Cavalerul-pușcăriaș Papy și securistul-detectiv Lambru fac ce știu ei mai bine
O dovadă clară a “frăției” dintre “cavalerii de baltă” și oamenii serviciilor speciale am găsit-o sub nasul nostru, al autorităților și al părinților care nu înțelegem cum de-și îndrumă copiii să deprindă artele marțiale la Clubul Takeda. Dacă între Bushido și Ionel Papy Ioniță există vreo legătură, noi nu am descoperit-o și asta ar trebui să dea de gîndit multor părinți.
Total Investigation este o firmă înregistrată în comuna Agapia, cu sediul de lucru pe str. Mihai Viteazu 4, în Piatra Neamț. Pe scurt, o fac pe detectivii. Director general figurează fostul pușcăriaș Ionel Papy Ioniță, Cavaler de Malta în OSJ, protejat personal al maestrului Iulian Moisescu, priorul național. Firma are și un director executiv în persoana lui Nicolae Lambru, zis Lambriu. Cel din urmă, o somitate a “păcănelelor”, este unul dintre cei mai huliți foști ofițeri de Securitate și SRI de la poale de Ceahlău. Rezervist de tînăr, la puțin după 40 de ani, Lambru a lucrat o vreme pentru ING Asigurări. A fost semnalat și pe lîngă Mircea Nicolaescu – Malex, pionier pietrean al afacerilor de după 1989 în spațiul ex-sovietic, cîndva apropiat de excepție al „profesorului” Virgil Măgureanu.
Lambriu s-a dat recent în spectacol prin tentativa de penetrare informativă a unei importante societăți de asigurări (alta decît cea pentru care a lucrat – n.a.). Surse credibile au confirmat tentativa, care nu a fost însă raportată Centralei dintr-o precauție lesne de înțeles într-un oraș scăpat de sub control, unde se poate pune premiu pe capul tău și poliția nu are nimic împotrivă.
De numele lui Lambru, cîtă vreme a fost operativ în SRI, se leagă și dosare de urmărire informativă nejustificate, aberante, ilegale, după cum au mărturisit în anii din urmă diverși ofițeri SRI în rezervă.
Să prezinți cîți „cavaleri de baltă” s-ar cuveni, pentru o justă judecată din partea opiniei publice, este imposibil. N-au reușit s-o facă în ani de zile ziarele, site-urile și blogurile de atitudine reunite din România. Selecția ce urmează este una scurtă, subiectivă și urmărește să facă doar un arc peste timp și peste județe. Poate vor înțelege unii cu ce agresiune ne confruntăm.
Lizica Mihuț (foto), rectorul Universității Aurel Vlaicu din Arad, face parte din Ordinul Suveran Sf. Ioan de Ierusalim de ani buni. Lector la acea universitate este Cavalerul Tiberiu Dekany, fost viceprimar al Aradului, fruntaș PNL în epocă. A fost cercetat penal pentru abuz în serviciu contra interesului public cu consecințe grave. Este scos de sub urmărire penală de 4 ani.
Levente Bognar (foto), membru UDMR, a fost și este viceprimar al Aradului. Deține un imobil istoric evaluat la 10 milioane de euro, situat în centrul orașului. Autenticitatea actului de moștenire a dat de lucru presei și a provocat asocieri cu „frații” bine plasați în Justiție.
Șerban Dimitrie Sturdza (foto) e nimeni altul decît celebrul „mare român” din topul bogaților, rezident în Elveția, fost consilier economic în guvernul Adrian Năstase, cunoscut partener de vînătoare al „rumânului” Ion Țiriac. E urmaș al boierului Dimitrie A. Sturdza, care în secolul XIX a fost secretarul particular al lui Alexandru Ioan Cuza și, după ce l-a trădat pe Principele Unirii, a devenit prim-ministru în guvernul liberal al lui Ion Brătianu. Potrivit unui ziar ieșean familia princiară Sturdza a vîndut în acest an, cu 18,8 milioane de euro, cele 5.418,1 hectare de pădure pe care le deținea pe raza comunelor Popești, Dumești, Madarjac și Horlești din județul Iași. Tranzacția este apreciată drept una istorică. Prokon Hit Timber, firmă cu ascendență germană, este cumpărătorul. Contractul de vînzare – cumpărare s-a încheiat la biroul notarului Ioana Popescu Tăriceanu, fosta soție a fostului prim-ministru. Notarul a încasat un comision de 100.000 de euro. Familia Sturdza a primit titlul de proprietate pe cele 5.418 de hectare de pădure în anul 2007, cînd Tăriceanu era prim-ministru.
Neculai Bujor (foto), fost director economic în cadrul Primăriei Suceava, este reprezentantul familiei Sturdza în România. A fost demis de la primărie în urma unui scandal legat de un jaf cumplit din banii publici. ~n 2006, procurorii DNA au dispus trimiterea sa în judecată pentru „luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnatură privată și complicitate la înșelăciune”. I s-a reținut o gaură în bugetul primăriei de 3,7 miliarde lei vechi. Ancheta a stabilit că doar într-un an, în cadrul primăriei Suceava, au fost trecute drept cheltuieli de protocol sume exorbitante. I s-au reținut în sarcină și 70 de milioane de lei vechi cheltuite pe „23 tone de napolitane, salatine, fursecuri, saleuri și sărațele, ceea ce înseamna aproximativ 50 de kilograme pe zi. De asemenea, administrația locală a mai cumpărat 12.400 de ștrudele și plăcinte cu mere, precum și 4.500 cutii cu alune și 5.300 pungi de cafea”. Același Neculai Bujor a trebuit să dea seama pentru că ar fi primit de la administratorul unei societăți comerciale suma de un miliard de lei vechi, pentru a înlesni încheierea a 49 de contracte de furnizare de produse spre Primăria Suceava, ceea ce s-a tradus prin încă 60 de miliarde lei vechi. Cavalerul de Malta Bujor a fost bine primit în ultimii ani, fără absolut nici o reținere, de lideri ai administrației publice locale din Piatra Neamț.
