* Cavalerii, Malta și balta (II)
Cavalerii de Baltă, o realitate
Panarama internă din Ordinul Suveran al Sfîntului Ioan de la Ierusalim – Cavalerii de Malta nu face în acest moment decît să întărească îndoielile asupra onorabilității ordinului generator de ample povești cu parcuri industriale (la Iași), secții de Cardiologie (la Constanța) și crescătorii de cai (la Neamț). Nu avem timp să verificăm dacă și cum se cumpără un titlu de Cavaler. Sau de Domniță de Malta, fiindcă de la consiliera PSD de Iași Ioana Timofte (nepoata răposatului Radu Alexandru Timofte, fost director SRI, fost senator PSD) la Paulina Ailincăi (de la ForestBar – Piatra Neamț), punem și de o galerie feminină care pupă săbii la învestire. Nu ne preocupă nici prostia unui director de teatru care și-a pus croitorii să facă pelerine (sau mantii) cu Cruci de Malta. Doar că onorabilitatea lor nu se pupă defel cu mizeria intrării pe bilete de 5 lei în Cetatea Neamț pentru “operațiuni discrete”. Și la circ costă mai mult! Ne lasă perfect indiferenți și amenințările care ne-au fost transmise de cîțiva Cavaleri de Baltă. Pur și simplu, la cîtă onorabilitate probează, îi așteptăm să se toarne între ei. Dar ne preocupă favorizarea lor pe față de către Complexul Muzeal și CJ Neamț, ne îngrijorează penetrarea unor medii socio-profesionale, după cum ne și distrează pofta cîtorva figuri publice locale de a sta în preajma atîtor duci, conți și prinți.
* Academicianul Bălăceanu-Stolnici a luat atitudine din 2007
Pomeneam în episodul trecut de scandalul din urmă cu ani de zile în care a fost tîrît marele actor Jean Constantin. E vorba de ceremonia organizată la Suceava în 2007, sub patronajul Marelui Prior al Europei de Est, din partea Cavalerilor Ordinului Sf. Ioan de Ierusalim (OSJ), Dorin Potolincă, patron de pensiune la Sucevița. Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici (primul ortodox acceptat în Ordinul Suveran Militar de Malta, care prezidează ordinul Familiarilor Ortodocși din România) considera cavalerii de la Suceava escroci și declara pentru răposatul cotidian Gardianul: “Cu mare surprindere am văzut cum oameni inteligenți și cultivați ca prințul Dimitrie Sturza sau actorul Jean Constantin au căzut în capcana unor impostori, s-au înscris într-un fals Ordin de Malta, lipsit de orice legitimitate și condus de un oarecare “duce de Rhodes“. Nu există decît un singur ordin autentic, cel Suveran de Malta cu sediul magisterului la Roma, care a fost înființat în secolul al XI-lea și care are un ambasador oficial, contele Hartig, acreditat în România. Este un exemplu cum șmecherii profită de vanitatea și naivitatea oamenilor“. Dorin Potolincă riposta atunci și spunea că se va deplasa personal la Malta, unde își are sediul organizația lor, pentru a aduce în România actele care dovedesc legalitatea acestui ordin și continuitatea istorică.
Bălăceanu-Stolnici rămînea însă pe poziții și declara ferm: “Este puțin probabil ca domnul Potolincă să găsească astfel de documente la Malta. Domnia-sa ar trebui să știe că singurul loc unde se află depusă arhiva Ordinului se află la Roma, unde-și au sediul Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta, aflat sub tutela Vaticanului. Cavalerii de Malta au fost alungați, în 1798, din Malta de către Napoleon Bonaparte“.
Istoricii merg pe aceeași linie cu Bălăceanu-Stolnici, mai scria Gardianul. Deși în 1800 insula a fost cucerită de englezi, iar suveranitatea Ordinului a fost recunoscută prin Tratatul de la Amiens, cavalerilor nu li s-a permis să se întoarcă. După ce s-a mutat, pe rînd, în Messina, Catania și Ferrara, în 1834 Ordinul s-a stabilit definitiv la Roma. Aici deține Palatul Malta în Via Condotti 68 și Villa Malta de pe colina Aventino, ambele cu caracter de extrateritorialitate. De cîțiva ani, Ordinul s-a întors și în Malta ca urmare a acordului cu Guvernul maltez care a acordat Ordinului uzul exclusiv al Fortăreței Sant’Angelo pentru 99 de ani. Din acel moment, principalele obiective ale Ordinului au redevenit ospitalitatea și îngrijirea bolnavilor. Conform dreptului internațional, Ordinul este subiect suveran, cu propria Constituție, propriile pașapoarte și instituții. Acesta este Ordinul Suveran Militar de Malta (OSMM), prezentat și în episodul precedent, care are relații diplomatice și este recunoscut de România.
Dorin Potolincă are și n-are treabă în continuare cu Cavalerii Ordinului Sf. Ioan de Ierusalim. A fost foarte vizibil în emisiuni TV destinate (și) nemțenilor, a participat la petreceri și acțiuni publice în Piatra Neamț. A fost suspendat cu maxim tărăboi din Ordin în timpul disputelor interne de supremație, la fel ca și Iulian Moisescu, cel care afirmă că în continuare conduce OSJ în România.
