În plină secetă financiară, în două conferințe de presă, Vasile Pruteanu, precum o icoană făcătoare de minuni, a anunțat că s-a revărsat cornul abundenței în zona conturilor CJ și-a Spitalului Județean Neamț. Să nu credeți că a fost găsită lampa lui Alladin și vreun spirit i-a îndeplinit dorințele domnului președinte. Nu, este vorba de o societate comercială pusă pe profit, cinstit, venită tocmai de la Cluj. Nefromed Dialysis Centers SRL pre numele ei. De acolo, din inima Ardealului, urmînd întortocheatele căi bancare, 36 de miliarde de lei vechi (855.000 de euro) au venit sub formă de “sponsorizare” pentru construirea unor săli de operație “ultra” moderne. În spatele acestor declarații și sponsorizări se ascunde o afacere plină de promisiuni, minciuni, omisiuni. Noi o vom numi “Afacerea Nefromed”. Partener local la toate acestea, conducerea Consiliului Județean Neamț .
La început a fost contractul
Contractul se semnează în 11 decembrie 2007. Din partea Consiliului Județean iscălesc Vlad Marcoci – președinte, Mihela Ignatovici – secretarul județului, Doru Conachi-Gavriliu – directorul tehnic și Neculai Cojocariu – directorul pe buget-finanțe. Pînă la semnarea sa, a trebuit întocmit un caiet de sarcini. În acesta, la rubrica “informații generale privind obiectul concesiunii” stă scris spre informare populară că este vorba de un teren în suprafață de 836 mp, situat în incinta Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, între Pavilionul Chirurgical și Serviciu de Medicină Legală Neamț. Destinația terenului: numai în vederea realizării unei construcții în care vor funcționa o secție de dializă, un centru de imagistică medicală și un bloc operator. Construcția va avea “funcțiunile stabilite și va îndeplini următoarele condiții: secția de dializă se va dota cu minimum 10 aparate de dializă; laboratorul de imagistică va fi dotat cu minimum un aparat RMN, un mamograf și un osteodensiometru; în suprafața destinată blocului operator vor fi amenajate minimum opt săli de operație dotate cu mese chirurgicale, conform tipului de specialitate chirurgicală, flux laminar de aer steril și sistem de iluminat conform standardelor în vigoare. Pentru ca spațiile să poată fi funcționale, vor fi dimensionate cu circa 15-20% în plus față de normativele existente”.
Recapitulăm: teren concesionat, secție de dializă, centru de imagistică și minimum opt săli de operație.
Contractul semnat este pe 25 de ani. Cu posibilitate de prelungire prin acordul părților. Redevența – 14,40 euro/mp pe an. Adică 12.038 de euro și 40 de eurocenți. Nicăieri în contract nu apare obligația expresă a Nefromed de a dota centrul de imagistică medicală și blocul operator. Dacă nu există obligația, evident nu există nici un termen limită pînă la care să se facă cele zise. Cert este că pentru opinia publică, prin declarații ale șefilor județeni s-a impus ideea că binevoitorii de la Cluj ne vor face 8 săli de operații dotate la cheie și nu vor exista alte cheltuieli ale județului. Cîștigul lor ar fi fost preluarea tuturor dializaților, pentru care Casa de Asigurări plătește foarte bine. Probabil, la negocierile inițiale s-o fi stabilit ceva, dar la doi ani de la semnarea contractului, dr. Sorin Ciobanu, director medical declara sec: “Cît privește partea noastră de contribuție la aceasta, blocul chirurgical care va fi amenajat la etajul II al clădirii, în momentul de față nu putem spune dacă vom realiza amenajările și dotările anul acesta, pentru că este vorba despre foarte mulți bani de la buget și bugetul de anul acesta știți foarte bine cît este”. Buf! Dintr-o dată apar banii de la buget. Probabil, între timp s-a uitat cineva pe contract și a observat că de la Cluj venea doar amenajările, nu și dotările.
Apoi au venit adiționalele
După 3 ani și ceva, sub presiunea presei care nu a uitat de cele 8 săli de operație, a preluării spitalului și a dorințelor electorale ale lui Pruteanu, se reiau negocierile. Acum Nefromed nu mai e de la Cluj, s-a mutat la București. Așa că a fost mult mai ușor să-l convingă pe Pruteanu să renunțe, prin actul adițional 13.533 din 23.12.2010 (foto), la 3 săli, apoi să negocieze și alte aspecte “financiare”. În actele acestor negocieri, în partea de preambul se vorbește despre “realizarea și utilarea celor 5 săli operatorii” de către un terț angajat de Nefromed. Tot acolo se vorbește despre “implementarea unei proceduri de achiziție publică”, unitatea care face achiziția să fie Consiliul județean, costurile urmînd să fie suportate de Nefromed. Cele două părți au stabilit, ca să nu existe vorbe, și suma necesară (pentru ce?, pe ce criterii? a existat o listă cu echipamente?) 690.150 EUR plus TVA. Cum se trece de la preambul la partea finală și decizională a actului, cum se schimbă proprietatea termenilor: acum nu se mai vorbește despre utilarea blocului operator, apare un termen mai vag, “amenajare”. Amenajare a ce? A spațiului, a sălii propriu-zise? După care nodul gordian este tăiat: “La momentul virării sumei de bani, toate obligațiile asumate de către Nefromed prin Contract referitoare la amenajarea blocului operator se vor considera îndeplinite integral, iar Consiliul Județean nu va mai putea pretinde efectuarea de investiții suplimentare de către Nefromed”. În traducere liberă, ce s-a promis s-a promis, noi atîta dăm și cu asta basta, vă descurcați.
