O hală și-o linie de producție pentru INTINEX
La nivelul Regiunii Nord-Est, alocarea financiară disponibilă pentru Domeniul major de intervenție 4.3 „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor” (din Axa prioritară 4 – „Sprijinirea mediului de afaceri regional și local”) se ridică la 27,64 milioane Euro. Beneficiarii eligibili sînt microîntreprinderile localizate în mediul urban, care își desfășoară activitatea în domeniul producției și/sau serviciilor și/sau construcțiilor. Valoarea maximă a finanțării nerambursabile pentru un proiect este de 200.000 Euro. Depunerea cererilor de finanțare este suspendată în acest moment. În județul Neamț, referința de lucru a fost o listă de 12 proiecte finalizate sau contractate.
Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) a refuzat să ofere alte informații de interes public, în afară de cele postate pe site-ul agenției, despre benficiarii DMI 4.3. ADRNE crede în continuare că poate ține la secret cheltuirea a 27,64 milioane Euro.
Numărul de 12 proiecte, reținute în dreptul Neamțului într-o primă etapă de documentare, poate să nu impresioneze, însă merită reținut că la nivelul întregii regiuni de 6 județe am pornit de la 33 de proiecte finalizate și 44 contractate pe DMI 4.3.
În lista celor 12 proiecte din Neamț figurează și „Construcție hală de producție și achiziție utilaje pentru SC INTINEX SRL, în localitatea Piatra Neamț, județul Neamț”. Este vorba despre un proiect derulat pe durata a 11 luni, finalizat la această oră, contractul de finanțare fiind semnat în 2009. Valoarea contractată a fost de 1.156.897,71 lei, cu o finanțare nerambursabilă de 680.528,05 lei. La cursul de schimb de atunci ar însemna 274.000, respectiv 161.000 euro.
INTINEX este o firmă de familie, înființată în 2000, avînd ca asociați și administratori pe soții Tereza și Neculai Nechifor. Obiectul principal de activitate este Fabricarea hîrtiei și cartonului ondulat și a ambalajelor din hîrtie și carton, în 2010 fiind înregistrată și o mențiune importantă pentru extinderea obiectului de activitate cu colectare, tratare și eliminare, recuperare și valorificare de deșeuri nepericuloase.
Proiectul a însemnat construcția unei hale de producție de 448 de metri pătrați și achiziționarea unei linii de producție a cutiilor din carton ondulat. Capacitatea de producție a crescut de circa trei ori și au fost create 9 locuri de muncă. După ce în 2009 au fost tentați să renunțe și s-au confruntat cu greutăți legate de creditare, astăzi Tereza Nechifor privește lucrurile cu detașarea învingătorului: “Sigur, a meritat, ca tot ce e dus la bun sfîrșit. Aș putea spune că toți au fost interesați ca acest proiect să se desfășoare corect. Decontările s-au făcut în termene rezonabile. A mers neașteptat de bine colaborarea cu agenția de dezvoltare, de fapt așa era și normal”.
Săptămîna viitoare, odată cu prezentarea proiectului finalizat de SC PRO DOMUS SRL încheiem prima parte a incursiunii în tainele Agenției. Veți vedea că pînă acum abia a fost vorba de o încălzire, de-o acomodare cu (ne)bănuitele poteci ce trebuie parcurse pentru a te întîlni cu o finanțare pe Regio.
(Viorel COSMA)