O ascensiune fulminantă pe scena politică românească are romașcanul Stelian Samson , fost prin administrația locală a orașului, apoi la Agenția Județeană pentru forță de muncă Neamț pe timpul vremurilor de glorie a mult hulitului PSD! A venit PDL-ul la putere și în 2004 Ministerul Muncii a dispus ”urgent analiză și informare”. Samson a fost schimbat, apoi a trecut prin cîteva anchete pentru ca apoi să apară printre cei care puneau pavele în județ, în perioada de glorie a pavelizării. Asta înseamnă că orientarea în teren devenise alta și trecuse deja de la PSD spre PDL. De curînd, îl vedem în postura de a explica de pe înalta funcție de director al Centrului Român pentru Promovarea Co merţului şi Investiţiilor Străine despre eșecul investițiilor străine în România. Cu trimitere spre Jucu și Nokia.
Autorităţile vor verifica ce bani a investit compania finlandeză în Ardeal. Siemens, Bosch sau Sony Ericsson sunt aşteptate în România.
”Deşi România este o ţară sigură pentru investitorii străini, multe pieţe au fost pierdute din cauză că nu am ştiut să facem lobby pe unde am umblat. O recunoaşte chiar directorul Centrului Român pentru Promo varea Co merţului şi Investiţiilor Străine, Stelian Samson.
Într-un interviu acordat “Evenimentului zilei”, acesta este de părere că Nokia a dat un “tun” la noi şi că nu înţelege de ce a plecat. Totodată, acesta a precizat că se va verifica câţi bani s-au investit la Jucu.
După plecarea Nokia, autorităţile caută soluţii să atragă noi investitori şi vor sAutorităţile vor verifica ce bani a investit compania finlandeză în Ardeal. Siemens, Bosch sau Sony Ericsson sunt aşteptate în România.
Deşi România este o ţară sigură pentru investitorii străini, multe pieţe au fost pierdute din cauză că nu am ştiut să facem lobby pe unde am umblat. O recunoaşte chiar directorul Centrului Român pentru Promo varea Co merţului şi Investiţiilor Străine, Stelian Samson.
Într-un interviu acordat “Evenimentului zilei”, acesta este de părere că Nokia a dat un “tun” la noi şi că nu înţelege de ce a plecat. Totodată, acesta a precizat că se va verifica câţi bani s-au investit la Jucu.
După plecarea Nokia, autorităţile caută soluţii să atragă noi investitori şi vor să reducă birocraţia, pentru a nu speria marile companii şi pentru nu se mai repeta situaţia de la Cluj.
Samson a precizat că preferă marii investitori în detrimentul celor care vin să “vândă papuci şi nu dau bon fiscal”.
EVZ.ro
Pentru a vedea cum se poate ajunge la această înaltă funcție, vă invitâm să citiți și acest material de la Hotnews, apărut în perioda de căutări ideologice a domnului Samson.
Samson de la AJOFM
Luni, 18 aprilie 2005
Prefectul Toader Mocanu a inaintat sesizarea ministrului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu, solicitandu-i acestuia sa dispuna, “cat mai urgent posibil, un control tematic pentru clarificarea celor sesizate si luarea masurilor necesare continuarii acestui serviciu public descentralizat, foarte important in judetul nostru”.
Ministrul Barbu a luat la cunostinta de solicitarea prefectului si, pe 27.01.2004, a dispus: “urgent analiza si informare. Se face echipa comuna si se verifica urgent”. In cel mai scurt timp, o echipa ministeriala a “descalecat” la Piatra Neamt, ca sa controleze activitatea Agentiei.
Dupa ce si-au pus mainile in cap, descoperind nereguli care mai de care mai “flagrante”, acestia au intocmit si un raport pe care l-a aprobat insusi ministrul, pe 14.02.2005.
Ce au descoperit oficialii de la Directia de Audit Intern si Control din cadrul MMSSF?