Și Consiliul județean a acceptat, ne-a prezentat negocierile drept o mare realizare, apoi cu jumătate de gură a fost anunțată și suma pe care o va pune județul pentru utilarea sălilor. Pe care o va pune, deocamdată, pentru că sîntem siguri că ea va fi depășită cu multe milioane. Este vorba despre, vorba domnului Vasile Pruteanu, o: “diferență de 2.014.997 de lei va fi asigurată de Consiliul Județean pentru lucrări care nu au fost prevăzute în caietul de sarcini, dar sînt absolut necesare”. Dacă-l citim cu atenție pe domnul președinte, par lucruri absolut normale. O autoritate publică a uitat (omis?) să treacă în caietul niscaiva lucrări nu multe, doar de vreo 20 de miliarde în lei vechi! Ca să vezi cît de atent se fac caietele de sarcini, cîtă atenție se acordă cheltuirii banilor publici . Ca să nu mai vorbim despre organizarea unei licitații.
Licitația aranjată pentru Nefromed
La vremea licitației, procedurile se organizau de către Spitalul Județean Neamț. Pe surse, am aflat că de negocierile de dinaintea licitației, că așa se face , se negociază și apoi se licitează, s-au ocupat doctorii Ghiță și Nanu. Un argument care s-a dovedit a fi important era că în privința secției de imagistică se spunea că interesat ar fi chiar fiul lui Theodor Stolojan. A urmat licitația la care au participat 3 firme: SC Euromedic România SRL, din București, Nefromed Dialysis Centers SRL România, din Cluj Napoca, Clinica de Diagnostic Phoenix SRL din București și SC TEMCO SA, tot din București. După deschiderea ofertelor, s-au constatat valorile redevenței astfel: SC Euromedic România a oferit o redevență de 12 euro pe metru pătrat pe an, Nefromed Dialysis Centers – de 14,4 euro pe metru pătrat pe an, iar SC TEMCO București – o redevență de 12 euro pe metru pătrat pe an“, a declarat la vremea aceea Emil Creangă, președintele Comisiei de evaluare. Evident, Nefromed a cîștigat cu punctaj maxim lupta aprigă pentru concesionarea terenului. Nimeni nu a controlat dacă nu sînt niscaiva aranjamente între firme, că doar lucrurile erau deja negociate. Am verificat noi, simplu, să vedem dacă există ceva legături între firme și așa am pătruns pe terenul magic al încrengăturii de firme Nefromed. Sau Euromedic. Sau Fresenius.
Omul prin care se poate face legătura în privința aranjamentului este administratorul firmei Euromedic România, doamna Petca Ana Maria. Aparent, ea nu are nici o legătură cu imperiul firmelor de dializă. Dacă ești perseverent poți afla că în data de 30 octombrie 2007 doamna cu pricina devenea administrator la o firmă care se numea simplu Nefromed SRL. din Timișoara. O să spuneți, o simplă coincidență de nume, poate nu este rudă cu Nefromed Dialysis Centers de la licitație.
Firma din Timișoara are ca acționar societatea “Euromedic Internațional BV”. Ce se spune într-un recent raport provenit via Consiliul Concurenței: “Cele două societăți Nefromed sînt controlate indirect de grupul medical Euromedic International prin compania Lokxen Trading Limited înregistrată în Cipru, care deține integral firma Nefromed Dialysis Centers și 95% din capitalul Nefromed“. Frumos aranjament, așa că membrii comisiei de licitații ar trebui luați puțin la întrebări în privința selecției firmelor. Că nu e normal să vină oameni din același grup să liciteze!
