TKD Invest – publicitate cu prioritate
Ancheta privind odiseea licitațiilor de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului continuă și în acest număr. Interesant este că noi scriem, lumea ia la cunoștință de situații incredibile, de licitații măsluite fără rușine și nimeni nu face măcar un simulacru de anchetă. Că cei din Consiliul Județean nu o fac este de înțeles, doar firmele șefilor licitează și cîștigă de zor tot ce se poate cîștiga. Că organele de anchetă se fac că nu văd, iarăși înțelegem, că doar nu au nevoie de bătăi suplimentare de cap. Că anchetele noastre nu dau de lucru colegilor, iarăși înțelegem. Dar nu pricepem cum așa zisa opoziție din Neamț nu face măcar de formă o interpelare în Consiliul Județean, o conferință de presă în care, de exemplu, fostul președinte de Consiliu Județean Dan Vasile Constantin, să vorbească despre incompatibilitatea lui Vasile Pruteanu, în urma afacerilor făcute de fiica acestuia cu direcția condusă de doamna Cristina Păvăluță. Dar să trecem la subiect.
3 licitații pentru publicitate
SC TKD SRL din Piatra Neamț a fost înființată cu acte în regulă în 2010, luna ianuarie și a dovedit un apetit deosebit pentru licitațiile pentru publicitate la diverse proiecte ale Direcției. A cîștigat 3 în anul respectiv, dovedindu-se extrem de activă și oferind, se pare, servicii de calitate. Administratorul firmei este domnul Teacu Constantin, iar sediul se află într-o zonă exclusivistă din Piatra Neamț, pe str. Ștefan cel Mare nr.17. ~n fine, aici ajung plicurile pentru firmă, undeva, în fundul curții. Este în aceeași curte cu ANTREC-ul, o organizație mult dragă Consiliului Județean, unde s-a propus tocarea de bani frumoși pe diferite acțiuni populare și populiste ale mai sus amintitei asociații. ANTREC Neamț face parte din ANTREC-ul Moldova, iar aici facem cunoștință cu doamna Sorina Bulai, asistent expert coordonator regional care, absolut întîmplător, prin atribuțiile pe care le are (și) la Bursa Română de Mărfuri, terminalul Piatra Neamț, asigură locul de bătălie pentru „luptele” foarte calme la licitațiile Consiliului județean, multe din ele cu cîștigători, hai să zicem, previzibili. Totul, este, vă garantăm, absolut o întîmplare, cum în Neamț sînt multe.
Domnul Teacu este un norocos, cum spuneam, cad licitațiile pe el, una după alta. Nici nu stăm astăzi să vedem ce alte licitații a cîștigat la Consiliul Județean și cu ajutorul cui, că încă nu e relevant. Nu stăm să calculăm foarte atent ce și cum a făcut, că nu e cazul. Vom analiza puțin cine a participat la aceste licitații . Și cît de transparentă și sigură este o procedură atent supraveghetă în proiecte pe bani publici.
* Proiectul de reabilitare a centrului Romanița avea și o componentă de publicitate în valoare de 7.100 lei. Participă 3 firme – TKD Invest SRL, Full Construct Oșlobeni (!!!) și Elmido sau Elindo Agency . La prima este domnul Teacu Constantin, a doua se ocupă de construcții și nu are nici un bilanț depus, acum este în insolvență (ideea este cum a fost acceptată o asemenea firmă în competiție), iar a treia, cu toate eforturile noastre nu a fost de găsit printre firmele înființate în România. Poate nu știm noi să căutăm, de aceea cerem oficial lămuriri celor care au organizat licitația. Adjudecat TKD, cu o ofertă de 7.000 lei. Ne-am lămurit cu licitația?
* Proiect Ozana: servicii de publicitate, valoarea este de 9.520 lei. Participă tot 3 firme. TKD Invest, cu Teacu Constantin, Sport International 1×2 Bicaz și Intermediar Company din Oșlobeni (!!! observați apetitul spre publicitate al firmelor din Oșlobeni și atenția cu care urmăresc anunțurile de licitații). Firma din Bicaz are ca asociați pe domnii TEACU Ioan și Iliescu Vasile și are ca obiect principal de activitate „jocuri de noroc și pariuri”. Să mai facem precizarea că Teacu Ion a fost asociat cu domnul Teacu Constantin într-o altă firmă, Royal Company, acum în faliment. Deci, dincolo de posibila coincidență de nume, domnii se cunoșteau și au acționat ca frații în afaceri. Cea de-a treia firmă, din Oșlobeni, îl are acționar, ați ghicit, pe domnul Iliescu, din cea de-a doua firmă și este foarte interesantă. Se ocupă de comerț, are o cifră de afaceri bunicică, vreo 10 miliarde în lei vechi, nu are angajați, profit, dar are, atențieee!!! capital propriu pe minus! Concluzie: o înțelegere între 3 persoane legate prin afaceri, pentru a truca o licitație. Evident, adjudecat TKD Invest, cu o ofertă de 8.680 lei.
* Proiect Sancta Maria: servicii de publicitate în valoare de 8.804 lei. Participă tot 3 firme (cifră norocoasă de acum). TKD Invest, evident. Reapar Intermediar Company și Elindo Agency. Ultima, reamintim, nu o găsim ca firmă pe nicăieri!
