Spitalul Județean Neamț este singura instituție din Neamț unde Moș Crăciun nu trebuie să vină să aducă nimic. Din contră, ar trebuia să ia. Ar trebui să ia și să ducă undeva, departe, incompetența, risipa, dezinteresul, contractele preferențiale, investițiile făcute doar pentru binele unora, nu al spitalului, contractul de consultanță cu Bursa Română de Mărfuri – nu (vrem să) avem specialiști! -, cu case de avocatură – nu avem juriști pricepuți!!! -, și pe cei mulți care freacă menta prin zonă doar ca să bifeze orele de program, că oricum banii vin en-gross din altă parte. Moșul ar mai trebui să ia la puricat fiecare tranzacție și să-i ducă sub bradul DNA-ului pe toți care au semnat contracte dezavantajoase, pe cei care au semnat recepții pentru lucrări nefăcute sau de mîntuială, pe cei care ascund tranzacțiile oneroase sub masca unor instituții care oferă legalitate – la limită – dar care permit acelorași firme să cîștige tot timpul lucrări. Oare nu se poate externaliza serviciul achiziții direct DNA-ului? Ar fi o idee și am ști sigur că între ei nu se arestează în an electoral.
Cît despre bolnavi, ei nu mai așteaptă mare lucru. Medicamentele nu ajung, materialele sanitare nu ajung, materialele de curățenie nu ajung, doctorii aduc de acasă – spun ei – medicamente pentru urgențe. Policlinica este un cuib în care se fac bani, dar nu pentru spital, carnea a ajuns un lux în farfurii, aprovizionarea se face la prețuri stabilite legal, dar mult mai mari decît pe piață. Si multe, multe altele.
Aer toxic la Chirurgia Spitalului Județean
Schimbarea managerilor, bucuria nebunilor, mai ales la Spitalul Județean Neamț. Problema este că asta nu rezolvă nimic. Bolile celei mai mari unități spitalicești a județului rămîn, cresc, se cangrenează și doar investiții masive, dar foarte bine direcționate din punct de vedere al utilității, nu al firmelor, mai pot aduce Spitalul la parametri. Cît de cît.
Plecarea doamnei Zamfir nu a rezolvat o problemă despre care toată lumea știe, dar se ferește să discute. În blocurile chirurgicale unde, pe lîngă precizia chirurgului, dotările speciale ale blocului operator etc, un factor extreme de important și necesar îl reprezintă aerul. Care trebuie să fie STERIL. Pacienții, mulți și cu probleme, nu sînt preveniți asupra acestui aspect, care poate fi considerat minor. Orice spital care se respectă este OBLIGAT să aibă o instalație de tratare specială a aerului. În Spitalul județean Neamț există, la nivelul întregului bloc chirurgical, 36 de aparate de aer condiționat, obișnuite, din alea de care are tot românul sănătos pe-acasă, adică Ariston, Dinamic, Henson etc. Mai există 24 aparate Midas care tratează aerul cu ultraviolete. Nici unul din aceste aparate NU ESTE CONFORM cu recomandările Ordinului ministrului Sănătății 914/2006 pentru blocurile operatorii, ATI, Unitatea de Prematuri.
Ce înseamnă acest lucru? Că bătaia de joc la adresa nemțeanului, mai ales a celui năpăstuit de boală, este maximă și poate fi asociată lesne cu un genocid, că de holocaust nu poate fi vorba, este un cuvînt adjudecat deja. Ca să ne liniștească, oameni din conducerea spitalului au precizat că numai în vreo 5-8 spitale există asemenea instalații. De ce, din purcoiul de bani lansat electoral spre spital, nu s-a luat în calcul o asemenea instalație?
Spital fără autorizație de mediu
Mai țineți minte cum se dădeau de toți pereții autoritățile naționale, județene și locale atunci cînd se vorbea despre școli care nu aveau autorizații sanitare de funcționare sau autorizații de mediu? Urmau procese la televizor, sancțiuni, promisiuni urmate de investiții care mai de care mai abracadabrante. Ei bine, Spitalul Județean de Urgeanță Neamț nu are autorizație de mediu din 2009!!!
Acest fapt este recunoscut de fosta directoare, care spune în raportul prezentat că “în prezent spitalul funcționează fără autorizație de mediu, ultima pe care am avut-o a expirat în decembrie 2009.”