Ioan Grigore Prodan (foto) este fondatorul scandalosului Comisariat General pentru Societatea Civilă, pe urma căruia am avut oarece „vedete” locale, începînd cu răposatul Dumitru Romică Scutaru și terminînd cu Viorel Gufy Gafița, cel din urmă prezent pe firmament și datorită pozițiilor ocupate în administrația locală pietreană sau la Protecția Consumatorilor. Prodan este și avocat în Baroul Constituțional, cunoscut sub numele de “Baroul Bota”, organizație cu mari probleme din care face parte… Alberto Kurtyan. Iată ce se scria cîndva în ziarul Cotidianul: „În anul 2002, polițiștii din cadrul IJP Cluj l-au cercetat pe Ioan Grigore Prodan pentru săvîrșirea infracțiunii de trafic de influență. Acesta a fost acuzat că în perioada septembrie-octombrie 2000 a pretins și primit suma de 3.000 de mărci germane de la o persoană din Cluj, căreia i-a promis obținerea de vize Schengen. Prodan se prezenta drept finul lui Petre Roman, consilier guvernamental și lider al unei organizații pentru drepturile omului. El a mai fost cercetat în alte șase dosare penale pentru trafic de influență, înșelăciune, fals intelectual, fals și uz de fals”. Comisariatul pentru Societatea Civilă este numele unei organizații nonguvernamentale înființate în anul 2003, ca parte a „Planului de unificare și monitorizare a ONG-urilor inițiat de Guvernul Năstase”. „Comisariatul” își propunea nici mai mult, nici mai mai puțin decît controlarea celor aproximativ 30 000 de ONG-uri românești.
În 2009, Prodan a încăput pe mîna DNA pentru că, se arăta în comunicatul oficial, în lunile aprilie-mai 2009, a pretins de la 3 persoane suma de 45.000 de euro și un autoturism de lux, pentru ca, în schimbul acestora, să intervină pe lîngă magistrați ai Tribunalului București și ai Judecătoriei Sectorului 5 București și să-i determine să pună în libertate două persoane arestate preventiv. Dar nu a fost numai atît, fiindcă DNA l-a „agățat” cu încă o faptă. Potrivit procurorilor, în perioada aprilie – octombrie 2008 Prodan a pretins și primit de la un denunțător suma totală de 27.000 de euro, promițînd că, în schimbul banilor, va interveni pe lîngă șefii Inspectoratului General al Poliției Române și ai IPJ Maramureș pentru ca un mandat de arestare emis pe numele denunțătorului să nu fie pus în executare. În plus, Prodan a promis că va interveni și pe lîngă procurorul de la Parchetul Tribunalului Maramureș care instrumenta dosarul penal al denunțătorului, pentru a obține o soluție favorabilă acestuia.
Acest voinic Cavaler de Malta este una și aceeași persoană cu orchestratorul afacerii Poliția Animalelor, care a fost recent trîntită de Justiție în urma plîngerii depuse de Poliția Română.
Vasile Burlui (foto), un reputat dascăl și profesionist al stomatologiei din țara noastră, are un destin legat Facultatea de Medicină Stomatologică din Iași, de Uniunea Națională a Stomatologilor din România, de Universitatea Apollonia din Iași, dar și de Marele Prior Doru Tompea cu a sa Universitate Petre Andrei. Conflictul deschis cu Tompea pare a se suprapune peste panaramele cu excluderi și suspendări din Ordinul Sf. Ioan de Ierusalim.
Pentru o vreme trecem în stand-by și așteptăm. Așteptăm răspunsul oficial al IPJ Neamț în legătură participarea ofițerului Ionuț Savin, în uniforma poliției, la un ceremonial de inițiere secret, într-un ordin militar și religios dubios. După autoincriminarea semnată de Savin și publicată de noi săptămîna trecută, n-ar trebui să dureze mult dezbrăcarea de uniformă a polițistului cu două jurăminte de credință. Așteptăm o poziție oficială din partea CJ Neamț și/sau o atitudine limpede din partea consilierilor județeni față de incredibila cedare a folosinței Cetății Neamț pe 200 de lei. Așteptăm răspunsul promis de Ambasada Ordinului Suveran Militar de Malta, răspuns pe care-l vom publica împreună cu punctul de vedere al unuia dintre cei mai respectați Cavaleri de Malta din țara noastră. Așteptăm, așa cum am mai anunțat, vizita maestrului Iulian Moisescu și dezicerea sa de Papy. În fine, nu ne așteptăm ca prefectul Archip, președintele Pruteanu și primarul {tefan să returneze diplomele de membri de onoare ai OSJ, chiar dacă agheazma o dăm noi.