* 89.175,84 RON i-a plătit Pruteanu lui Dăscălescu înainte de a avea hîrtiile justificative * noroc c-au venit a doua zi
Decembrie 2008. România își căuta drumul după alegerile parlamentare din 30 noiembrie, primele așa-zis uninominale, de fapt cu candidaturi uninominale și acordarea “perfid proporțională” a mandatelor. Rezultatele alegerilor fuseseră validate pe 4 decembrie de Biroul Electoral Central, iar pe 22 Guvernul Boc I trecuse de votul Parlamentului constituit între timp. O zi mai tîrziu, la Piatra Neamț, are loc o ședință de consiliu județean care va intra în istoria neagră a regimului Pruteanu. Președinte de județ din vară, fostul prefect PSD (trecut prin PNL și PLD, “defintivat” la PDL) scăpase oarecum de presiunea lui Ioan Munteanu, acesta fiind ales deputat în colegiul uninominal 5 din partea Alianței Politice PSD+PC.
Consiliul a aprobat atunci hotărîrea nr. 193 privind asocierea cu SC FILMLAB SRL “în vederea organizării Festivalului de film de scurt metraj «Filmul de Piatra» – ediția I, în perioada 7-11 ianuarie 2009”. Contribuția financiară a județului: 100.000 lei, o sumă uriașă atunci, ca și acum. FILMLAB, după cum am semnalat în materialul Filmul de Piatră: Tupeu 2 în 1, înseamnă un srl de București al regizorului pietrean de film Andrei Dăscălescu. Apăruseră, cum se zice din neant, și jucau deja în grupa mare a finanțărilor publice. Materialul nostru era “dedicat” ediției 2.5 a festivalului, a doua numai în acest an, desfășurată în perioada 2-4 septembrie. Nepotrivirile, tupeul maxim, propaganda ieftină, cultivarea și promovarea unui regizor abonat la bani publici, care nu observase fix cel mai valoros film din festival, erau pentru prima dată prezentate opiniei publice. Fără efort, descopeream că regizorul de film cel mai cunoscut de pe meleagurile noastre e cu totul altă persoană. Cu eforturi însă, după săptămîni de documentare, avea să iasă la suprafață o teribilă combinație de mînărit bani publici și fentat statul.
Prima piesă de rezistență a combinației este contractual de asociere (nr. 14915 din 29 decembrie 2008). Deși face parte din hotărîrea de consiliu județean, ne-a fost transmis cu mare greutate și după îndelungi insistențe. Capitolul IV (facsmil 1) conține obligațiile părților.
Pe partea CJ Neamț e simplu, să vireze 100.000 lei în contul de Trezorerie al FILMLAB. Și semnează Vasile Pruteanu, economistul Neculai Cojocaru (director executiv), plus juristul Bogdan Bosovici (director executiv adjunct). La Dăscălescu, efectiv nu-ți vine a crede ce obligații citești:
- a. Să cheltuiască suma alocată de Consiliul Județean Neamț pentru acoperirea, în mod exclusiv, a cheltuielilor materiale necesare organizării festivalului;
- b. Să promoveze imaginea județului Neamț și a Consiliului Județean Neamț în cadrul Festivalului de film de scurt metraj “Filmul de Piatra” – ediția I, prin intermediul mass-media și al materialelor promoționale (pliante, bannere etc.);
- c. Să pună la dispoziția Consiliului Județean Neamț documentele legate de modul de cheltuire a sumelor alocate de către acesta, în termen de 10 zile de la finalizarea acțiunii.
Firește, am solicitat clarificări atît organizatorului, cît și finanțatorului. Corespondența cu Dăscălescu este prezentată în această pagină. Spune, printre altele, că ar exista un proiect al festivalului, înregistrat la CJ. L-am cerut și la consiliu, dar nu l-am primit. Concluziile le trage fiecare. Însă fără acest proiect nu putem ști vreodată cum a justificat Dăscălescu solicitarea frumoasei sume de 1 miliard de lei vechi, nu putem ști ce bază a avut raportul de specialitate aferent hotărîrii de asociere. Pe mîna inițiatorului Pruteanu, consilierii județeni au votat fără absolut nici o jenă. Iar de plătit, consiliul a plătit în cele din urmă 89.175, 84 lei. În baza unui dosar deschis de un tabel (facsimil 2), depus la limita perioadei de 10 zile de la încheierea festivalului.
Cum ar veni, tabelul – datat 21 ianuarie – e document legal de plată emis de un srl!!! Avem și ordinul de plată (facsimil 3), document care are cel puțin o problem: a fost emis de vizionarii lui Pruteanu cu zi mai devreme de datarea documentelor justificative!!!
Să tot fii asociat cu CJ Neamț, nu?
