Către Redacția “Mesagerul de Neamț”
În atenția domnilor Valentin Bălănescu și Viorel Cosma
Referitor la materialul publicat de către dvs. în săptămînalul cu nr.18, intitulat “Cavalerii, Malta și balta” doresc să vă transmit următorul punct de vedere:
Conform Statutului Polițistului, art 45 lit.f., polițistului îi este interzis: “să adere la secte, organizații religioase sau la alte organizații interzise de lege” ceea ce nu s-a întîmplat în cazul meu, întrucît Ordinul Suveran Sfîntul Ioan de Ierusalim – Cavaleri de Malta, este legal constituit, conform statutului de funcționare al organizației.
Conform art. 57 lit.a din același statut, constituie abatere disciplinară, dacă este săvîrșită cu vinovăție “comportarea necorespunzătoare, în serviciu, familie sau în societate, care aduce atingere onoarei, probității profesionale a polițistului sau prestigiului instituției”.
În ceea ce mă privește, nu consider că am adus prejudicii de imagine instituției în care lucrez prin prezența mea în uniformă de poliție la acea ceremonie religioasă oficiată de preoți ortodocși în capela cetății, spațiu care în acel moment nu era public, la eveniment participînd doar membri de familie și prieteni. Mai mult decît atît, eu oricînd aș merge îmbrăcat în uniformă și aș îngenunchia la altarul unei biserici chiar și în timpul unei ceremonii religioase publice și nu cred că aș aduce atingere onoarei instituției.
Totuși, deși din punctul meu de vedere nu cred că am greșit cu nimic, prin faptul că am aderat la acest ordin milenar a cărui credințe și valori onorabile mă reprezintă, probabil că voi “demisiona” din această organizație doar pentru faptul că acele fotografii în posesia cărora sînteți și le-ați publicat nu au rămas confidențiale, eu acceptînd la acel moment să fiu fotografiat doar pentru albumul personal. Important de știut este faptul că la acel eveniment eu nu reprezentam instituția, fiind în timpul meu liber și sincer, dacă aș fi știut că acele fotografii vor deveni publice nu aș fi mers niciodată la acel eveniment îmbrăcat în uniforma de polițist.
Vă rog în acest sens ca în virtutea deontologiei profesiei dumneavoastră, să relatați fapte obiective și informații corecte, complete și verificate, fără a introduce alte opinii vădit tendențioase care au scopul de a servi alte interese decît cele ale cititorilor.
Vă mulțumesc anticipat pentru dreptul la replică acordat.
Inspector principal Savin Ionuț
N.R.: Departe de noi gîndul de a nu-i oferi dlui Savin posibilitatea replicii. Ne-am permis totuși să subliniem cîteva pasaje care ni s-au părut interesante din compoziția sa. Rămîne de văzut dacă li se vor părea la fel de interesante și superiorilor săi, întrucît, de pe locul din care stăm noi, cei neîmbrăcați în uniformă de polițist și fără capă de maltez, prezența domniei sale într-un spațiu cît se poate de public care este Cetatea Neamțului, în timpul programului de vizitare (deci nu, nu era mediu privat, doar cu familie și prieteni), la o ceremonie cît se poate de discutabilă, în ipostaza mai mult decît grăitoare de a pupa săbii malteze și a îngenunchea în fața unui ”don” pe care evident îl recunoaște de superior, prezența domniei sale deci pare cam de-a curmezișul statutului de polițist român. Ca să nu mai vorbim că ” evenimentul” nu se petrece în capela cetății, polițistul nostru confundînd sala de mese cu paraclisul.