oficială a Ministerului Afacerilor Externe, datează încă din secolul al XIII-lea, cînd prin intermediul Diplomei Cavalerilor Ioaniţi, regele Ungariei Bela al IV-lea îi invită pe aceştia să se stabilească în Banat. De asemenea, se consideră că primul spital din România a fost fondat de Cavalerii Ioaniţi la Oradea, încă înainte de aşezămîntul spitalicesc de la Sibiu a cărui înfiinţare este atestată la 1292.
Relaţiile diplomatice au fost stabilite, la nivel de legaţie, între România şi Ordinul de Malta în luna decembrie 1932, iar la 27 ianuarie 1933 primul reprezentant diplomatic al Ordinului în România, contele Michel de Pierredon, îşi prezenta scrisorile de acreditare în această calitate. În anul 2012 se vor aniversa 80 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice.
Relaţiile au încetat în 1948, fără a fi fost denunţate de vreuna din părţi. Ulterior acestui moment, în cazul României, OSMM a creat, în 1960, „Uniunea membrilor şi a celor decoraţi cu Meritul Ordinului Suveran de Malta”. Redenumită în 1962 „Asociaţia Română a membrilor Ordinului Suveran Militar de Malta”, aceasta a funcţionat în exil pe toată durata regimului totalitar.
La 24 mai 1991, pe baza unui protocol, semnat de Însărcinatul cu afaceri al României în Italia şi de Secretarul de stat pentru afaceri externe al OSMM, au fost reluate relaţiile diplomatice dintre România şi OSMM, acestea fiind ridicate la nivel de ambasadori.
Dialogul politic bilateral este marcat de vizitele oficiale în România (2002, 2011) ale conducătorului Ordinului, de vizitele de stat ale preşedintelui Băsescu la OSMM (2004, 2008) şi de vizite la nivelul miniştrilor de externe.
În domeniul medical şi social există un Acord de cooperare pentru asistenţă umanitară (2002). Prevederile Acordului se aplică prin intermediul diverselor unităţi ale Serviciului de Ajutor Maltez din România. Prin mijlocirea acestor unităţi teritoriale, structura de intervenţie umanitară a OSMM („Malteser International”) a activat, în mai multe rînduri, în sprijinul populaţiei afectate de calamităţi (inundaţii) din România.
Începînd din 1991, Ordinul a înfăptuit o serie de proiecte în România: dotarea şi aprovizionarea cu medicamente a „Spitalului Sfîntul Ioan” din Sectorul IV din Bucureşti, efectuarea unor stagii de specializare pentru medici şi cadre medii din România la {coala de ambulanţieri de la Paris, gestionarea unor puncte sanitare, acordarea de asistenţă bătrînilor şi persoanelor cu handicap etc.
La Cluj-Napoca, s-a constituit Serviciul de Ajutor Maltez în România (SAMR), care se află sub coordonarea structurii din Austria a OSMM. Unităţi ale SAMR funcţionează şi în alte localităţi din România (Piteşti, Sfîntu Gheorghe, Tîrgovişte).
În contextul Revoluţiei din decembrie 1989, Ordinul de Malta a trimis în România diverse ajutoare – medicamente, îmbrăcăminte, material medical – prin intermediul structurilor Ordinului din Franţa.
Un lucru deosebit este faptul că Asociaţia Românească este singura Asociaţie Malteză din lume, care are în componenţă şi o parte ortodoxă acreditată de conducerea Ordinului: familiarii ordinului. Acest privilegiu unic a fost acordat în urma vizitelor Papei Ioan Paul II şi ale Marelui Maestru – de atunci – Fra’ Andrew Bertie în România, aceştia fiind fascinaţi de funcţionarea exemplară a echipelor ecumenice de lucru din interiorul Ordinului şi ale Serviciului de Ajutor şi de progresul ecumeniei în România creştină.
Denumirea completă a ordinului recunoscut şi acreditat în ţara noastră este Ordinul Suveran Militar şi Ospitalier al Sfîntului Ioan de Ierusalim, de Rodos şi de Malta.
În luna iunie a.c., Principele şi Marele Maestru al Ordinului, Alteţa Sa Eminentissimă Fra’ Matthew Festing, a efectuat o vizită în România.
Cavaleri de Malta care au ceva de ascuns
Pe lîngă acest admirabil Ordin, după cum cu o consecvenţă incredibilă a semnalat Ordinul Suveran Militar şi Ospitalier al Sfîntului Ioan de Ierusalim, de Rodos şi de Malta., de multă vreme în România activează – ca şi pe plan internaţional – Ordinul Suveran Sfîntul Ioan de Ierusalim – Cavaleri de Malta. A fost adus în ţară în anul 2003 de omul de afaceri Constantin Buzatu. {i autoarea materialelor disponibile pe internet, dar şi alte persoane apropiate de siguranţa naţională afirmă că acest ordin este orientat mai mult spre spaţiul ex-sovietic, cu preponderenţă spre Rusia.