Evident, adjudecat TKD Invest, cu o ofertă de 8.400 lei. Domnul Teacu Constantin nu are rivali demni de el nici de data aceasta.
*Evaziunea fiscală de pe Barajului 17 din Bicaz
Una din firmele care participă la licitații, Sport Internațional 1×2 Bicaz, are adresa pe strada Barajului 17. Aici, autorul materialului, pe cînd muncea la un cotidian local, a descoperit peste 25 de firme care erau înregistrate la aceași adresă, firme cu sediu în paradise fiscale, care au fost aduse la Bicaz, pline de datorii și în felul acesta au scăpat foștii acționari de urmărirea penală. Interesant este că acestă firmă, care se ocupă cu jocuri de noroc, este la aceeași adresă și că în istoricul ei apar o mulțime de incidente la plată cu bilete la ordin! Este clar că o asemenea firmă merită să fie primită la o licitație pe un proiect, unde se presupune că dosarele sînt puricate cu foarte mare atenție.
* De ce se lucrează cu Bursa Română de Mărfuri:
“Cu BRM contractul este făcut de mulți ani, de cînd a apărut Bursa Română. Este un contract de consultanță și se încheie în fiecare an. Se achiziționează prin BRM pentru că sînt proceduri agreate de lege. Bursa funcționează după anumite legi și inclusiv pe Ordonanța 34, care înainte era 60, care permite să facem achiziții prin Bursă de Mărfuri. Se pot înscrie mai multe firme la bursă, există o piață a disponibilului. Transparența este mai mare, un principiu fundamental al achizițiilor publice. Iar în acest moment, în cadrul instituției noastre, la achiziții nu mai figurează decît un singur salariat, care a fost transferat din alt compartiment administrativ, ca să poată centraliza măcar necesarul de bunuri care trebuie achiziționate. Deci nu avem nici un specialist. Probabil vom fi nevoiți să externalizăm serviciul dacă nu găsim altă variantă. Cei doi care au lucrat înainte la achiziții, unul a ieșit la pensie și unul a încetat contractul din motive personale. Nu mai zic că tot anul au fost în concedii, au avut probleme familiale…” – Cristina Păvăluță, director DGASPC Neamț.
Îi sugerăm doamnei directoare , șefilor de la Consiliul Județean să folosească serviciul din cadrul consiliului, plin de specialiști bine pregătiți, oricînd pricepuți să găsescă soluții pentru licitații bine garnisite, cu clauze speciale. Ne vom întîlni cu unele firme prezentate pînă acum și în licitațiile de la Consiliul Județean. Se pare că lipsa de personal, lipsa de preocupare de a avea un asemenea personal pică numai bine peste prevederile largi ale legii care permit contracte de consultanță cu Bursa Română de Mărfuri, care, apropo, e un organism privat, care are acționari foarte intereanți și interesați să acorde foarte multe contracte de consultanță.
* Contractul cu Apisorelia
“Cu Apisorelia a fost în anul din urmă, 2010, un contract pentru deșeuri. A fost încheiat pe o valoare mare, dar pamperșii care au intrat pentru deșeuri nu sînt deșeuri speciale, cum sînt seringile sau acele, așa că s-a plătit mai puțin. Valoare contractului a fost de 34.403 lei, iar toate plățile care s-au făcut la această firmă au fost de 159,78 lei. Nu avem de ce să facem anchetă, noi am respectat prevederile legale, nu mai zic că dintr-un contract care se încheiase la o valoare destul de mare, noi am plătit ce am comandat și ce servicii s-au executat, o sumă foarte mică. Acele deșeuri se cîntăresc. Anchetă este impropriu spus, trebuia să facem cercetare disciplinară prealabilă. Dacă am fi constatat niște abateri săvîrșite în cauză, ori n-a fost cazul” – Cristina Păvăluță ,director DGASPC Neamț.
Apisorelia SRL cîștigă o licitație la care participă drept firme concurente două societăți din același grup: Apieco și Ecolis. La Ecolis acționar este și fata domnului președinte al Consiliului Județean Neamț, profesor Vasile Pruteanu. Doamna directoare, chiar nu se impunea o anchetă internă, că de data acesta nu a fost vorba de o procedură prin BRM? Sau firmele fostului mare șef la PCR Dan Luca și colaborator la acea vreme cu Vasile Pruteanu au alte standarde la licitație?
* Săptămînalul Mesagerul de Neamț cere Consiliului Județean Neamț , președintelui, secretarului, consilierilor, să demareze o anchetă privind modul de organizare a licitațiilor la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț. S-au cheltuit bani publici, s-au direcționat bani publici, s-au măsluit licitații, s-au făcut pentru prieteni, șefi de la Consiliul Județean, angajați, firme de partid etc. Nici organele de anchetă penală n-ar trebui să fie indiferente, dar dacă nu le sesizează nimeni, de ce să se mai deranjeze? Cît despre aleșii noștri din parlament, să avem vreo speranță?
(Valentin BĂLĂNESCU)
Un comentariu
Fratii Teacu sunt din Zanesti domnilor nu?