La nivelul Regiunii Nord-Est, alocarea financiară disponibilă pentru Domeniul major de intervenție 4.3 „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor” (din Axa prioritară 4 – „Sprijinirea mediului de afaceri regional și local”) se ridică la 27,64 milioane Euro. Beneficiarii eligibili sînt microîntreprinderile localizate în mediul urban, care își desfășoară activitatea în domeniul producției și/sau serviciilor și/sau construcțiilor. Valoarea maximă a finanțării nerambursabile pentru un proiect este de 200.000 Euro. Depunerea cererilor de finanțare este suspendată în acest moment. În județul Neamț, referința de lucru a fost o listă de 12 proiecte finalizate sau contractate.
Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) a refuzat să ofere alte informații de interes public, în afară de cele postate pe site-ul agenției, despre benficiarii DMI 4.3. ADRNE crede în continuare că poate ține la secret cheltuirea a 27,64 milioane Euro
Numărul de 12 proiecte, reținute în dreptul Neamțului într-o primă etapă de documentare, poate să nu impresioneze, însă merită reținut că la nivelul întregii regiuni de 6 județe am pornit de la 33 de proiecte finalizate și 44 contractate pe DMI 4.3.
În lista celor 12 proiecte din Neamț figurează și „Dezvoltarea capacității tehnice a cabinetului multifuncțional de servicii medicale «CRIZANTEMA SERVMED» din Piatra Neamț”. Este vorba despre un proiect derulat pe durata a 10 luni, finalizat la această oră, contractul de finanțare fiind semnat în aprilie 2009. Valoarea contractată a fost de 405.506 lei, cu o finanțare nerambursabilă de 237.761 lei.
CRIZANTEMA SERVMED, pentru cine nu știa sau nu bănuia, înseamnă dr. Elena Hâncu. Automat spunem Centrul social de zi “Crizantema”, Fundația de Îngrijiri Comunitare și o întreagă istorie scrisă cu distincție și modestie în slujba comunității locale. Nu este nici primul, nici ultimul proiect în care este implicată și pentru care obține finanțări semnificative. “Altfel nu ai nici o șansă, nimeni nu are posibilitatea să dezvolte așa-ceva numai din resurse proprii. SERVMED e doar o picătură într-un sistem”, mărturisește dr. Elena Hâncu. Dezvoltarea capacității cabinetului înseamnă abordarea medicinii estetice, a serviciilor geriatrice, a termografiei și osteodensitometriei. “Sînt activități în completare, ceva ce nu avea orașul. Ideea mi-a venit tot de la oameni, de la pensionari”, mai spune dr. Hâncu, deținătoare a unor supraspecializări și competențe medicale care nu sînt la îndemîna oricui.
Cînd te gîndești cît bine a făcut orașului, pensionarilor și bolnavilor de atîția și atîția ani, e natural să te întrebi cum de nu i-a trecut nimănui s-o propună pentru titlul de Cetățean de Onoare. (Viorel COSMA)