Cavalerii, Malta și balta (III)
Încrengătura de interese din jurul și din interiorul Cavalerilor de Malta – alții decît cei din Ordinul Suveran Militar de Malta, care are recunoaștere diplomatică în România – este uluitoare. Găsim la un loc afaceri murdare, scandaluri internaționale, masoni, servicii secrete și politicieni, structuri suprastatale și fraieri cum greu și-ar putea imagina un simplu cetățean. Mai presus de cele sfinte, îi unește setea de putere, influență și profit. Autoritățile statului nu au nimic împotrivă fiindcă au fost penetrate și cointeresate. Mediile academice joacă deja un rol major în aceste operațiuni „discrete”, dar aflate în plină expansiune. Sănătatea a ajuns și ea la cheremul „cavalerilor de baltă” prin reprezentați aleși cu abilitate. Infiltrarea în Biserica Ortodoxă Română nu a fost decît o chestiune de timp. Pe măsură ce te documentezi, descoperi că Ordinului Sf. Ioan de Ierusalim – Cavalerii de Malta poate fi comparat cu o rîie ocultă.
Piatra Neamț este un punct nodal consacrat pe harta combinațiilor cel puțin dubioase spre spațiul ex-sovietic. Serviciile speciale ar trebui să nu uite ce a însemnat în anii ’90 paravanul „patrioților moldoveni”, pe axa Iași – Chișinău care ducea pînă la celebra Academie Militară din Frunze. Măcar din simplul motiv că unii protagoniști români le sînt foarte bine cunoscuți și documentați. Doar să nu vrei, nu vezi „conexiunile” ce duc la Piatra Neamț. (Viorel COSMA)
Istoria românească recentă a Ordinului Sf. Ioan de Ierusalim – Cavalerii de Malta (OSJ), ramură ce ține de sistemul Prioratelor naționale, nu a început cu isprăvile lui Don Dorin Potolincă de Sucevița, zis Mare Prior al Europei de Est, ministru al culturii în Guvernul Cavalerilor de Malta, alături de un alt român celebru: prințul Dimitrie Sturdza, ministru al activităților umaniste. Menționam în primul episod că Ordinul a fost adus în țară, în 2003, de omul de afaceri arădean Constantin Buzatu (foto). Am scris și despre orientarea pro-Rusia a Ordinului. În 2007, România a devenit Priorat. S-a vorbit intens atunci de sume semnificative percepute drept “taxă de admitere”. Singura mențiune despre o înregistrare oficială a Ordinului am găsit-o la Judecătoria Arad, în 2007, sub denumirea Asociația Prioratul Autonom din România a Ordinului Suveran Sfîntul Ioan de Ierusalim – Cavalerii de Malta, cererea fiind formulată de Buzatu. Este cel care în 2001 a înregistrat, tot la Arad, asociația IBSSA – România. IBSSA înseamnă International Bodyguard and Security Services Association (Asociația Internațională a Serviciilor de Pază și Securitate), unde-l regăsim pe maestrul Iulian Moisescu, cel care susține că este în continuare Mare Prior de România.
IBSSA este o organizație mondialã specializatã a societãților care desfãșoarã activitãți cu profil de pazã și securitate, ai cãror membri provin din rîndul militarilor activi și în rezervã din sistemele de apãrare, ordine publicã și siguranțã naționalã ale unor țări precum Germania, Austria, Ungaria, Slovenia, Cehia, Rusia, Republica Moldova, Israel, Marea Britanie, SUA, Libia etc. Dintre membrii de frunte ai rețelei internaționale reține atenția prim-vicepreședintele Giacomo Spartaco Berttoletti (Italia). Personajul (foto) a fost prezent în cîteva rînduri la Piatra Neamț, ca invitat de seamă în cadrul unor gale de arte marțiale, el deținînd centura neagră cu 9 Dan în Jiu-Jitsu. Este președinte de onoare al Clubului Takeda, condus de violentul “cavaler de baltă” Ionel Papy Ioniță. Printre membrii de onoare ai clubului am descoperit o listă interesantă de figuri, dintre care unele nu au nevoie de prezentare la Piatra Neamț: Dan Vasile Constantin, Alberto Kurtyan (consilier juridic relocat la București, promoter al unui barou nerecunoscut oficial), Doru Tompea (rectorul Universității Petre Andrei – Iași), Aurel Nistor (consilier la Direcția județeană de Sport), Ion Rotaru, Mihai Apopii, Ovidius Mărcuțianu, Dumitru Crăescu (șeful Poliției Comunitare), Ioan Munteanu, Culiță Tărîță, Toader Mocanu, Gheorghe Ștefan, Petru Frăsilă și… Adriean Videanu. Dacă se simt onorați, poți să le zici ceva?…
Potrivit relatărilor mai vechi și mai noi din presă, aceasta este doar una dintre cele trei căi prin care sistemul prioratelor a pătruns la noi.
