Multe trăznăi am văzut pe piața noastră culturală, dar una mai frumoasă decît „Festivalul degustătorilor de film și artă culinară” de la Cetate, patronat de dumneavoastră, nu m-a uns așa tare la inimă. De unde asocierea asta?
Păi, în primul rînd, eu sînt – ca să zic așa – un profesionist nu numai al literaturii, dar și al bucătăriei. Eu am crescut la grădina bunicului meu, care era mare grădinar profesionist și acolo am început să gătesc de la 5 ani. Eu sînt obsedat să reabilitez bucătăria românească – este mediocru expusă în toate restaurantele cu specific românesc, care trebuie să recunoaștem că sînt absolut mediocre. Bucătăria ține de cultura unei nații și românii ar merita mai mult din acest punct de vedere. Acolo, la Cetate, pe maul Dunării, eu experimentez tot felul de rețete boierești și m-am gîndit să combin aceste povești. Inițial m-am gîndit numai la filme de-astea legate de gastronomie și pe urmă am zis să lărgesc paleta. Și a pornit o aventură, așa, din senin. Succesul este uriaș pentru cei care participă – mă gîndesc la cineaști, la actori – într-o chestie relaxantă, cu mîncare bună, cu băutură bună, cu ideea că în fiecare zi gătim altceva. Dacă-s file nemțești, gătim nemțește, dacă-s filme cehești – cehește…
Dacă-i un film coreean?…
Gătim și în… limba coreeană.
Cam scumpă bucătăria dumneavoastră, cam mari prețurile la bucătăria lui Dinescu. Toamna trecută, la Grădina Verona, în București, m-ați lăsat fără bani. Plătim marca sau calitatea?
În primul rînd, calitatea. Că-s numai lucruri de-astea Bio. Pe urmă, la mine sarmalele-s făcute cu carne de vițel și de gîscă, fierte-n vin. Păi, cînd pui la o oală de-aia cu 50 de kile de vin, chiar dacă se evaporă și rămîne numai savoarea, intră-n preț.
Oricum, o să scot o carte de bucate în toamna asta, spre iarnă.
Cum i-ați păcălit pe cei de la Consiliul Național al Cinematografie să dea și ei un ban la festival?
Păi, anul trecut n-au dat și au văzut ce succes a avut. Am depus acolo, la o comisie, proiectul pentru anul ăsta și au dat bani. Nu cred că i-am păcălit, din contră. O să facem festivalul în fiecare an și din an în an îl înșurubăm mai bine.
(scurt dialog consemnat de Viorel COSMA)