Naveta cu masina de serviciu
Asa cum arata raportul aprobat de ministrul Barbu, in perioada supusa controlului s-au gasit trei autoturisme in dotarea Agentiei: o Dacia break, o Dacia Solenza si un Cielo. Din verificarile efectuate, a rezultat ca Agentia s-a incadrat in limitele privind consumul de carburant aferent parcului auto. Doar ca “masinile institutiei au fost folosite in mod abuziv, fiind inregistrate in foile de parcurs deplasari aproape zilnice ale directorului executiv Stelian Samson pe ruta Piatra Neamt – Roman si retur, cu toate ca acesta detinea un apartament de serviciu in Piatra Neamt”.
In ceea ce priveste foile de parcurs, controlorii au constatat ca acestea nu erau completate de conducatorii auto cu cantitatile de carburant si ulei, asa cum prevede legea, nu era precizat indicele kilometrajului la plecarea si la inapoierea din cursa. Mai mult decat atat, unele dintre curse nu erau nici macar confirmate de beneficiar.
Apartamentele de serviciu – la discretia directorului
In 2003, Primaria Piatra Neamt a repartizat Agentiei doua apartamente de serviciu.
Repartizarea acestora a fost facuta de directorul Samson, care a hotarat ca persoanele cele mai indreptatite sa le foloseasca sunt Daniela Barseti , directorul executiv al institutiei – si el insusi, pe motiv ca domiciliul sau este in Roman.
Ne intrebam la ce-i mai folosea aceasta locuinta, daca tot facea naveta, aproape in fiecare zi, la Roman?
240 milioane pentru telefoanele lui Samson
In perioada 01.07.2001 – 31.12.2004, in evidenta contabila a AJOFM Neamt au fost inregistrate “depasiri ale normativelor pentru convorbirile telefonice efectuate cu telefoanele mobile, stabilite prin ordine si decizii ale conducerii Agentiei”, in valoare de 238.330.663 lei, toate aceste depasiri fiind efectuate de catre directorul executiv Stelian Samson. Vazand ca normativele sunt depasite, directorul executiv adjunct economic Marius Sezonov a intocmit numeroase rapoarte catre Samson, aducandu-i la cunostinta si faptul ca aceste sume trebuiesc recuperate de Agentie. Ca urmare a acestor adrese, Samson a dat in scris un angajament de plata, pe 10.04.2003, pentru suma de 155.446.676 lei, din care nu a achitat, pana la data intocmirii raportului, decat o suma nesemnificativa.
Silit sa dea acesti bani inapoi, Stelian Samson s-a conformat si, pe 04.02.2005, a achitat intregul debit, adica 238.330.663 lei. La aceasta suma s-au mai adaugat 75.840.835 lei, reprezentand “cuantumul despagubirilor civile actualizate pe baza taxei de scont BNR pe luna ianuarie 2005, aferente sumelor reprezentand platile efectuate fara temei legal pentru cheltuielile telefonice cu telefoanele mobile efectuate in perioada iulie 2001 – decembrie 2004”.
Si daca tot vorbim despre bani, atunci sa spunem ca, in evidentele contabile ale institutiei, directorul Samson figura cu avansuri spre decontare pentru deplasari in suma de 97.572.731 lei.
Avansurile au fost ridicate de la casieria Agentiei fara existenta unor ordine de deplasare aprobate si a unor referate de necesitate care sa justifice dimensionarea acestor sume in raport cu deplasarea pe care directorul urma sa o faca. In urma controlului, tot pe 04.02.2005, Samson a inapoiat institutiei cei 97.572.731 lei, pe care nu-i putea justifica.
Unde-i Solenza? Nu-i Solenza!
La incasat avansuri, lui Samson i s-a alaturat si soferul Iulian Andrici care, pe 28.12.2004, ridicase de la casierie nu mai putin de 20.000.000 lei, reprezentand “avans spre decontare pentru cheltuieli materiale”. Din aceasta suma se justificau numai 6.773.000 lei, restul de 13.227.000 lei, nu.
In aceeasi zi cu seful sau, Andrici a restituit societatii cei 13.227.000 lei. Si numai 13 milioane a dat Andrici inapoi. Pe 18.05.2004 a fost implicat intr-un accident de circulatie, din vina sa. Masina pe care o conducea – o Dacia Solenza – era asigurata la ASIROM.
