40 de furturi într-o lună de zile. Presupunem că sînt tot atîția hoți, întrucît pînă acum n-a fost prins nici unul. În zona Vînători a Pietrei, de la Regiment încolo, la strada mare, cu punct de reper foarte important în fostul BJATM, se produc fenomene care i-au făcut pe locuitorii din zonă să își organizeze propriile patrule de pază. Că alea ale statului par depășite de situație. Spargeri ziua în amiaza mare, în văzul oamenilor, polițiști care dau drumul unor indivizi prinși cu materiale furate (asta pentru a spori încrederea în poliție, probabil), case devastate, garduri furate, curți prădate, cam aceasta este imaginea de zi cu zi a cartierului rezidențial Vînători.
Exasperați, oamenii au trimis o petiție către primarul municipiului Piatra Neamț. Prin ea, cer să le fie protejați, ei și proprietățile lor, și să se ia măsurile legale împotriva celor care le-ao încalcă. Cel mai grav lucru este că ei se simt “obligați de circumstanțe să efectueze paza pe durata nopții” în locul poliției trecute prin reformă și ajunsă probabil la reformă.
Infracțiunile au devenit din ce în ce mai frecvente
Petiție – conform OG Nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, aprobată, cu modificări și completări, prin Legea nr. 233/2002
Către: Primăria Municipiului Piatra Neamț
Domnule Primar,
Vă aducem la cunoștință că, începînd cu lunile iunie-iulie 2010 și pînă în prezent, în zona cartierului Vînători au avut loc o serie de furturi, furturi calificate, violări de domiciliu și distrugeri, tulburîndu-se grav dreptul de proprietate și inviolabilitatea domiciliului cetățenilor din zona sus-numită, drepturi garantate de art. 27 și art. 44 din Constituția Rom=niei și de Titlul III din Codul Penal. }inem să subliniem faptul că infracțiunile au devenit din ce în ce mai frecvente în ultima periodă, iar prejudiciile produse victimelor au o valoare materială însemnată, infracțiunile avînd, deci, un grad de pericol social ridicat.
De asemenea, dorim să menționăm că, fiind obligați de circumstanțe să efectuăm noi înșine paza pe durata nopții, normala desfășurare a activităților noastre zilnice este, de asemenea, grav tulburată.
Înțelegînd să ne exprimăm dreptul la proprietate și la inviolabilitatea domiciliului în toate atributele lor, vă adresăm următoarele rugăminți:
Să dispuneți toate măsurile prevăzute de legislația în vigoare pentru ca, prin intermediul organelor abilitate, să fie asigurată protecția cetățenilor și protecția dreptului de proprietate al acestora, conform legii 61/1991, legii 218/2002, Codului Penal si Constituției Rom=niei.
Să ne informați în privința acțiunilor dispuse de dumneavoastră precum și persoana de contact pentru rezolvarea petiției noastre.
Să păstrați confidențialitatea numelor semnatarilor acestei petiții.
Să ne transmiteți numărul de înregistrare al acestei petiții. (…) În speranța că veți ține cont de caracterul vital și de urgență al cererii noastre, vă mulțumim pentru solicitudine, Grupul de cetățeni din zona afectată”.
Adică 37 de persoane.
Disperare și exasperare
Grigore Apetri: De 4 ori mi-a spart casa, într-o lună de zile a fost toată treaba, am pus grătare la uși și la geamuri. A venit la mine poliția, a luat amprente, mi-a luat și mie. Eu nu stau acolo, dar am avut undeva, la o masă, 500 de mii de lei vechi și mai multe bancnote de un leu. În rest au distrus și au răscolit. A doua oară la fel, au distrus tot ce au putut distruge. Acum, cine a putut face asta? Noi bănuim că țiganii care au fost aduși aici din tot orașul. Spuneți dumneavoastră, ăștia nu pot să facă treabă, nu pot să muncească, cerșesc, fură, din toată Europa i-a trimis înapoi acasă. Pe sectorist nici nu-l cunosc. Cîte necazuri s-au întîmplat, nici nu știi că este sectorist. (…) BJATM-ul nu mai are paznic. Ei intră la BJATM, sparg gardul spre curtea grădina omului și fură, încarcă în căruță și pleacă.”