Este posibilă, legal vorbind, funcționarea unui spital fără o asemenea autorizație? Ce anume au făcut cei din conducere pentru a rezolva această problemă? Cel puțin Gabriela Zamfir a angajat pe cineva care să se ocupe (după 2 ani!!!) de obținerea autorizației. Evident, bolnavii nu știu că se tratează la un spital care nu are o asemenea autorizație. Vasile Pruteanu a tot investit aiurea la Spital, dar probabil l-a durut undeva de autorizație, sigur fiind că nu se va trata la spital. Spitalul nu are o stație de epurare a apelor menajere!!! Un mic întreprinzător nu poate porni o afacere fără așa ceva, iar spitalul care are de toate, inclusiv bloc alimentar, morgă și multe altele, nu!
Medicamente BA, casă de avocatură DA!
Nu există zi să nu apară în presă știri despre lipsa de bani de la spital, despre lipsa de medicamente etc. Invariabil , managerii care s-au perindat la conducere s-au plîns de lipsuri, dar subliniau de fiecare dată cît de buni gospodari au fost și cît de competenți. Citind contractul de asistență juridică, consultanță operativă și reprezentare nr. 15768 din 26.07.2011, încheiat de Spital cu Societatea Profesională de Avocați “Negelschi și Trifescu”, te întrebi dacă mai este nevoie de manageri la Spital sau ar trebui doar schimbat sediul asociației de avocatură la Spital.
Practic, dacă vrea managerul – sau dacă așa i s-a cerut – pentru orice lucru se cere asistența avocatului. De exemplu, la cererea managerului, se poate cere “conlucrarea și participarea, la solicitarea SJU , la activitatea aparatului propriu al SJU în vederea realizării unor diligențe, activități, etc; consultanță operativă și asistență juridică în conlucrarea și participarea ca suport profesional la activitatea diferitelor sectoare de activitate din SJU, sprijin logistic și de clarificare a situației litigiilor, inițierea de diligențe profesionale specific; consultanță și asistență, ca support juridic al SJU și/sau a reprezentanților și/sau a altor personae desemnate care să conlucreze cu aparatul propriu, la interfață cu autoritățile publice, agenți economici, instituții și/sau entități cu care SJU conlucrează sau interacționează”. Tradus, toate deciziile importante trec pe la avocat. Evident, mai este vorba și despre servicii de reprezentare, asistență și consultanță juridică procesuală în fața diferitelor instanțe judecătorești, de arbitraj sau în fața diverselor entități în interesul SJU.
De la semnarea contractului, Societatea Profesională de Avocați “Negelschi și Trifescu” a reprezentat Spitalul în 12 dosare, 8 cu litigii comerciale și 4 avînd ca obiect litigii de muncă!!!, 6 dosare de conciliere care sînt în curs de instrumentare și a emis rapoarte cu privire la 9 aspecte intervenite în activitatea spitalului. Activitate bogată, mai ales cu privire la cazurile foarte grele privind litigiile de muncă, pentru care Societatea Profesională de Avocați “Negelschi și Trifescu” a primit suma de 18.372, 35 lei noi. Sau peste 180 de milioane în lei vechi. Adică, vreo 4.500 de lei lunar, dacă nu cumva se mai emite o factură și la sfîrșitul acestei luni, ca să crească media. Ne întrebăm, retoric evident, cîți juriști mai există la spital, ce lefuri au și dacă nu cumva ei “dau la mînă” baza documentațiilor pentru cei care asigură servicii juridice. Tot retoric, ne mai întrebăm de ce mai lucrează juriști la spital dacă nu sînt buni. Mult mai retoric, ne întrebăm care au fost criteriile pe baza cărora a fost aleasă casa de avocatură.
