În ultima ședință a Consiliului Județean a trecut foarte repede la vot o hotărîre privind modificarea acordului de parteneriat încheiat în vederea realizării proiectului “Restaurare și punere în valoare zona istorică și culturală Curtea Domnească din Piatra Neamț prin reabilitarea, dotarea și punerea în valoare a siturilor și clădirilor de patrimoniu: Muzeul de etnografie, Muzeul de Artă, Teatrul Tineretului, Turnul Clopotniță, Ruinele beciului și ruinele zidului de incintă ale Curții Domnești și muzeul aferent”. Este vorba de o suplimentare de bani generată, presupunem, de o adresă a directorului Teatrului Tineretului, actorul Liviu Timuș. Exasperat de dilentantismul figuranților din zona execuției proiectului și sătul să facă pe dirigintele de șantier în fața unui constructor obtuz, el trimite o scrisoare în atenția încă-președintelui CJ Neamț, Vasile Pruteanu. Ea reprezintă un rechizitoriu rece la adresa incompetenței, amatorismului și dorinței de a cheltui bani fără o finalitate practică. Iată acest document.
Către: Consiliul Județean Neamț
În atenția Domnului Președinte: Vasile Pruteanu
Stimate domnule președinte, avînd în vedere derularea proiectului de reabilitare, dotare și punere în valoare a Teatrului Tineretului și a apariției unor proiecte care ar putea afecta funcționabilitatea teatrului după ce aceste lucrări vor fi gata, mă văd nevoit să vă semnalez temele majore care ar trebui corelate cu necesitățile teatrului.
Vă reamintesc că în momentul în care s-a făcut proiectul nu a fost consultat nici un reprezentant al teatrului, pentru a pune la dispoziția proiectantului detaliile cu specificul de funcționare al acestui gen de instituție. Trebuia făcută inițial o temă de proiectare, un studiu de fezabilitate care să cuprindă toate problemele teatrului ce trebuiau rezolvate și abia apoi să se efectueze proiectul final. Acest lucru nefiind făcut, au apărut o serie de probleme în efectuarea lucrărilor. Prin consolidare au fost afectate: tehnica de scenă, luminile de spectacol, sonorizarea, iluminatul interior, sistemul de încălzire etc, capitole care nu sînt cuprinse în totalitate în bugetul proiectului. Riscăm să ne trezim cu un teatru frumos și bine consolidat, dar fără a putea fi folosit pentru ceea ce este el menit să fie. Degeaba încerc eu acum să semnalez toate neregulile apărute, pentru că pe executantul lucrărilor nu-l interesează și spune că nu efectuează decît ceea ce este în proiect, deoarece bugetul este limitat și ar trebui găsite noi surse de finanțare.
Vă rog, pînă nu e prea tîrziu și pentru a nu fi nevoiți după terminarea lucrărilor să constatăm că trebuie să o luăm de la capăt, pentru a face ceea ce trebuia făcut odată cu consolidarea, reabilitarea și dotarea teatrului, să dispuneți o analiză temeinică a stadiului de lucrări în deplină concordanță cu necesitățile de funcționare al acestui gen de instituție de cultură. Vom sta la dispoziția tuturor celor care vor să afle toate detaliile specifice teatrului, pentru a rezolva onorabil această problemă. E de datoria noastră să lăsăm în urmă un lucru bine făcut.
Cu deosebită considerație, director Liviu Timuș
Lista de dotări de la Teatrul Tineretului
Prin aceeași hotărîre se aprobă și lista de dotări specifice.
Lista dotărilor pentru celelalte muzee din zonă.
La final, doar o precizare: chiar dacă par bani mulți pentru dotări, nu vă impacientați, ei pot fi și mai mulți, deoarece pe documentul prezentat în ședința consiliului județean scrie clar: “Valorile estimate în tabelul precedent sînt valori estimate, valorile reale urmînd a se cunoaște în urma procedurii de achiziții ce se va desfășura la o dată ulterioară. Ele pot fi mai mari”.
Valentin Bălănescu