Vasile Cucoș, primar Agapia : “Maica stareță de la Agapia, la cine se închină?!”
*În loc de școală cu 6 săli de clasă, 17,329 miliarde lei pe apa Sîmbetei
Disputa iscată între primarul Vasile Cocoș și stareța Mănăstirii Agapia are o poveste aparte. În fapt, acum cîțiva ani, după înființarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Sfînta Cuvioasă Parascheva”, din comuna Agapia, în condițile în care era mare nevoie de spațiu pentru procesul instructiv – educativ în această unitate școlară, s-a decis construirea unei clădiri cu 6 săli de clasă, care să rezolve situația. Pentru realizarea acestui obiectiv, Mănăstirea Agapia a oferit un teren pentru a se construi, practic, o nouă școală, finanțată de Ministerul Educației și Cercetării, prin Inspectoratul Școlar al Județului Neamț. Pînă la un punct, lucrurile au decurs normal, numai că satana și-a băgat coada. Astfel, terenul pe care urma să se ridice noua construcție necesita o sumă și mai mare de bani, care ar fi trebuit să fie investiți din bugetul local, bani care lipseau, pentru că relieful terenului respectiv nu oferea protecție clădirii și multe altele. Ca atare, a fost întocmită o notă de comandament de către Inspectoratul Școlar al Județului Neamț, privind acest obiectiv, cerînd ministerul finanțator schimbarea amplasamentului, care a fost redactată astfel:
Inspectoratul Școlar Județean Neamț
SEMINARUL TEOLOGIC LICEAL ORTODOX “CUVIOASA PARASCHEVA” COMUNA AGAPIA
Din partea beneficiarului:
– Coordonator regional – ing. Ovidiu Gonciar
– Coordonator regional adjunct – ing. Elena Ghiban
– CJP Neamț – sing. Angelica Pașcu
– Inspector de șantier – ing. Emilia Petruca
– Director școală: prof. Ioniță Neculai
– Reprezentant autoritate locală: primar Vasile Cucoș
Din partea proiectantului:
– SC Grupo SRL Iași – dr. ing. Iulian Grumăzescu
Din partea constructorului:
– SC Branpis&Gobacom SRL Bacău – ing. Adrian Marcu
1. Situația lucrărilor executate la sfîrșitul lunii martie față de graficul de execuție: lucrările sînt întîrziate față de graficul de execuție.
2. Analiza situațiilor de plată la sfîrșitul lunii: conform listelor de activități.
Planul fizic pentru luna următoare: conform graficului de lucrări
Planul valoric: conform graficului de lucrări
3. Dispoziții de șantier înaintate în luna precedentă (NR; NCS): Nu sînt
4. Se solicită sprijinul proiectantului pentru întocmirea unui nou plan de situație în vederea schimbării amplasamentului, din următoarele motive:
– Efectivele școlare au scăzut dramatic. În anul școlar 2010-2011 sînt înscrise doar 66 de eleve față de anul promovării în proiect, cînd erau înscrise 160 de eleve (anul școlar 2006-2007) și s-a propus construirea unui corp cu 6 săli de clasă.
– Terenul pe care urma să fie construit obiectivul, în suprafață de 1.560 mp, este în pantă. A fost în proprietatea Mănăstirii Agapia și a fost predat în baza unui protocol Primăriei comunei Agapia.
O parte din acest teren nu este întabulată în intravilanul comunei și prin urmare nu se poate construi decît prin refacerea și aprobarea unui PUG care să includă și această diferență de teren. Primăria comunei Agapia nu are fonduri pentru achitarea acestei documentații și nu beneficiază nici de alte surse de finanțare.
– Construirea corpului de școală implică realizarea unor ample săpături în versantul situat pe latura de nord, precum și lucrări de mare anvergură privind sistematizarea verticală și dirijarea apelor meteorice. În plus, pentru protecția viitoarei clădiri și apărarea malurilor trebuia construit un zid de sprijin finanțat din fonduri locale, fonduri pe (care) Primăria comunei Agapia nu le mai poate asigura în condițiile actuale;
– Starea de degradare a clădirii în care își desfășoară cursurile Școala cu clasele I-VIII Agapia.
