După nouă ani de la ultima inventariere a capetelor de români, s-a anunțat unul nou. Foarte complex, în conformitate cu toate cerințele europene, care sînt folosite ca marotă ori de cîte ori se pune la cale o treabă gospodărească tipic românească. S-au anunțat întrebări complexe, formulare sofisticate, din ale căror răspunsuri să se vadă viața românului la microscop, pînă în fundul intimității. Asta pe hîrtie. În realitate însă s-a stîrnit haosul. Gafele s-au ținut lanț încă dinaintea startului marii numărări naționale. Declararea obligatorie/ neobligatorie a CNP-ului, recenzori beți clampă sau suspecți de crimă, recenzați care își întîmpinau oaspeții cu ce aveau mai bun și mai rezistent prin casă. Iată cîteva din minunile acestei minuni de recensămînt, de prin țară adunate.
Oficial ne merge bine
Ultima zi a recenzării a prins județul Neamț bine în topul național. Potrivit comunicatului oficial emis de Prefectură, la data de 31 octombrie, stadiul era cam așa:
– în perioada 20-30 octombrie 2011, în urma centralizării datelor primite la nivel de unitățile administrativ-teritoriale (UAT) se constată că au fost înregistrate 199.932 locuințe (93,31% ) și 478.888 persoane.
Un ritm mai ridicat de recenzare a locuințelor s-a înregistrat în:
Bicaz-Chei: 100%
Grințieș: 100%
Ion Creangă: 100%
Tașca: 99,80%
Un ritm mai scăzut s-a înregistrat în:
Borca: 90,03%
Roman: 90,03%
Piatra Soimului: 90,06%
Tîrgu Neamț: 90,06%
Din 83 de unități administrativ-teritoriale la nivelul județului Neamț, 3 au finalizat activitatea de recensămînt cu o zi înainte de termen, 61 de unități au procente între 91% și 99,78% și 19 unități au procente între 90,03% și 91%.
Chestionați la concubini
Recensămîntul pe Neamț a avut însă și părțile lui haioase. sau mai puțin. O romașcancă a rămas de-a dreptul siderată cînd recenzorul a întrebat-o dacă are concubin. Nu i-a venit să creadă că asemenea întrebare există în formular. Femeia, văduvă la 60 de ani, a fost totuși îngăduitoare și a răspuns că n-are pe nimeni. Recenzorul a insistat apoi, spunîndu-i că mai mult ca sigur are pe cineva, ceea ce nu poate demonstra decît interesul său pentru femeie. Chit că și iscoada era tot femeie. Unii au alte metode de a începe o relație, dar, în fine.
Tot un recenzor femeie, tot la Roman, ajunsă la ușa unui june abia trecut de vîrsta majoratului, s-a arătat dornică (o, da!) să afle dacă tînărul are o relație cu colegul său de apartament și dacă fac duș împreună (?!?!).
Minuni s-au petrecut și la recenzarea țiganilor. S-au găsit chiar și 40 de persoane într-o singură casă. Culmea e că toți erau la domiciliu.
Lecția maghiarilor
Vecinii din Ungaria și-au promovat acțiunea similară printr-un clip care a făcut furori: un recenzor sună la ușă și îi deschide o mîndră aproape dezbrăcată (sau, în fine, îmbrăcată corespunzător altor activități domestice), care își acoperă cu o mînă sînii, iar cu cealaltă învîrte cu pricepere, sugestiv, un bici. Recenzorul consideră că a picat într-un moment nepotrivit și îi propune femeii să trimită prin internet datele personale ale ei și ale familiei. Nu cunoaștem dacă ea le-a trimis sau l-a poftit în casă, dar oricum clipul a cunoscut un succes nebun.
La noi, campania de promovare a fost una anostă, minimă, chiar anonimă. Iar recenzorii n-au fost pregătiți deloc. Mulți s-au lăsat păgubași după prima zi. Codul numeric personal a fost (și rămîne) o enigmă pînă și pentru purtătorul de cuvînt al Institutului Național de Statistică. Mai-marii aceluiași institut și-au dat în stambă alcoolică în direct pe tv. Recensămîntul online pus la dispoziția bucureștenilor pentru a se număra singuri a apărut ca o bomboană pe colivă. ~ntrebările legate de religie au stîrnit aprigi discuții, iar cele despre nominalizarea capului de familie au provocat iminențe de divorț.
