La cîțiva ani de la lansarea pe piață a creditului doar cu buletinul, a venit vremea plății. Efectul de bumerang (chiar buzdugan în anumite situații) este cu atît mai dur cu cît, la vremea aceea, se putea lua pe datorie aproape tot. Milioane de români adormeau legănați de melodicitatea sloganurilor “iei acum, plătești la anu’”, “rată mică-mică, chiar mai mică decît rata de furnică”, etc. Se luau în rate “mici-mici” de toate, de la aparatură pînă la mobilă, de la case pînă la cadouri de Crăciun. Numai cînd a venit partea de “plătești la anu’” au apărut necazurile. Mulți s-au trezit că n-au de unde. După cozile și îngrămădeala de la luarea creditului, cînd singura grijă era copia după buletin și nicidecum ziua de mîine sau garanția locului de muncă, a venit dușul rece, fără hidromasaj, al plății. Plasma, deși nu merge că s-a tăiat lumina acum trei luni pe motiv de neplată, trebuie plătită. Bormașina “atît de necesară”, deși e bibelou plin de praf, trebuie achitată. Chiar dacă asta înseamnă trei sferturi din leafă dată în cele patru zări. Cine n-are leafă sau altă sursă de venit e dat în judecată. {i executat silit.
Tănase Neneci este executor judecătoresc de 40 de ani. “Este din ce în ce mai greu. Oamenii nu mai au bani, fac împrumuturi, se trezesc la scadență că nu pot să achite și rămîn fără casă, fără mașină, fără bunurile pe care le au. Există ideea că acum executorii judecătorești au de treabă. Așa e, avem, dar degeaba. Pentru că din o sută de dosare noi nu realizăm nimic. Nu încasăm pentru că nu avem ce executa. Mă duc la debitor și nu am ce să execut. Înainte, cel care acum datorează bani avea o stare materială mai bună, puneai sechestru, încasai banul, dădeai creditorului și treaba era perfectă. Dar situația din țara noastră se resimte și asupra cazurilor de executare. A crescut numărul dosarelor, s-au mărit față de acum 5 ani, dar a crescut și numărul de executori”, spune Neneci Tănase.
Românu-i inventiv și se fofilează
În ciuda legii sau poate tocmai în virtutea ei, oamenii reușesc mereu să găsească și portițe de scăpare. Multe împrumuturi se ascund sub carapacea “SRL-ului”. Legea spune că cei care au o societate cu răspundere limitată nu răspund decît cu bunurile societății. Iar dacă executorul vine să verifice societatea, să pună sub sechestru bunurile și observă că aceste bunuri nu există, cazul este declarat insolvabil. În cazul SNC-urilor (societate în nume colectiv), dacă nu sînt bunuri pe societate se pot urmări și bunurile administratorului. Între cele două tipuri de societăți, ponderea SRL-ului în caz de executare judecătorească este de 99%.
“Oamenii au ajuns să fie de rea credință. Lumea minte pe față și nu există nici o garanție, nici o siguranță. Înainte oamenii mai aveau puțină rușine, acum nimic. Nu știu decît să înșele”, declară executorul judecătoresc.
Răspundere… uitată
“Creditele de nevoi personale s-au acordat prea ușor”, este de părere Tănase Neneci. “Pentru că foarte multă lume, tineri în general, au făcut împrumuturi, au plătit o rată, două la început, și apoi au plecat în străinătate și-au uitat de răspundere. Am acum un set de 40 de dosare venite într-o singură zi de la București. Au datorii de cîteva miliarde de lei. Au făcut rost de o adeverință de salariat, au luat credit cu buletinul și s-au făcut nevăzuți în afara țării. Se verifică starea materială, iar majoritatea nu sînt căsătoriți, nu au casă pe numele lor, nu au nimic. Sînt pur și simplu tineri care au făcut credite în joacă. Ce e mai rău e că li s-au aprobat. De aici, singurul lucru ce se poate face este să fie declarat insolvabil. Dar nu va mai fi mult timp așa. Noi avem acum titlu de executor european, putem executa în toată Europa. O să ajungem să punem în aplicare și acest lucru. Ȋncă nu s-a făcut. Sîntem în fază incipientă”, zice el.
O altă portiță de scăpare pentru rău-platnici este termenul de trei ani și falimentul. Dacă timp de trei ani se cere executarea și nu se poate pune în aplicare din lipsă de bunuri care să fie executate, se pune cruce printr-un proces verbal de insolvabilitate. Creditorul rămîne cu paguba, executorul fără comision.
Dacă un titlu nu se urmărește, după trei ani se prescrie.
Dacă datornicul se declară în faliment, nu mai poate fi executat. Zice legea 85/2006. {i iar se ajunge la insolvabilitate. “Termenul de prescripție la orice creanță (bani) este de trei ani, cu excepția creanțelor față de stat. Cînd începe faza de executare, se întrerupe prescripția. Cînd e vorba de partaje succesorale, adică drepturi reale, imobile, o revendicare de terenuri, termenul de prescripție este de 10 ani”.
Riscurile meseriei
Tănase Neneci este tare apăsat de ingratitudinea meseriei pe care o practică. “Parcă legile sînt făcute pentru debitor nu pentru creditor”, zice el cu mîhnire. “Asta e meseria noastră, foarte ingrată. Ne riscăm oricînd viața. Noi n-avem pistol. Trebuie să fim foarte diplomați. Am avut cazuri foarte sensibile, în special cu minori. Cînd trebuie să iei un copil din sînul familei. Sau la evacuări. Dar cineva trebuie să o facă și pe asta”.
Un neajuns este și lista datornicilor, care are prostul obicei de a fi aceeași. Sînt unii clienți fideli la executare. Iau împrumuturi din mai multe locuri, chiar de mai multe ori, și scapă de fiecare dată, pe principiul “prinde orbul, scoate-i ochii”. Neneci consideră că ar trebui întocmită o bază de date ca omul care nu și-a plătit toate datoriile să nu mai aibă posibilitatea de a contracta altele. “Dar noi mai avem cale lungă pînă să ajungem la nivelul altor țări din Europa. Colegii noștri din Europa sînt colectori de bani. Legea îi protejează. Dacă nu plătesc fac închisoare. La noi fiecare face ce vrea”, zice executorul, ca un verdict final.
Excepțiile întăresc regula și de această dată. Într-adevăr, or fi destul care se strecoară cu abilitate pe lîngă, pe sub sau prin lege. Există însă și masa mare a datornicilor, fără cunoștințe juridice, care pentru neplata la termen ajunge să piardă casă și masă și cu poprire pe salariu. Iar între creditori și debitorii rău-platnici va exista întotdeauna breasla executorilor.
(Oana IOSUB-TOMA)
Un comentariu
…daca si Neneci, vorbeste de rusine….vai mama ei de natie !!!! a uitat cind a fost anchetat,dupa ce ministrul justitiei a dispus ridicarea ‘imunitatii” si doar relatiile si “blindetea” procurorilor (arhicunoscuta…) din neamt au facut ca prea-cuviosul Neneci sa nu fie trimis in judecata pentru abuzurile savirsite in exercitarea functiei …..??????????????????