Consiliere juridică între vechiul și noul Cod Civil
Bătălia din 2006 pentru cucerirea farmaciei Spitalului Județean Neamț a fost aprigă, dură, și s-a lăsat la vremea ei cu contestații, amenințări și multă cerneală cursă în presa locală. A cîștigat S.C. “Medica” S.A, care obținea un contract de închiriere, îmbunătățit prin mai multe acte adiționale. Medica ridică, legal, ceva ce se numește construcție provizorie și începe derularea contractului. Contract care trebuia să-și încheie efectele la data de 17.09.2011, adică pe vremea vechiului cod civil. Potrivit acestuia, Medica, între timp fuzionată prin absorbție de Ropharma, avea două variante. Prima, să ridice construcția și să plece sau, a doua, să lase construcția pe loc, cu acordul Consiliului Județean Neamț și al Spitalului Județean. Caz în care proprietatea construcției ar fi trebuit să treacă de la Medica/Ropharma la CJ Neamț. Care ar fi trebuit să-l despăgubească pe constructorul de bună credință.
Într-o țară civilizată, cu instituții civilizate, o asemenea situație s-ar fi rezolvat simplu, la timp și fără ca proprietarul să piardă bani sau chiriașul să se simtă lezat. Activitatea respectivă ar fi fost scoasă la licitație pe bani buni. Cunosc un caz de farmacist care a spus că ar merge pînă la 1.000 de euro pe mp la licitație. Admițînd că a exagerat, cred că pînă la 500 tot ar fi mers!
La Piatra Neamț, lucrurile au mers un pic altfel. Societatea care funcționa a făcut cunoscută cu trei săptămîni înainte de termen intenția de reînchiriere. La Spitalul Județean se discută despre prelungirea închirierii Ropharma/Medica SA pe… 18.10.2011. La o lună și ceva după expirarea contractului! Societatea Profesională de Avocați “Negelschi și Trifescu”, prin Liviu Negelschi, prezintă un raport juridic care începe abrupt: “Prelungirea contractului de închiriere este posibilă juridic( oportunitatea o apreciați Dvs.” Urmează o argumentație beton la temă, la punctul A din raport. Interesant este punctul B, numit “Opinie avocațială”. La primul paragraf din punctul B se spune cum ar fi situația în baza vechiului Cod Civil, pe vreo 2 pagini, cu o argumetație beton. Interesant este paragraful 2, unde se spune sec: “De la 1.10.2011 a intrat în vigoare noul Cod Civil. (…) Astăzi, potrivit noului Cod Civil, construcția Ropharma ar trebui desființată, iar ascensiunea posibilă sub vechiul cod nu mai are aplicabilitate; renunțarea Ropharma la proprietate va conduce la intrarea construcției în proprietatea Municipiului Piatra Neamț”.
Concluzie: o argumentație juridică beton, probabil plătită prin contract, ca să le comunice domnilor de la spital că s-a schimbat codul civil, că trebuiau să-și facă treaba la timp și că pentru asta ar cam fi buni de plată. Nu către avocat, credeți-ne!
Valentin Bălănescu
9 comentarii
Tare de tot, nene Valentin !!!! Dar de ce nu scrii si despre contractele lui Negelschi cu Primaria, cu Prefectura, cu CJ-ul … Au fost dati afara juristii si s-a facut contract cu Negelschi si Trifescu al carui cuantum este mai mare de 3 ori decat salariilor celor la care s-au renuntat (si asta cu tot cu impozite !!!!) Sa mai spuna Negelschi si Chirila ca sunt in opozitie… HALAL MONSER. De ce nu scrii despre evreii cu care a venit Negelschi la Pruteanu sa investeasca in Negulesti. Ce au facut? NIMIC! Venit, mancat, baut, dat bani la Negelschi ca sa-i faca ONG-ul lui nevasta-sa si plecat. Oare toti suntem prosti si numai Negelschi destept. MAine-poimane il vezi candidiat la Primarie din partea USL-ului. Si il vom vota? Cand vorbeste la TV nu intelegi o iota !!! Are limbaj “select”. Pe naiba ! are increieriti niste termeni juridici si ne tot freaca cu ei la cap: corporative, judicios… Si culmea…. de fiecare data ii foloseste. Eh… deh…. Nu se poate cobora la nivelului intelectului de rand…. Cu toate ca eu stiam ca adevarata valoare a unui om destept consta in a te urca si cobora la nivelul interlocutorului…. Dar asta este altceva….altadata …. Oricum BRAVO NENE VALENTIN SI TOT ASA !