Încrengătura firmelor Nefromed, Fresenius și Euromedic
România este țara tuturor posibilităților, mai ales în domeniul medical. Legislația permite ca niște acționari străini să facă cîte firme vor mușchii lor pe același obiect de activitate și să facă pierdut profitul. Multitudinea de firme permite inclusiv disimularea unor interese pe termen lung, participarea la licitații cum a fost cea de la Piatra Neamț. Rețeta este simplă: mai multe firme mici se implementează în județe, pun în aplicare planul stabilit și apoi urmează procesul de concentrare sub firma mamă. Un asemenea proces a avut de analizat consiliul concurenței în România, cînd a trebui să ia în calcul “operațiunea de concentrare economică prin care Fresenius Medical Care Beteiligungsgesellschaft mbH preia controlul asupra societăților Nefromed și Neformed Dialysis Centers”. Așa se închide cercul și la Piatra Neamț, odată cu apariția în joc a unei societăți din grupul Fresenius. Modelul aplicat la Piatra Neamț arată clar cum se realizează concentrarea unor servicii medicale private de către un mamut european, eludînd bunul simț și respectînd, de formă, legile, pentru un profit imens. Totul, cu complicitatea factorilor locali iar lucrurile sînt prezentate opiniei publice ca fiind un mare bine făcut comunității locale. Să ne reamintim cum a fost la Piatra: apare propunerea de a se construi o secție de dializă, se dă teren firmei Nefromed Dialysis Center, în concesiune pe 25 de ani, cu posibiliate de prelungire pe încă 10 ani. Ca bonus, firma se angajează să construiască un centru de imagistică și un bloc operator cu 8 săli. Se sugerează că sălile vor fi și utilate. Apoi se ajunge la 5 săli și la o sumă cu care nu se pot dota cele 5 săli. Între timp, Spitalul cumpără produse pentru dializă de la societatea S.C. Fresenius Medical Care România SRL, unde rămîne cu datorii uriașe, pentru care ar fi trebuit să plătească penalități monstruoase, la 8 miliarde lei vechi, 2,5 miliarde! Ca pînă la urmă Fresenius să se dovedească că preia Nefromed, deși în cîteva firme Nefromed, Fresenius era deja acționar!
Consiliul Concurenței s-a îngrijorat, dar a avizat!
Autoritatea română de concurență a autorizat dobîndirea de către Fresenius Medical Care Beteiligungsgesellschaft a controlului unic asupra SC Nefromed SRL și SC Nefromed Dialysis Centers SRL.
Autoritatea de concurență a evaluat operațiunile de concentrare economică din punct de vedere al compatibilității acestora cu un mediu concurențial normal, în conformitate cu Regulamentul privind concentrările economice și Instrucțiunile privind angajamentele în materia concentrărilor economice.
Piețele relevante analizate în cadrul operațiunilor de concentrare economică sînt piața serviciilor de hemodializă din aria de captare (calculată la 50 de km) a centrelor de dializă achiziționate, piața serviciilor de dializă peritoneală din aria de captare a centrelor de dializă achiziționate și piața națională a comercializării produselor de dializă.
“Analiza Consiliului Concurenței a relevat faptul că operațiunile de concentrare economică ridicau îngrijorări de natură concurențială, care au fost însă înlăturate prin asumarea de angajamente, atât structurale cât și comportamentale, de către Fresenius”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
În ceea ce privește angajamentele structurale, Fresenius s-a angajat ca, într-un interval de un an calendaristic de la data deciziei de autorizare a operațiunii de concentrare economică, să cesioneze clinicile de dializă deținute de către Renamed în localitatea Oradea și de către Nefromed în localitatea Botoșani.
Fresenius nu va condiționa centrele de dializă care achiziționează aparatură marca Fresenius să cumpere la pachet și alte echipamente sau consumabile Fresenius în perioada de garanție și postgaranție a acestora sau după expirarea acestor perioade.
În privința piețelor geografice specifice Sibiu și Neamț (zona de captare de 50 de km în jurul clinicilor de dializă operate de Nefromed în Sibiu și Neamț), Fresenius se angajează să prelungească durata contractelor de furnizare a produselor încheiate cu clinicile de dializă terțe existente în aceste regiuni, în măsura în care acestea își exprimă acordul în acest sens și, de asemenea, să raporteze Consiliului Concurenței prețurile practicate pentru produsele comercializate clinicilor terțe și numărul de pacienți dializați transferați de la clinicile terțe către Fresenius.
Cît a pierdut Spitalul Județean Neamț de pe urma dispariției secției de dializă? A fost corect prețul plătit de Nefromed, în urma investiției pe care au făcut-o? Au negociat corect sau strîmb localii noștri? De ce s-a acceptat scăderea numărului de săli de operație și s-au mai alocat bani de la buget? De ce s-a acceptat să se vireze banii la 3 ani de la contract, timp în care Nefromed și Fresenius au cîștigat bani frumoși? Are Fresenius monopol pe serviciile de dializă și pe cele de aprovizionare în Neamț? Dacă da, cît pierdem din banii asiguraților datorită acestui fapt?
(Valentin BĂLĂNESCU)
2 comentarii
Prostia si curvele se platesc, asa ne trebuie daca toleram tampitii sa ne reprezinte peste tot si sa-si bata joc de banii si de sanatatea noastra!
Nu este un secret faptul ca subsemnatul se cunoaste cu dl Balanescu, insa nu inteleg de la cine primeste ordine dl. Valentin, de nu scrie nimic de coruptia din SAJ NT! Daca nu au fost deajuns probele oferite pe tava, sa stiti ca am slava tatalui pt. a demonstra ce ramificatii are mafia din jud. NT. Sper ca nu cenzurati acest comentariu.