Lui Potolincă i-au fost retrase toate drepturile și onorurile în Ordinul Suveran al Sfîntului Ioan de la Ierusalim – Cavalerii de Malta de Louis Scerri Montaldo, cel care spunea că a vorbit în calitate de Mare Maestru al Ordinului Sf. Ioan de Ierusalim. Același Montaldo semna trei ani mai tîrziu și ordinul de suspendare al lui Iulian Moiesescu. În replică, în 2007, Potolincă afirma: “Louis Scerri Montaldo și-a pierdut funcția de Mare Maestru, în conformitate cu regulile Ordinului. Ne-a cerut să ne dezicem de actualul Mare Prior, ducele Basilio Cali de Rodez. Cei care au refuzat au fost excluși fără nici un temei. Sînt minciuni ordinare. Pentru mine acest decret de expulzare este zero, este un abuz făcut de un om care își dorește cu orice preț o funcție”.
Între timp, în scenă a apărut ca șef suprem al OSJ Alteța Sa Regală Prințul Don Thorbjon Patterno Castello Guttadauro d’Ayerbe d’Aragona de Carcaci și d’Emanuel. Este o încrengătură de succesiuni, de drepturi dinastice ereditare și constituționale pe care nu ne-am propus s-o descifrăm. Reținem că Don Louis Scerri Montaldo este personajul de legătură peste ani.
* Ce spune maestrul Iulian Moisescu
De numele lui Moisescu se leagă și începuturile activității private de pază și protecție în țara noastră. PROTGUARD este un nume de referință și astăzi. Firma fondată de el a asigurat inclusiv paza MS Regele Mihai I de România cu prilejul primei vizite oficiale în țară, în 1992, de Paște. Un nucleu al PROTGUARD a fost fondat în epocă și la Piatra Neamț, printre animatori numărîndu-se cunoscutul antrenor de arte marțiale Paul Pintilie, dar și ieșeanul Costel Adăscăliței, în prezent vicepreședinte al CJ Iași. Președintele consiliului, fostul primar Constantin Simirad, este un apropiat al Marelui Prior de Moldova, Petru Frăsilă. În fine, pe cît de apropiat îi poate fi un naș finului.
Poate nu întîmplător, omul de afaceri arădean Constantin Buzatu, cel care a adus OSJ în România, apare la un moment dat președinte al Asociației Internaționale a Gărzilor de Corp și Serviciilor de Securitate.
În august 2010, Don Louis Scerri Montaldo îl suspendă pe Cavalerul Iulian Moisescu din funcția de Prior de România, imputîndu-i acestuia grave nereguli și organizarea de acțiuni neautorizate. Priorul “suspendat” admite că în rîndul Cavalerilor de Malta sînt mai multe ramuri. “Recunoscuți sînt mai mulți. Important e să fie recunoscuți de o Casă Regală – noi sîntem. Sîntem înscriși juridic în România, funcționăm legal, sîntem un ordin ecumenic. Montaldo și-a făcut un alt ordin, el nu mă poate suspenda sau exclude. Sînt dispute vechi care pornesc de la tatăl lui Thorbjon”, a mai precizat Moisescu. A povestit apoi despre lucrurile bune pe care le fac “frații” săi. Îl așteptăm la Piatra Neamț cu maximă deschidere, dar fără veritabilii Cavaleri Baltă care roiesc în jurul său. Sintagma “cavaleri de baltă” îi aparține ziaristului Victor Roncea, unul dintre atenții supraveghetori ai “fenomenului maltez” în România.
În privința lui Montaldo, anul 2003 este cel care marchează un moment de răscruce în morișca ramurilor și a constituțiilor prin inventarea unui Ordin Capitular. Șase ani mai tîrziu, Marele Maestru Don Thorbjon, “succesorul de drept ereditar prin tată, al Prințului Don Roberto II, cu obiectivul de a evita confuzii, a intenționat să legitimeze această Ramură a Ordinului concedîndu-i Protecție Regală și recunoscîndu-l pe Don Louis Scerri Montaldo al 76° Mare Maestru al Ordinului Capitular”, după cum scrie într-un comunicat oficial al acelui OSJ cu prezență foarte activă în Moldova. Ce-a ieșit, e departe de-a se termina… În numărul viitor, personaje, încrengături, interese.
(Viorel COSMA)
4 comentarii
Asa a inteles conducerea Complexului Muzeal sa iasa din anonimat? Astia au terminat de cercetat judetul Neamt si terfelesc Cetatea in tot felul de mascarade “private”!
Vedeti ce domenii restranse de cercetare are acest Complex intr-o revista ce face mare stiinta din descrierea oalelor si ulcelor dar care are un pret prohibitiv (astfel tot mai putina lume se poate intreba: cui foloseste?). Cand te desprinzi putin din lumea marilor mistere ale ciobului e destul de greu sa-ti mai dai seama ce-i cu ordinele astea …
Acad. Balaceanu Stolnici a părăsit credinţa creştină pentru un ordin francmasonic. El ştie că patriarhul Miron Cristea a declarat Cavalerii de Malta anticreştini? Ca şi francmasoneria, de altfel….
Nu ştiu ce relevanţă pot avea anumite declaraţii ale răposatului patriarh B.O.R. Dar sunt convins că mulţi dintre cititori nu-i cunosc istoria tumultuoasă, pe această planetă. O istorie vie, plină de picanterii. Din decenţă creştină îmi reprim pornirea de a pomeni de câte ori Miron Cristea a poposit, cu geanta plină de bănet, în redacţia ziarului “Universul”, în toiul nopţii, pentru a stăvili negustoreşte publicarea unor pagini ceva mai “decoltate”! Asta nu înseamnă că răposatul patriarh nu ştia prea bine ce spune. Dar toate erau politizate, la fel ca acum, în 2011. Şi-a trăit din plin viaţa, pentru că viaţa e minunată când enoriaşul cotizează cu mărinimie, Dumnezeu să-l ierte!