P.S. De unde naiba tot scoti documtele astea ? 🙂
ca tot am vazut verva de acuzatii la adresa unuia si a altuia, ma gandeam ca ar fi momentul oportun ca site-ul si ziarul asta, atat de…bine intentionat, sa fie lasat pe niste maini mai capabile si pe neuronii unor persoane care nu au in vocabular, pe langa elemente majore de analfabetism, expresii de proasta crestere in…mahala precum…”freaca menta” sau “l-a durut undeva”. as prefera sa cred ca e doar o greseala de directionare a unei sarcini catre o persoana cu cele mai reduse abilitati si cu frustrari si complexe duse la extrem. pana atunci insa, se poate observa natura, mai mult decat subiectiva, a individului Balanescu, care ar fi trebuit sa aiba o atitudine realmente obiectiva, daca nu, cel putin guvernata de un bun simt elementar vis-a-vis de cititori macar. in consecinta, sunt nu doar indignata ci si partial socata de maniera lipsita de respect a redactarii acestui…articol, ca de altfel mai toate din acest ziar, rusine sa va fie, sunteti mai josnici decat cei de la can can nu prin ce prezentati neaparat ci prin modul in care o faceti.
Daca gandesti atat de josnic si subiectiv, cu siguranta esti si tu PORTOCALIE. Ref. la acuzele catre dl. V. Balanescu, ne-ai demonstrat din plin faptul ca nu ai citit inca aceleasi carti cu dumnealui, dar…mai ai timp, bafta!
Tampitii de Negelschi & Trifescu sunt niste nulitati profesionale , lingai politici, fosti soferi si vanzatori de branza cu smantana in piata mare, asa ca…nu pot interpreta Noul Cod Civil:)
DVS, CA SI ZIARISTI, DE CE NU SESIZATI DNA-UL PT. ACESTE JAFURI PE FATA DIN BANII PUBLICI? BANI PT. MEDICAM. NU SUNT DE ANI BUNI, DAR DEDAT LA TOTI TAMPITII (“CASE DE AV” ) DA!
Banii nu au ajuns, nu ajung si nu vor ajunge acolo unde trebuie, atata timp cat stafeta hotiei este predata din bandit in bandit! DNA-ul cat si celelalte institutii ale statului care ar trebui sa starpeasca corupti si coruptia, s-au specializat in azvarlitul batistei pe tambal, devenind astfel cei mai mari sustinatori si partasi ai crimei organizate de factura financiara!Traim intr-o saracie lucie marea majoritate a oamenilor, insa, marii banditi ai tranzitiei prospera de la zi la zi!! Este pacat ca noi cei care mai avem mentalitatile sanatoase, stam si ne uitam ca niste spectatori impartiali, la acest spectacol regizat, in care actorii tranzitiei sunt aceeasi de 22 de ani!!
Si spitalul de la Targu Neamt a fost implicat in relatii contractuale cu aceasta firma de avacotaura Negelski!Oare e din cauza culori portocalii a primarului si managerului spitalului?
marele jurist negelschi e un biet lautar juridic.dar penetrarea lui in sistemul sanatatii se datoreaza culorii politice creindu-se conditii de a se infrunta din banii publici.avand aceeasi culoare politica cu marea jurista soroceanu,fosta presedintecas,verisoara cu madam zamfir s-a realizat fotosinteza.fiindca negelschi era doar consiler juridic cu cea mai mare performanta pe platforma savinestului iar valentin trifescu decanul baroului de avocatura neamt s-a facut simbioza.negelschi dublu avantaj devine si avocat si consilier local la p.neamt,totul a urmat de la sine.VALENTIN MARE PACAT CA AI DEVENIT ASA LACOM SI TE-AI IMPERECHEAT CU ORCINE VECHEA TA METEAHNA
@ELENA. Dragă ELENA, ai auzit de menopauză? Știi cât contează? Nu știi! Dacă ești interesată să afli, citește încă o dată ”opera”… academică pe care ai… clocit-o aici: e plină de nevricale și bufeuri, reflectând o insatisfacție sexuală de proporții! Dacă locuiești în apropierea unui centru urban, dă un anunț la ziarul inimii tale, lasă o adresă la post-restant, și cei de la matrimoniale pot intermedia anumite servicii. A propos, ce vârstă crezi că ai? Ești cumva necăsătorită? Unele amănunte chiar contează!