După cum afirmă aceeaşi Mihaela Gheorghiu, ordinul ţine de sistemul Prioratelor naţionale instituit de o Confederaţie a Cavalerilor Cruciaţi, organizaţie internaţională care se prezintă ca avînd 30.000 de membri la nivel mondial, dintre care aproximativ 200 sînt români.
De reţinut că, potrivit celui mai simplu dicţionar explicativ, prioratul este o unitate teritorial-administrativă bisericească şi este condusă de un prior sau depinde de o mănăstire catolică. Delimitările, suprapunerile şi confuziile generate de ecumenismul modern şi istoria unui ordin militar şi religios depăşesc, în esenţă, cadrul de abordare propus de săptămînalul nostru. Cel puţin în această etapă.
Momentul în care acest ordin desfăşurat în priorate a sensibilizat opinia publică este cel al iniţierii regretatului actor Jean Constantin, în urmă cu ani de zile, la Suceava. Neoficial, se spune că marele actor a suferit încă un infarct după ce-a aflat din presă că autenticii Cavaleri de Malta sînt alţii şi nu primesc, pardon, ţigani.
A fost momentul în care opinia publică l-a descoperit pe Dorin Potolincă, Mare Prior pentru Europa de Est al Ordinul Suveran Sfîntul Ioan de Ierusalim. Potolincă este patronul unei pensiuni cunoscute din Suceviţa.
Drept prior de Iaşi este prezentat Doru Tompea, conducătorul Universităţii “Petre Andrei”, cea atît de cutremurată de lupte de supremaţie. Tompea e una şi aceeaşi persoană cu liderul comunist al studenţilor ieşeni din anii ’80, care a marcat profund libertatea de exprimare prin încurajarea fenomenlor de gen „Divertis” sau „Opinia Sudenţească”. A fost debarcat după revolta studenţilor ieşeni din februarie 1987.
Interesant este că avem şi un priorat de Moldova, condus de cunoscutul om de presă Petru Frăsilă. După o primă declaraţie în care accepta dreptul ziariştilor de a scrie despre ordinul-minune, nu a mai răspuns la telefon. A răspuns în schimb maestrul Iulian Moisescu, şeful lor naţional. Punctul său de vedere va fi prezentat în episodul viitor.
Pînă atunci, vă propunem să reţineţi „ceremonia” găzduită de Cetatea Neamţ pe 11 aprilie 2010. Cavalerii de Malta din gruparea Moisescu au săvîrşit acolo operaţiuni de iniţiere şi primire în Ordin. Cetatea Neamţ este gestionată de Complexul Muzeal Neamţ şi este în portofoliul Consiliului Judeţean. Spaţiul în care s-au desfăşurat „maltezii”, sub atenta supraveghere a directorului Gheorghe Dumitroaia de la Complexul Muzeal, nu este de regulă accesibil publicului. „Maltezii” lui Moisescu, Potolincă, Frăsilă şi Tompea au plătit 40 de bilete a 5 lei bucata pentru a-şi ţine manifestarea. La origine, Cavalerii de Malta depuneau un jurămînt militar, religios, de castitate şi caritate. Modul în care au avut acces la cetatea denumită Cetatea Pietrei, pe site-ul lor, ne scuteşte de comentarii. Acolo a fost „uns” cavaler şi un important poliţist nemţean, Ionuţ Savin, de la Compartimentul prevenire. A participat fostul senator PNL Șerban Strătilă, „uns” cavaler mai devreme într-o ceremonie de la Iaşi. Nu a lipsit Iulian Moisescu, cel care a fost exmatriculat fix din Ordinul pe care afirmă că îl reprezintă. (va urma)
(Viorel COSMA)
4 comentarii
Cam romanţatî povestea. Seamănă cu cei trei muşchetari.
Să vedem şi alte opinii despre cavaleri.
Strânse legături cu francmasoneria
Într-o planşă ce reproduce structura francmasoneriei, regăsim la nivelul Ritului de York Cavalerii de Malta şi binecunoscutul lor simbol printre gradele cele mai înalte. Mai ales, Loja Propaganda Due (P2) din Italia a avut strânse legături cu ei.
În cartea „Cavalerii întunericului”, François Hervet scrie: „în decembrie 1969 a avut loc o întâlnire secretă în biroul contelui Umberto Ortolani, ambasadorul cavalerilor de Malta în Uruguay, la care au participat mai multe capete ale lojei P2: Licio Gelli, Roberto Calvi, Michele Sidona, toţi implicaţi în omorârea Papei Ioan Paul I şi în masive fraude bancare.”
Istoricul militar român Mihai Dogaru afirma într-o emisiune TV în 2006: „Cavalerii de la Malta reprezintă una dintre cele mai vechi ramuri ale „Ordinului Cuceritorilor” (societate francmasonică în care sunt admişi doar cei care au deja un anumit grad de iniţiere ocultă). Ei au o Constituţie proprie şi au jurat să depună toate eforturile în scopul stabilirii Noii Ordini Mondiale.”