Delia Cojocaru: “La mine, în 2009 s-a întîmplat, pe 28 august, între ora 13-15, ziua, am lipsit 2 ore, timp în care mi-au devastat casa, au furat aurul și toți banii din casă. Nu i-a prins nici acum, cu amprente găsite. Este o zonă foarte nesigură, îmi este frică să las copilul singur acasă. Un an de zile după spargere nu a avut curajul să intre singur în casă.”
Elena Sava: “Am avut o ladă mare fier cu 160 de araci din fier beton de 2 metri, pe toți i-au luat. Aveam în grădină 14 stîlpi, țevi legate frumos pentru gard și o cadă mare de baie de tuci, voiam să o punem în baie. Numai bine au luat-o și pe aceea. Au dat totul peste gard, am găsit cum au muncit și au ros scîndurile de deasupra și două sînt rupte. Nici n-am mai anunțat poliția eu, a fost băietul. A fost la fier vechi, să caute cada, că nimeni nu-i întreabă pe cei care aduc fier vechi de unde-l au.”
Eficiența poliției
“De ziua de Mihail și Gavril, m-am dus la o cumătră și cum stăteaum mai mulți acolo, am văzut doi cu o căruță care se tot uitau. Aveau semnalele lor. Erau încă trei băgați la BJATM, au scos fierul pe ulicioara ceea de acolo și ăștia cu căruța s-au dus și l-au luat. Aveau fierul furat. Oamenii s-au după ei și nu le-au dat voie să iasă. Au venit doi polițai, că s-a dat telefon, și le-au țiganilor «Descărcați fierul și plecați». Apoi, nici așa nu se face! Îl găsești la locul faptei și nu-i faci nimica! Ce-i asta, tu organ al legii îi spui să descarce și să plece?! Păi eu intru în curtea unuia, îmi dă în cap.” Elena Sava.
Delia Cojocaru: Am fost mai mulți cetățeni la poliția locală. Mai-mai să nu ne primească petiția. Păi, noi nu ne ocupă de infracțiuni. Le-am zis că nu ne interesează decît cum ne asigură liniștea. I-am întrebat «dacă intră hoțul în casă, pot să scot pistolul?» «Păi, n-aveți voie», au zis. Vă spun drept, cînd am pomenit cuvîntul pistol au ieșit capete de prin toate birourile.
Elena Sava: “Au venit țigani care s-au localizat pe islaz și toată ziua merg cu căruțele să vadă ai fier, n-ai fier, cu ochii peste tot să vadă ce pot fura. Umblă mai mult seara.”
Neculai Guluță: “Nu știm ce să mai facem, zilnic se întîmplă ceva. Este de necrezut că la drumul mare poate să se întîmple așa ceva. Mi-au spart casa, au furat pachete cu caș, ce mai aveam prin congelator… De două ori! Dar au dat drumul și la butelie, să iasă gaz, să sară totul în aer! Este de neacceptat, poliția practic nu există.”
Dumitru Crăescu, director Poliția Locală Piatra Neamț: “Eu ce pot să vă spun? De două săptămîni am avut acțiuni în zona gropii de gunoi de la Brantner. Am găsit aciuați niște țigani, care nu aveau documente legale, trăiau în niște bordeie. Furau tot prin zonă, pînă la BJATM. Am găsit foarte multe materiale sustrase din ștrand, de pe la oamenii din zonă. Am demolat bordeiele, i-am sancționat, am anunțat poliția națională. Noi facem patrulare prin zonă atît cît putem. Am găsit patrule ale oamenilor, dintre instituțiile abilitate noi sîntem singurii care patrulăm în zonă.”
“BJATM, calea spre succes a hoților”
BJATM, fostă mare societate care a prosperat pe timpul comunismului, a băgat bani în buzunarele multora pe timpul capitalismului de tranziție și a revenit din nou la comunisc din momentul în care a ajuns pe mîinile unui lichidator care a uitat să pună pază. {i a devenit locul de unde țiganii au furat tot ce s-a putut fura de acolo, iar cînd n-au mai avut ce, au sărit gardul. În curțile oamenilor.
Cititorii care doresc să-și spună părerea în legătură cu acest subiect, care au trecut prin situații asemănătoare (sau încă mai trec) ori au cunoștință despre astfel de cazuri, să ni le semnaleze pe adresa redacției Mesagerul de Neamț.