Avînd în vedere cele de mai sus și ca urmare a discuțiilor purtate între conducerea Inspectoratului Școlar Neamț, președintele Consiliului Județean Neamț și primarul comunei Agapia, s-a hotărît ca acest obiectiv de investiții să se construiască în incinta Școlii cu clasele I-VIII Agapia, pe un teren în suprafață de 11.640 mp, pus la dispoziție de Consiliul Local Agapia. Clădirea nouă, ce va avea funcțiunile aprobate în proiect (6 săli de clasă și anexe), va fi utilizată atît de Seminarul Teologic Ortodox, cît și de Școala cu clasele I-VIII.
Primăria comunei Agapia predă Inspectoratului Școlar Județean Neamț ridicările topografice și Studiul geotehnic aferente noului amplasament.
5. Situația lucrărilor finanțate de la bugetul local (planificat, realizat, finanțat): stadiul lucrărilor nu asigură front de lucru pentru aceste lucrări.
OBSERVAȚII
Se transmite la MEdCTS-UMPMRSU pentru analiză și decizie.
– solicitarea de modificare a amplasamentului (conform celor prezentate mai sus) prevăzută în dispoziția de șantier emisă de proiectant
BENEFICIAR:
– ing. Ovidiu Gonciar; – ing. Elena Ghiban; – sing. Angelica Pașcu; – ing. Emilia Petruca; – prof Ioniță Neaculai; – primar Vasile Cucoș
PROIECTANT:
– ing. Iulian Grumăzescu
CONSTRUCTOR:
– ing. Adrian Marcu
Toate aceste documentații au fost înaintate ministerului, acesta a aprobat schimbarea amplasamentului, după care constructorul a început lucrul. Investiția a demarat, firește, cu fundația, pînă într-o bună zi cînd a fost sistată, pentru că stareța Mănăstirii Agapia a intentat un proces de revendicare taman pe suprafața pe care se desfășura lucrarea. În astfel de situații, cînd există litigii pe o anumită suprafață de teren, după lege, nimeni nu poate construi nimic. Și, uite așa, o investiție în valoare de 17,329 miliade lei nu a mai continuat, iar banii zac, de pomană, în trezoreria statului.
Dar iată ce ne-a declarat primarul Vasile Cocoș, al comunei Agapia, legat de acest subiect: “Am făcut recurs. Dar eu, ca om, întreb: maica stareță de la Agapia la cine se închină? Ca om și conducător de comunitate, asta întreb! Comuniatea asta din Agapia numai din proces în proces o ține, cu un teren care este domeniul public, pe care mînăstirea nu l-a deținut niciodată. Lupt de cîțiva ani să fac o investiție, pentru că școală vechea este făcută în 1950 sau 1952 și este acoperită cu azbest, iar plafonul cade la ploi mai puternice, fiind din stuf. Mănăstirea a dat în judecată primăria ca să preia terenul pe care este școala veche. Datorită procesului, s-a sistat construcția unei școli, pentru că terenul este al dumneaei!!! Am discutat și am spus, dacă instanța tot continuă procesul, pierd o investiție de 17 miliarde lei. Noi mergem amîndoi în fața legiuitorului, eu cu documentele pe care le am, că terenul este trecut în domeniul public din 1997, dumneata ceri la Legea 247, care spune clar: nu pot fi retrocedate terenuri ocupate de curți-construcții și instituții publice. Spune legiuitorul, nu eu! Dacă legiuitorul așa zice, de ce nu se termină procesul? Am hotărîre de Consiliu local să fac școala, am un protocol prin care am cedat Inspectoratului Școlar al Județului Neamț teren să facă școală, iar acum sistează construcția. Am întrebat: se discută și la televizor și în țara asta de vreo 5-6 ani despre relația comunitate-biserică-școală, de simbioza dintre aceste instituții. Ce să facem, pentru a găsi posibilitatea ca elevii să învețe carte și să le facem școli adecvate, cu încălzire centrală, internet etc? Păi, tu îmi sistezi lucrarea la o școală? Nu știu cît mai rezistă clădirea veche! Una dintre cele două mînăstiri (Văratec – n. red.) mi-a dat, în 2005, teren în suprafață de 2.500 mp pentru școala copiilor din satul Văratec. Eu nu aveam alt teren pe care să construiesc școli. Nu pot să o construiesc pe niște izlazuri, ca mormîntul ăsta (din dealul Humăriei – n. r.). Maica stareță (de la Vătratec – n. red.) m-a înțeles și a cedat suprafața de 2.500 mp, ca să fac școala. În anul 2000, Mănăstirea Văratec a cedat 5.000 mp pentru construirea unui cămin de bătrîni. Care este credința noastră ortodoxă? Una pune la dispoziție, cu titlu gratuit și fără nici o pretenție (Văratec), una mă dă în judecată, ca să nu pot construi o școală (Agapia)”.
