* sau cum era să scăpăm de el și n-am știut
Indiferent de zicerile și nezicerile unora, de răfuielile altora cu foștii nomenclaturiști PCR luați la pachet (în condițiile în care mulți au fost și sînt oameni de onoare, cu mintea acasă), Mihai Hanganu rămîne un personaj de calibru, imposibil de dosit. Dacă punem la socoteală „apucăturile” sale literare și pasiunea pentru tenis de cîmp, personajul Hanganu devine un simpatic în toată regula.
În ultimii doi ani, publicul larg a fost martor la peripețiile omului care a avut îndrăzneala să lupte cu tandemul de tristă faimă Pruteanu – Ignatovici Lazăr. A cîștigat procesele, a fost reinstalat la conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, după care a luat drumul pensiei. E limpede azi pentru tot mai multă lume că nenorocirile și prăduirea banului public, dovedite de Mesagerul, de la această potentă direcție patronată de Consiliul județean, nu ar fi fost posibile cu Hanganu director.
Tot azi se poate afirma fără ezitare că prezidentul Vasile Pruteanu, în asociere cu nelipsita secretară de județ Mihaela Ignatovici Lzăr, a premeditat operațiunile care au umplut conturile familiei sale cu bănuții noștri via DGASPC.
Mihai Hanganu, PSD-ist cu acte în regulă, fusese luat de fapt în colimator după alegerile locale din 2008. S-a început cu cîteva observații, apoi i-au fost trimise controale pe cap, nu înainte ca Pruteanu să plece atent urechea la vocile reunite ale asistenților sociali și psihologilor din curtea DGASPC. Iată ce declara el pentru presa locală, în urmă cu trei ani și-o lună: „La Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț s-a făcut, într-adevăr, o evaluare a conducerii unității și aș spune că într-un timp relativ scurt vom anunța măsurile pe care le vom lua. Cert este că e necesar să luăm măsuri“. Directorul Hanganu, în replică, spunea că n-a fost vorba de nici o evaluare, ci de-o simplă verificare.
Vin alegerile generale, trec alegerile, PSD intră la guvernare, dar Hanganu nu scapă. Nereușind să-l agațe cu absolut nimic pe necooperantul director executiv, s-a umblat la organigramă. Cînd nu poți schimba numele unei instituții, după rețeta aplicată pentru descotorosirea de șefii dregătoriilor locale, se schimbă organigrama, se rebotează funcțiile vînate și-i zici reorganizare. Prin hotărîre de consiliu județean, cu votul cooperanților consilieri, la sfîrșitul lui aprilie 2009, s-a comis modificarea. Mîndru de reușită, Pruteanu afirma că funcția de director executiv a fost desființată, direcția urmînd a fi condusă de un director general executiv. Firește, numit prin concurs, concurs la care era invitat, la mișto, să participe și cel executat prin noua organigramă. Tot la mișto, se vehicula posibila mutare a Mihaelei Ignatovici Lazăr în fruntea direcției, deși toată lumea știa că postul e pregătit pentru Cristina Păvăluță.
Mihai Hanganu nu s-a predat și a formulat mai întîi o plîngere prealabilă, depusă la CJ, susținînd că prin desființarea funcției deținute „s-au încălcat flagrant și abuziv prevederile legale referitoare la categoria funcționarilor publici”. Era primul pas, unul obligatoriu, înainte de atacarea hotărîrii în contenciosul administrativ. Vestita jucătoare de Solitaire, Cristina Mititelu, director al inutilei Direcții juridice din CJ, răspundea conform așteptărilor: „Eliberarea din funcție a domnului Mihai Hanganu s-a făcut ca urmare a reorganizării DGASPC Neamț, avîndu-se în vedere faptul că atribuțiile corespunzătoare funcției de director general diferă cu mai mult de 50% față de cele aferente funcției de director executiv, astfel încît acesta nu putea fi numit/reîncadrat în funcția de director general”. Și s-a ajuns la proces.
În toamna anului 2010, după ce cîștigase și la Tribunalul Neamț, și la Curtea de Apel Bacău, avînd în mapă o sentință definitivă și executorie, Hanganu își cere funcția înapoi. Mai întîi cu frumosul, cu vorbă bună, apoi cu scrisul vehement. Pe lîngă funcție, solicita diferența de bani cuvenită la leafă și cheltuieli de judecată.
Schimbul de corespondență ce-a urmat ține de antologia prostiei și lipsei de responsabilitate care definesc mandatul lui Pruteanu în fruntea județului Neamț.
Pe 11 octombrie 2010, fix la ora 8:55 , Mihai Hanganu depune la registratura CJ încă o adresă prin care combate un răspuns primit anterior. Și zice așa: „Trimiterea la art. 24 alin (1) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 este făcută cu rea credință (sau din neștiință), întrucît prin această lege și articolul respectiv legiuitorul clarifică problema hotărîrilor judecătorești prin care s-a anulat un act administrativ cu caracter normativ și nu privind soluționarea conflictelor de muncă. Soluționarea conflictelor de muncă este reglementată prin Legea 168 din 12.11.1999, cu modificările și completările ulterioare. Pentru informarea dumneavoastră, vă rog să parcurgeți doar conținutul articolelor 83 și 84”. După ce evocă și imposibilitatea depunerii actelor de pensionare din cauza neoperării modificărilor salariale în cartea de muncă, încheie sec: „Vă rog încă o dată să puneți în aplicare Sentința civilă 19/CA din 28.01.2010 pronunțată în dosarul nr. 3088/103/2009 în integritatea ei și să opriți abuzul și tracasarea morală asupra mea, întrucît vă situați în afara legii în calitatea dumneavoastră de demnitar public și mă obligați să vă acționez în judecată și pentru daune morale”.