Un alt canal este atribuit lui Leonida Teohari, care a fost prezentat și regent pentru România și Republica Moldova al Asociației Naționale a Cavalerilor Cruciați, Templieri și de Malta. Teohari (foto), de loc din Constanța, este un infractor cu acte în regulă, dat în urmărire internațională de Poliția Română pentru că se sustrage încă din 1998 de la executarea unei pedepse de 4 ani închisoare pentru înșelăciune. Cavalerul-escroc, între 1990-1994, în calitate de acționar al SC Darianne International of Romania SRL, a înșelat două bănci: Banca Dacia Felix Cluj Napoca (de unde a obținut 27,6 milioane USD) și Credit Bank București (25,5 milioane mărci germane). Darianne, un nume cunoscut și în județul Neamț, era un așa-zis program de retehnologizare a agriculturii, unde Ministerul Agriculturii, Ministerul Finanțelor, alături de alte autorități s-au înghesuit să-i acorde avize lui Teohari. Se ascunde în Canada și nu sînt șanse să-l vedem la pușcărie el fiind cetățean canadian. Un ziar constănțean semnala la începutul acestui an că escrocul se dă în continuare victimă și se bucură de presă bună peste Ocean. Are și susținători de soi, printre care fostul ambasador al SUA în România, David Funderburk, miniștri canadieni și însăși baroneasa Emma Nicholson.
O a treia cale de implementare a prioratelor ține de mafia și masoneria italiană, prin controversatul Ionel Bara de la Oradea. În jurul său au roit ofițeri ai serviciilor secrete și mafioți italieni, toți fiind amestecați în vestita Afacere Jimbolia, imensul scandal privind contrabanda cu produse petroliere spre Iugoslavia, cînd România a fost acuzată de încălcarea embargoului internațional.
Sub acoperirea de Cavaleri de Malta, au venit atunci în România Angelo Lonardoni (vezi foto grup) și Caiumi Serafimo, în realitate foști membri ai temutei organizații Propaganda Due (P2), conduse de Licio Gelli. Acesta a avut afaceri importante în România după 1990, de care nu au fost străini nici Virgil Măgureanu, nici Ion Iliescu. Pe partea iugoslavă a Afacerii Jimbolia a fost implicat Caiumi Serafimo, care se prezenta drept Cancelar pentru Europa de Est al Ordinului Cavalerilor de Malta, ordin ce avea să se dovedească o “invenție”. Cu toate acestea, Ionel Bara (fost ofițer al Armatei Române) nu a ezitat să se prezinte Ambasador al Ordinului Cavalerilor de Malta. Sediul declarat era la Oradea, unde a și înființat – în 1997 – Asociația Prioratul Ordinului de Malta. După ce a fost denunțat chiar de Caiumi Serafimo a fi implicat alături de Lonardoni și col. Dumitru Ogășanu (fost șef SRI Bihor) în organizarea transporturilor clandestine de carburanți, Bara a dispărut o vreme de pe firmament. În martie 2006, Judecătoria Oradea a dispus dizolvarea Asociației Prioratul Ordinului de Malta la solicitarea Direcției Regionale Vamale Oradea care avea de recuperat un debit de fix 1.642.590.000 lei reprezentînd… drepturi vamale cuvenite bugetului de stat. Crunt final pentru cineva care afișa netulburat însemne false de Corp Diplomatic.