Brambureală printre recenzori, brambureală printre recenzați, brambureală la nivelul autorităților. Made in Romania.
Grija față de avutul personal
Situațiile hilare au fost la ordinea zilei. Un lugojean nu i-a dat voie recenzorului să plece pînă nu și-a întors buzunarele pe dos, ca să fie sigur omul că nu i-a sustras nimic. Codul numeric personal a fost grija pensionarilor, mulți din ei refuzînd din capul locului să-l spună, de teamă să nu rămînă fără pensie, să nu li se micșoreze pensiile sau să nu fie cercetați asupra prezenței la vot de pînă acum.
Unii au avut parte de recenzori cu personalitate, care, după ce și-au făcut traseul, au refuzat să predea chestionarele. Evident, haosul organizatoric nu i-a interesat pe cei chestionați, dar în schimb le-a adus amenințare cu amendă dacă nu acceptă să fie recenzați și a doua oară.
Suspect de crimă, trimis din poartă în poartă
Aiureala din selectarea recenzorilor este măiastru ilustrată de desemnarea lui Cristian Gabriel Piper drept recenzor pe sectorul 2 al capitalei. Acesta a fost timp de cinci zile cu patalama de iscoadă oficială a statului român, în paralel fiind și principal suspect în cazul taximetristului ucis la începutul lunii trecute în Berceni. Cristian Piper nu a completat chestionarele de față cu oamenii, ci le-a lăsat lor, urmînd să treacă după ele. A lucrat pînă pe 29 octombrie, cînd l-au săltat polițiștii, prilej cu care i-au retras și ghiozdanul de recenzor. Secretariatul tehnic de la sectorul 2 al capitalei, cel care se ocupă de recensămînt, a transmis că Piper tocmai își ceruse drepturile bănești, cu scandal. Ei au precizat că tînărul are un retard mintal evident, motiv pentru care i s-a și retras legitimația. Dar n-au spus nimic despre cum a ajuns o persoană cu retard să bată din poartă în poartă, nici cum a trecut testul de recenzor.
Greșeli fără plată
In ciuda a toate, nu s-a dat nici o amendă pentru nereguli sau abateri la recensămînt. Si nici nu se vor da, după toate previziunile INS. Fiindcă nimeni nu poate demonstra că o persoană n-a vrut să-și dea CNP-ul sau n-a vrut să răspundă la întrebări. Amendă se poate acorda numai în cazul unui refuz explicit, adică atunci cînd omul scrie pe chestionar că nu vrea să fie recenzat. Dacă îi spune asta recenzorului, poate nega după aceea că s-ar fi întîlnit măcar cu operatorul.
Singurul sancționat este un bărbat din Focșani, bine afumat, care a încuiat poarta și n-a vrut să-l lase pe recenzor să plece. Dar amenda i-a fost dată pentru tulburarea ordinii publice. Frica amenzilor a avut însă ecou în rîndul unora, mai mulți bucureșteni lăsîndu-și scris pe ușă CNP-ul cîtă vreme prestau la locul de muncă. Nu cumva să scape nerecenzați.
Să rîdem de recensămînt
Românul s-a născut umorist, fapt pentru care nu putea rata prilejul recensămîntului. Imediat au apărut bancuri cu și despre eveniment.
* Întrebare la recensămînt:
– Aveți animale în curte? Porci, vaci…?
– Doar o cățea…
– Cum, soacră-ta mai trăiește?
sau
* Nu înțeleg de ce să faci recensămînt dacă tot există Facebook!
sau
* De ce nu se poate încheia recensămîntul? Pentru că încă nu s-a întors recenzorul de la Florin Piersic!
sau
* De ce nu se poate face recensămînt în China?
Pentru că imediat ce ai înregistrat unul, se mai nasc încă doi.
Toată distracția a costat 46 de milioane de euro, bani alocați pînă în 2014. In România pentru fiecare recenzat se cheltuie sub 2,5 euro, în timp ce în alte țări se cheltuie peste 10 euro pentru fiecare participant la recensămînt.
Cum s-ar zice, distracție maximă cu cheltuieli minime.
(Oana IOSUB-TOMA, Dana OSTAHIE)