În aceeași zi, primește un răspuns (facsimil 2) care dovedește încă o dată cît de „utilă” este Direcția juridică din CJ Neamț. Deasupra semnăturii lui Pruteanu se spune că „în prezent, organigrama Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului este aprobată prin Hotărîrea Consiliului Județean Neamț nr. 34/2010, care a abrogat Hotărîrea nr. 70/2009, actul administrativ care a făcut obiectul litigiului și al cărui art. 10 a fost anulat de instanță. Întrucît funcția de director executiv nu există în organigrama direcției la această dată, este necesară reînființarea acesteia, pentru a pune în aplicare dispoziția din sentința invocată mai sus, în ceea ce privește reintegrarea. În acest sens, este necesară adoptarea unei hotărîri a Consiliului Județean Neamț, scop în care am inițiat un proiect care va fi înscris pe ordinea de zi a primei ședințe a acestuia”. I se semnalează petiționarului și că „funcția de director general este ocupată de o persoană care va trebui eliberată din funcție, cu respectarea prevederilor legale”. În rezumat, Hanganu e pus să aștepte. Cum noi nu trăim doar în România, ci în județul condus de „magnificul” Pruteanu, așteptarea s-a sfîrșit în aceeași zi.
De parcă nu ar fi semnat cu maximă operativitate cele două pagini de răspuns aiuritor, tot pe 11 octombrie 2010, onor prezidentul de județ mai trîntește un răspuns consistent și emite Dispoziția nr. 283 (facsimil 3) privind „reintegrarea în funcție a unei persoane”. Cuprinsul se cuvine a fi reprodus:
„Vasile Pruteanu, președintele Consiliului Județean Neamț:
În temeiul prevederilor Sentinței civile nr. 19/C.A./2010 a Tribunalului Neamț, pronunțată în dosarul nr. 3088/103/2009, rămasă definitivă și irevocabilă prin Decizia civilă nr. 975/2010 a Curții de Apel Bacău;
Văzînd (atenție maximă aici!!! – n.a.) referatul nr. 9.826/2010 al Direcției juridice;
În temeiul dispozițiilor art. 106 din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
DISPUN:
ART. 1: Cu data de 1 octombrie 2010, domnul Mihai Hanganu se reinegrează în funcția de director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț.
ART. 2: Secretarul județului va asigura comunicarea prezentei dispoziții persoanelor și autorităților interesate, prin intermediul Biroului Secretariat și Editarea Monitorului Oficial.”
Semnează, evident, însuși Pruteanu, deși putea păcăli un vicepreședinte, și – ca aviz pentru legalitate – eterna Ignatovici Lazăr.
După cum se vede, în aceeași zi, la CJ-ul fraierilor de nemțeni, sub stăpînirea acelor binecunoscute personaje care călăresc legile după îi taie mintea și interesele, regimul de legalitate sau nelegalitate se schimbă și de la o oră la alta. Cu aceleași legi pe masă, cu aceleași documente-beton din instanțele de judecată, mai întîi își bat joc de om și-i povestesc cum îi vor face rost cîndva de-o hotărîre de CJ, iar apoi îl repun în funcție.
O zi mai tîrziu se termina și exilul lui Mihai Hanganu într-o funcție de șef serviciu. A savurat victoria și a ieșit la pensie. Nu s-a pus nici o clipă problema prelungirii activității. Doar nu era secretar de județ și nu îl cheamă Mihaela Ignatovici Lazăr.
Cum de s-a răzgîndit, totuși, Pruteanu în cîteva ore? Cum de aiuritorii experți în legalitate de la Direcția juridică și secretarul județului au dat soluții diferite în aceeași speță? Răspunsul ține de date, de cronologii și încă un document. Decizia privind reintegrarea pe funcție e din 11 octombrie, dar se aplică de întîi ale lunii! E o manevră prin care s-a urmărit blocarea plîngerii penale împotriva lui Vasile Pruteanu (facsimil 4) pentru abuz în serviciu și neexecutarea unei hotărîri judecătorești, înaintată Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamț de Mihai Hanganu. Data: 8 octombrie 2010! Ca să vadă toată lumea cum s-a gîndit prezidentul de județ să scape de o plîngere din care n-avea… scăpare. Inutil de spus că, domnos din fire cum este, Hanganu a scurtat și el complicațiile, retrăgîndu-și plîngerea. Iar Pruteanu, după cum afirmă destui martori, aflase de plîngere după ce dăduse primul răspuns din data de 11 octombrie. (Viorel COSMA)
Un comentariu
chiar daca face parte din noua gasca instalata la putere dupa 1989 pruteanu ramane in gandire si fapta acelasi indrumator utc de la liceul roznov in fata marelui secretar cu probleme organizatorice(nr.2 dupa mg).nea vasile nu a tinut minciunica si improvizatia cu juridicul cum obisnuiesti sa dai raspunsuri aiurita can oamenii muncii se adreseaza primului pe judet.dute nea vasile la pensie si scriitorul hanganu te va ajuta sa-ti scrii memoriile cu titluCUM I-AM PACALIT PE NEMTENI