Strânse legături cu francmasoneria
Într-o planşă ce reproduce structura francmasoneriei, regăsim la nivelul Ritului de York Cavalerii de Malta şi binecunoscutul lor simbol printre gradele cele mai înalte. Mai ales, Loja Propaganda Due (P2) din Italia a avut strânse legături cu ei.
În cartea „Cavalerii întunericului”, François Hervet scrie: „în decembrie 1969 a avut loc o întâlnire secretă în biroul contelui Umberto Ortolani, ambasadorul cavalerilor de Malta în Uruguay, la care au participat mai multe capete ale lojei P2: Licio Gelli, Roberto Calvi, Michele Sidona, toţi implicaţi în omorârea Papei Ioan Paul I şi în masive fraude bancare.”
Istoricul militar român Mihai Dogaru afirma într-o emisiune TV în 2006: „Cavalerii de la Malta reprezintă una dintre cele mai vechi ramuri ale „Ordinului Cuceritorilor” (societate francmasonică în care sunt admişi doar cei care au deja un anumit grad de iniţiere ocultă). Ei au o Constituţie proprie şi au jurat să depună toate eforturile în scopul stabilirii Noii Ordini Mondiale.”
Cavalerii de Malta sunt cei care au pus bazele CIA. Allen Dulles şi Bill Donovan, primii directori ai CIA, numiţi chiar „taţii” acestui serviciu de informaţii, erau cavaleri de Malta. La fel stau lucrurile şi cu urmaşii lor: Wiliam Casey, directorul CIA în timpul guvernării Reagen şi John Mc Cone, directorul din timpul guvernării Kennedy.
Cam romanţătî povestea. Samănă cu cei trii muşchitari.
Strânse legături cu francmasoneria
Într-o planşă ce reproduce structura francmasoneriei, regăsim la nivelul Ritului de York Cavalerii de Malta şi binecunoscutul lor simbol printre gradele cele mai înalte. Mai ales, Loja Propaganda Due (P2) din Italia a avut strânse legături cu ei.
În cartea „Cavalerii întunericului”, François Hervet scrie: „în decembrie 1969 a avut loc o întâlnire secretă în biroul contelui Umberto Ortolani, ambasadorul cavalerilor de Malta în Uruguay, la care au participat mai multe capete ale lojei P2: Licio Gelli, Roberto Calvi, Michele Sidona, toţi implicaţi în omorârea Papei Ioan Paul I şi în masive fraude bancare.”
Istoricul militar român Mihai Dogaru afirma într-o emisiune TV în 2006: „Cavalerii de la Malta reprezintă una dintre cele mai vechi ramuri ale „Ordinului Cuceritorilor” (societate francmasonică în care sunt admişi doar cei care au deja un anumit grad de iniţiere ocultă). Ei au o Constituţie proprie şi au jurat să depună toate eforturile în scopul stabilirii Noii Ordini Mondiale.”
Cavalerii de Malta sunt cei care au pus bazele CIA. Allen Dulles şi Bill Donovan, primii directori ai CIA, numiţi chiar „taţii” acestui serviciu de informaţii, erau cavaleri de Malta. La fel stau lucrurile şi cu urmaşii lor: Wiliam Casey, directorul CIA în timpul guvernării Reagen şi John Mc Cone, directorul din timpul guvernării Kennedy.
Nu am calitatea şi împuternicirea cuiva de a discuta de ce există variante, fără legătură între ele, intitulate relativ asemănător, dar nu cred că dl. Dogaru, fie acesta fost cadru militar şi comentator în chestiuni generaliste, vis a vis de istorie, are competenţele necesare pentru a aviza, ori discredita ceva ce nu cunoaşte în profunzime. Primul ambasador al Ordinului de Malta în România(ordin istoric recunoscut şi agreeat de Sfântul Scaun Apostolic de la Roma) după decembrie 1989, a fost Excelenţa Sa, cavaler JEAN ŞONERIU, decanul de vârstă printre ambasadorii străini, acreditaţi în România. Pe fratele Jean Şoneriu l-am cunoscut personal, vizitându-l la ambasadă atunci când aveam drum prin zonă. În permanenţă era vegheat de un frate ioanit, cavaler german, un blond lat în umeri care nu ştia de glumă, dar extrem de vigilent, ager şi prompt. Ambasadorul nonagenar se deplasa aproape săptămânal, mai ales la Paris, pentru a participa la şedinţe, întruniri şi decizii importante ale Ordinului. A fost un mare diplomat şi frate smerit, cu vederi largi, care a depus mari eforturi pentru lărgirea evantaiului de relaţii externe, avantajoase României. Ordinul a fost adus în România de fratele Jean Şoneriu, pe vremea regelui Carol al II-lea. Sub administraţia Antonescu s-au răcit relaţiile, iar regimul comunist a stins orice colaborare. Abia după decembrie 1989 s-au relansat colaborările cu acest stat fără teritoriu, Ordinul Cavalerilor de Malta, la rang de ambasadă, fratelui-cavaler Jean Şoneriu revenindu-i misiunea de a repune în funcţiune comunicarea dintre cele două state: Ordinul şi România. Am profitat de ocazie pentru a-i aduce un respectuos omagiu.