Dăscălescu mai spune că suma virată a intrat în contabilitatea FILMLAB. Adică ar trebui s-o regăsim prin vreo raportare pe anul 2009. Ce-am găsit noi de fapt și ce spun specialiștii, în episodul viitor. Între timp, să nu încercați să ghiciți ce cifră de afaceri a avut FILMLAB în 2009 – sigur nu ghiciți!… (Viorel COSMA)
* Scrisoare către Andrei Dăscălescu
(Duminică, 9 octombrie 2011)
Bună ziua!
Te rog să îmi răspunzi la o serie de întrebări importante pentru documentarea pe care o fac pentru săptămînalul Mesagerul de Neamț.
Aș aprecia ca răspunsurile tale să fie trimise și pe adresa [email protected]
1. Pentru ediția din 2009 a festivalului de film, CJ Neamț a virat în contul SC FILMLAB SRL peste 80.000 lei, din cei 100.000 aprobați prin hotărîre de consiliu. Ce documente legale de plată a emis FIMLAB către CJ Neamț? Te rog să oferi detalii (cîte documente, sume, date etc), eventual și copii.
2. Contribuția financiară a CJ Neamț a fost inclusă în evidențele contabile ale FILMLAB? Dacă da, cum? Dacă nu, de ce?
3. Plățile efectuate de FILMLAB au fost incluse în evidențele contabile. Dacă da, cum? Dacă nu, de ce?
4. Pentru o asociere de genul celei dintre CJ Neamț și FILMLAB se depune un proiect. Există acest proiect (cu număr de înregistrare la CJ Neamț)? Prin intermediul săptămînalului nostru, te rog să îl prezinți și publicului.
5. Care a fost bugetul total al acțiunii? Te rog să prezinți explicit sursele de finanțare, inclusiv cele private, deoarece ai fost asociat cu o autoritate a administrației publice locale și asta înseamnă bani publici asociați celor din mediu privat.
6. La final, ai întocmit un raport pe care să-l prezinți asociatului CJ Neamț? Dacă da, te rog să ne transmiți o copie.
În eventualitatea în care nu dorești/refuzi să răspunzi acestei solicitări, te rog să precizezi în clar acest lucru.
Viorel COSMA,
senior editor
Mesagerul de Neamț
* Răspunsul lui Andrei Dăscălescu
(Luni, 17 octombrie 2011)
Domnule Viorel Cosma,
După cum v-am comunicat și la telefon, nu am putut răspunde pentru că am fost ocupat cu o filmare, asta însemnînd că am fost plecat din București, deci nu am avut acces la o parte dintre informațiile solicitate.
Așadar:
- Plata de la CJN către FILMLAB s-a făcut în baza contractului de asociere și a documentelor justificative (facturi și plăți către furnizori). Plata s-a făcut după festival, după ce FILMLAB a transmis copii ale tuturor facturilor. După achitarea tuturor facturilor, FILMLAB a transmis și copii ale tuturor chitanțelor și transferurilor bancare. Practic, asocierea înseamnă că FILMLAB este delegată să organizeze evenimentul, în totalitatea lui, inclusiv să contracteze și să achite serviciile specifice ale furnizorilor, transmițînd, apoi, documente justificative pentru întreaga sumă ce i-a fost transferată. Astfel apare și diferența între suma aprobată (100.000 lei) și suma cheltuită (89.175 lei), deoarece la unele capitole din buget nu s-au cheltuit toți banii. Dacă transferul sumei prevăzute (100.000 lei) s-ar fi făcut înainte de festival, FILMLAB ar fi trebuit să returneze diferența necheltuită.
2 si 3. Suma de 89.175 de lei a intrat în contabilitatea FILMLAB în baza contractului de asociere și a fost cheltuită în totalitate pe plata furnizorilor contractați pentru festival și a impozitelor aferente. Pentru întreaga sumă, există facturi, chitanțe, bonuri fiscale, ordine de plată etc. ale căror copii au fost transmise către CJN.
- Proiectul ediției 1 a festivalului Filmul de Piatra a fost depus, cu număr de înregistrare, la Registratura CJ Neamț.
-
Bugetul total al oricăreia dintre ediții este greu de estimat, deoarece o mare parte dintre servicii sînt “in kind” (sub formă de parteneriate, bartere și voluntariat). Dacă ne referim strict la surse de finanțare (sume, în bani, care au intrat în contul FILMLAB în vederea organizării primei ediții a festivalului), acestea sînt două: CJN, cu o contribuție de 89.175 lei și CNC (Centrul Național al Cinematografiei – n.red.), cu o contribuție de 25.000 lei.
-
După cum am explicat și la punctul 1, un raport al festivalului, conținînd copii ale tuturor documentelor în baza cărora FILMLAB a făcut plățile, și copii ale documentelor din care reies plățile efectuate, a fost transmis către CJN.
Sper că informațiile de mai sus vă sînt de folos în demersul dumneavoastră jurnalistic.
Mult succes!
Andrei Dăscălescu