Prin deducție și puțină logică, iată cum ar sta lucrurile, iar dacă greșim, evident, ne cerem iertare. În primul rînd, clădirea urma să se ridice în imediata apropiere a Mănăstirii Agapia și nu în centrul civic al comunei. O bună parte din spațiile care sînt destinate astăzi procesului de învățămînt ar fi putut lua o altă destinație. Un alt element ar fi că atît seminarul cît și școala din centrul satului Agapia ar fi folosit aceste spații, nu doar elevele de la seminar. Apoi, o mare parte dintre elevele liceului ar fi trebuit să se deplaseze cu mijloace de transport ale mănăstirii sau ale primăriei cale 4-5 km. Or, aceste lucruri au stat, cu siguranță, la baza disputei, de talia, “dacă eu nu am, tu de ce să ai?” Ei bine, stăreția a intentat proces, lucrările au fost sistate, deși noul corp de școală, cu 6 săli de clasă, ar fi venit ca o mană cerească pentru întreg învățămîntul primar, gimnazial și liceal din comună. Acum, cu siguranță, se va duce pe copcă, iar banii vor reveni la bugetul statului. Dacă maica stareță ar fi oferit un teren mai de Doamne ajută, cu siguranță, nu s-ar fi ajuns în această situație.
Întrebat de unde atîta înveșurare, primarul Vasile Cocoș a spus sec: “Nu știu!”
În schimb, ca să-și verse năduful, același primar a continuat: “Am proces la Constanța cu cele 49 de ha, de sub casele oamenilor de lîngă mănăstire, terenurile fiind împroprietărite de Cuza. Fiecare proprietar a fost dat în judecată în nume propriu. Au strămutat procesul ducînd niște babe, care au cîte trei milioane lei, pe la Timișoara, Arad, Rîmnicu Sărat, peste tot. Oamenii sînt nebuni și nu mai știu ce să facă… Sînt 60 de case. Atunci cînd am venit primar, conform legii, am cerut o revizuire. Cum poți să fii tu stăpîn pe 49 de ha, cînd tu ai avut tot ceea ce ține de fondul funciar – Legea 18, Legea 179, Legea 2000, Legea 247 și ai tot avut legi prin care să ceri pămîntul. S-a dus și a scos o hotărîre în anul 2002, despre care am aflat în anul 2005. M-am dus în fața justiției și am cerut o revizuire, este dreptul meu legal ca primar al comunei Agapia, pentru că în 2002 s-a dat o hotărîre judecătorească peste titluri de proprietate. În 2005, cineva voia să vîndă, dar stareța mi-a făcut dosar penal că este terenul ei. Au venit organe de la prefectură, de la toate instituțiile, inclusiv reprezentant de la primul ministru. Iar oamenii vin tot la mine… Ea (stareța – n.r.) este susținută și de Mitropolia Moldovei. Mitropolitul Teofan a refuzat oamenii din Consiliul parohial și preotul, pentru că satul dorea să construiască o biserică nouă. Actuala este din lemn, este cum este, dar urma să fie menținută ca o capelă. Eu nu am loc unde să dau. Terenul mănăstirii se învecinează cu al bisericii. S-a dus preotul: «Măicuță, dați-mi 5 prăjini să fac o biserică nouă, în 5-10 ani». Răspunsul a fost «nu!», pentru biserica din sat. Am discutat cu părintele și cei din Consiliul parohial și le-am spus: duceți-vă în audiență la Prea-înaltul. S-au dus în audiență, iar Prea-înaltul asta le-a zis, după cum mi-a spus preotul paroh: «Nu! O aveți pe aceea acolo. Să-i spui primarului de Agapia că nu va construi școală acolo. Așa că eu stau în calea buldozerelor și el nu va face școala». Și au început să mă dea în judecată. Ce să înțeleg acum?…”
(A.I.)