Cum s-a constatat ca aceasta fusese distrusa in totalitate, ASIROM a platit o despagubire in valoare de 4.920 euro catre AJOFM, adica 199.264.920 lei. Din aceasta suma, ASIROM a virat suma de 8.032.500 lei catre SC ANANIA SERVICE SRL, reprezentand contravaloarea transportului autoturismului avariat.
Diferenta de 191.232.420 lei a fost virata catre SC CENTRUL ZONAL AUTOMOBILE DACIA SA Piatra Neamt. La aceasta suma s-au mai adaugat inca 74.668.000 lei, pe care AJOFM i-a virat in contul AUTOMOBILE DACIA, adica, in total, 265.900.640 lei.
Aceasta suma reprezenta contravaloarea unui nou autoturism Dacia Solenza, cu care a fost inlocuit autoturismul distrus.
Din verificarile efectuate de controlorii de la Bucuresti a rezultat ca “platile efectuate pentru achizitionarea noului autoturism au fost efectuate fara document justificativ aferent, iar contravaloarea noului autoturism nu a fost inregistrata in evidenta contabila a AJOFM, in fisa mijlocului fix fiind inscrisa valoarea vechiului autoturism”.
In privinta celor 74.668.000 lei, pe care Agentia i-a achitat pentru noua Solenza, ei trebuiau recuperati de la soferul Andrici (vinovat de producerea accidentului auto), care, de altfel, se angajase sa-i returneze, printr-un angajament de plata. Aceasta suma a fost achitata de catre sofer Agentiei, tot pe 04.02.2005.
Ca o paranteza, in scriptele de la AJOFM figura, pana mai deunazi, ca fiind in exploatare Dacia Solenza facuta terci in accidentul de anul trecut, desi ea fusese de multa vreme dezmembrata si inlocuita cu cea noua, care nu figura nicaieri.
1 miliard pe un proces-verbal fals
Si daca pana acum am avut de a face cu sume “nesemnificative” pentru buzunarul unui director, iata ca a venit si randul celor “consistente”. In 2004, AJOFM a decis ca trebuie sa faca lucrari de reparatii la sediul AJOFM din Piatra Neamt, din strada Mihai Eminescu nr.37.
Pentru aceasta, a incheiat un contract cu SC Moldoconstruct Piatra Neamt, pretul convenit pentru indeplinirea acestuia fiind de 1.036.860.573 lei. La data cand ministeriabilii au venit in control la Piatra Neamt, pe santier se lucra de zor, desi pe 22.12.2004, asa cum reiese din documente, a fost intocmit procesul-verbal, inregistrat cu nr.235, de “receptie la terminarea lucrarilor”.
Acest lucru inseamna ca documentul a fost semnat in fals de 5 dintre cei 7 membri ai comisiei de receptie: Constantin Gheorghe, Catalin Sucevianu, Ion Ganga, Alexandru Zaiciuc si Ion Simerea.
In baza acestui proces-verbal si a situatiei de lucrari, de asemenea falsificata, Moldoconstruct Piatra Neamt a incasat peste 1 miliard de lei, fara sa fi predat lucrarea la termenul la care s-a facut “receptia” sa.
Ghici cine vine in locul lui Samson?
Fata de neregulile constatate de Directia de Audit Intern din cadrul MMSSF, masurile luate impotriva vinovatilor au fost cat se poate de blande: s-au imputat sumele si, daca nu se indreapta lucrurile, acestia pot fi sanctionati disciplinar. In cel mai rau caz, li se poate desface contractul de munca.
Unele voci afirma ca in locul lui Stelian Samson, la conducerea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca va veni o “doamna” de Roman, care se afla in gratiile unui partid politic. Nu spunem care.
N-avem nimic impotriva, dar, oare, nu sunt si pietreni capabili sa ocupe acest post? Si daca va veni romascanca, atunci va avea nevoie de apartament de serviciu in Piatra Neamt. Ba chiar si de masina la scara.
Daca tot ne-am invatat sa platim din bani publici naveta si cheltuielile directorului Samson, de ce sa ne dezvatam acum, nu-i asa?