Comunicat oficial de la Prefectură și comentarii după conferința de presă.
Implementarea noului Concept de organizare a activității de poliție în mediul rural, la nivelul județului Neamț
Astăzi, 07.11.2011 ora 12.00, în sala Mihail Sadoveanu din incinta Palatului Administrativ, Instituția Prefectului – județul Neamț a organizat conferința de presă cu tema Implementarea conceptului de poliție rurală în județul Neamț. La conferință au participat domnul Vasile Șendrea, subprefectul județului Neamț și domnul Comisar Șef Paul Tablan, Inspector Șef în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție.
Înființarea de secții de poliție rurală în mediul rural introduce mai multă flexibilitate în organizarea și utilizarea resurselor, creând astfel premisele creșterii calității serviciului polițienesc în mediul rural.
Această variantă are următoarele avantaje:
- Alocarea dinamică de resurse în funcție de evoluția situației operative și pe bază de priorități (ex. efectuarea de intervenții cu forțe mărite);
- Îmbunătățirea managementului și a capacității de luare a deciziilor în plan local;
- Asigurarea adaptabilității organizaționale în funcție de evoluția riscului criminogen și a situației operative;
- Coordonarea eficientă a activităților de menținere a ordinii publice într-o anumită zonă;
- Specializarea polițiștilor și, astfel, creșterea calitativă a activității profesionale;
- Delimitarea clară față de poliția locală și încurajarea înființării de structuri de poliție locală la nivel comunal;
- Celeritate în soluționarea dosarelor penale și gestionarea unitară a acestora;
- Creșterea oportunităților de carieră pentru polițiști.
“La stabilirea numărului de secții de poliție rurală, I.P.J. Neamț a avut în vedere următoarelor criterii: așezarea geografică și topografia comunelor, căile de comunicație și distanța între comune, suprafața administrativă a comunelor, numărul populației și starea infracțională și contravențională.
Trebuie subliniat faptul că prin reorganizarea poliției din mediul rural, nu a fost îndepărtat polițistul din comună, ci din contra elementul polițienesc este considerabil mai activ și mai eficient, deoarece personalul secțiilor de poliție rurale se va specializa și va fi prezent în zona de competență 24 de ore din 24.” a declarat domnul Comisar Șef Paul Tablan.
Conform Concepției de organizare și funcționare a Poliției Române în mediul rural, la nivelul I.P.J. Neamț au fost înființate 14 secții de poliție rurală.
Din totalul celor 14 secții de poliție, un număr de trei secții (Secția nr. 4 Târgu Neamț, Secția nr. 5 Piatra Neamț și Secția nr. 11 Bicaz), își desfășoară activitatea în sediile polițiilor Târgu Neamț, Piatra Neamț, respectiv Bicaz; nouă secții de poliție, în clădirile fostelor posturi de poliție comunală, iar două secții (Secția nr.2Roznov și Secția nr. 9 Oniceni) în sedii noi puse la dispoziție de primării.
La data 01.09.2011 secțiile de poliție rurală au fost operaționalizate. La nivelul I.P.J. Neamț a fost realizată o analiză pe o perioadă de 30 zile, privind activitatea acestora, în urma căreia au rezultat următoarele:
-Lucrătorii din cadrul secțiilor au intervenit la un număr de 1313 evenimente sesizate prin SUAU 112, cu cele 69 de autoturisme din dotare.
-Au fost organizate 16 acțiuni, din care 5 pe linie silvică. De asemenea, au fost organizate mai multe măsuri de ordine cu ocazia unor manifestări culturale și religioase.
– Au fost înregistrate la nivelul celor 14 secții un număr de 758 dosare penale și soluționate 286 dosare, fiind constatate 265 infracțiuni.
-Au fost constatate un număr de 2309 contravenții.
-În cadrul activităților desfășurate a fost confiscată cantitatea de 134,3 mc material lemnos, în valoare de aprox. 228,31 lei.
De la data operaționalizării până în prezent activitatea secțiilor de poliție rurală a fost evaluată de trei echipe constituite la nivelul M.A.I. și I.G.P.R. care au stabilit că noul concept este viabil însă, pentru asigurarea unui randament sporit se impune suplimentarea resurselor umane, logistice și financiare, situație ce se regăsește și la nivelul altor inspectorate de poliție care a fost prezentată la nivelul conducerilor M.A.I. și I.G.P.R..
„Eu am avut ocazia să discut cu locuirii din zonele rurale, în cadrul audiențelor și pot spune că mulți se declarau nemulțumiți de faptul că nu se acționa cu o mai mare operativitate . Acest lucru s-a schimbat odată cu implementarea noului Concept de organizare a activității de poliție în mediul rural, la nivelul Inspectoratului de Poliție al județului Neamț, pentru că acum cu un singur apel la 112 poliția poate fi anunțată, pentru a interveni. Cu siguranță această reorganizate a poliției rurale vine în întâmpinarea nevoilor cetățeanului și reprezintă o apropiere a acestui serviciu de contribuabil.” a declarat subprefectul Vasile Șendrea.
*Totul ține de atitudinea polițistului, în mașină sau pedestru
Dincolo de materialul oficial primit de la conferința de presă au apărut și cîteva lucruri care necesită o tratare specială.
Așadar, îmbunătățirile se vor a fi pe linie de resurse umane, logistice, dar și pe linie financiară, la achiziția de combustibil. Deocamdată funcționează pe vechile cote de consum de combustibil pînă la sfîrșitul anului, iar acestea nu ajung. La întîlnirea ATOP de la Neamț domnul Șendrea, subprefectul județului Neamț, s-a mirat foarte tare că șeful de la Bacău a spus că județul lui n-a avut probleme, ba chiar s-a descurcat cu jumătate din procentul de combustibil acordat.
Noi putem spune așa: Ȋn Neamț nu mai funcționează metoda “ai fost prins cu ceva, du-te și plătește un plin de benzină”. Ȋnseamnă că la Bacău încă se practică această metodă. Un punct pentru județul Neamț.
Subprefectul Șendrea mai spune că unii văd această noua implementare ca fiind o destructurare a poliției, o pierdere din eficiență și din forța publică. Dar pînă la urmă totul ține de atitudinea polițistului. Atît subrepefctul cît și comisarul șef au admis că sînt și polițiști care nu-și fac treaba și nu sînt interesați de a pune umărul la implementarea acestui nou concept de poliție rurală.
La întrebarea directă “cum stăm cu prevenția?” comisarul șef a răspuns că se va face și prin patrulare pedestră. Roata trebuie să se învîrtă 24 din 24, conform noilor implementări. Dar cum sînt probleme cu combustibilul, în lipsa carburantului patrularea se va face… pedestru. Ȋn acest mod polițiștii vor putea interacționa cu oamenii din comună iar contactul cu populația va fi altfel. La intervenții în schimb, nu se va merge pe jos…sperăm.