Declarații Ioan Chelaru și Răzvan Bobeanu la conferința de presă:
* Despre proteste: “Sîntem în a 7-a, a 8-a de acum zi de proteste. Oamenii disperați au ieșit în stradă, fără organizare, fără șefi care să conducă manifestațiile, au ieșit ca să-și exprime nemulțumirea sub forme simple – strigînd sau afișînd slogane. Puterea ar fi trebuit să înțeleagă ceva din asta, însă nu s-a întîmplat. Așa-zisul dialog nu există. S-a strigat împotriva guvernării, s-a strigat împotriva PDL, iar aici, la noi, s-a strigat împotriva lui Ștefan și Pruteanu sau împotriva UNPR-ului și a lui Culiță Tărâță. Noi sîntem în total acord cu această mișcare. (…) Aceste mitinguri, atît cele organizate, cît și cele spontane, au un numitor comun: demiterea lui Traian Băsescu, demiterea guvernului și alegeri anticipate. Lecția Piața Universității trebuie să schimbe în totalitate felul de a face politică. (…) Nimeni nu dorește și nici nu poate să confiște fenomenul Piața Universității. Noi îi vom susține și vom contribui la amplificarea acestui fenomen pînă la realizarea dezideratelor, adică demiterea președintelui Băsescu și alegeri anticipate.
La Piatra Neamț numărul celor care participă la demonstrații este tot mai mare. Noi am vrut să organizăm joi un miting la Piatra Neamț, dar ne-a fost refuzată cererea pe motiv că nu am depus-o în cele trei zile prevăzute de lege. Legea spune de trei zile, dar nu obligatorii. La București s-a putut da autorizație cu cerere depusă în ziua precedentă acțiunii, la Piatra Neamț dl. Gheorghe Ștefan nu s-a putut obosi să dea o semnătură. Așa încît, au participat doar cîteva sute de oameni, dar strigătul lor este universal valabil. (…) A început să apară frica, frica puterii față de popor. Oamenii au renunțat la orice reținere și nu se va putea opri această mișcare. (…) Așa cum spuneam odată, și mulți au luat-o ca pe o glumă, la Piatra Neamț și aerul e portocaliu. Se pare însă că nu mai e chiar așa, nu mai e nevoie de mască.
* Despre dialogul opoziției cu puterea: Sînt de șapte ani și ceva în politică, dar ca în ultimul an și jumătate nu s-a întîmplat niciodată. Nu a existat dialog în toată această perioadă. Eu știu că democrația se bazează pe principiul ”majoritatea hotărăște”, iar opoziția se exprimă. Să vedem cum rezistă împotriva unei mișcări populare de amploare.
*Despre sesiunea parlamentară extraordinară: Puterea minte. Telegenic, mimează un dialog, dar au refuzat orice fel de discuții. Au admis, sub presiunea străzii, sesiunea parlamentară, dar au vrut s-o pună pe 24 ianuarie, nu pe 23. Și știți care a fost explicația lor? ”De ce voi să vă duceți la manifestările dedicate Unirii și noi nu. Mai bine nu vă duceți nici voi”. Și-au pus sesiunea pe 24. Noroc că, după două ceasuri, o minte luminată, poate singura pe care o au, a spus să facem sesiunea extraordinară pe 23 și pe 24 să avem sesiune omagială dedicată Unirii. Puterea trage de timp. Nu are nici un sentiment real de găsire a căilor comune care să scoată țara din impas. Noi credem că nimic din ceea ce vine de la putere nu poate fi viabil. Singura șansă reală a României este demiterea lui Traian Băsescu, a guvernului și organizarea alegerilor anticipate. Așa cum știți, Parlamentul, în componența sa actuală, este departe de a reprezenta voința electoratului, exprimată în alegeri. Avem nevoie de un Parlament legitim, rezultat al alegerilor. (…)
Dacă guvernul ar fi demis, ar urma un acord politic, un guvern de tehnocrați care să asigure conducerea pînă la alegeri. Un guvern de tehnocrați. Un guvern de uniune națională nu se pune problema.
*Despre Arafat, care a crescut cota USL în cîteva zile mai mult decît au reușit ei înșiși în patru ani: Admit că așa este. Nu pot să estimez ce înseamnă asta în voturi, dar creșterea de popularitate s-a simțit la miting. Au venit mulți oameni, mai mulți chiar decît ne-am fi așteptat. Românii ar da PDL deoparte pentru USL, care reprezintă alternativa. Chiar dacă au fost și pancarte pe care scria semnul ”=” între toate partidele politice. În orice caz, dacă s-ar organiza alegeri acum, prezența la vot ar fi peste 50%. PPDD?
* Despre candidatura proprie:Eu, dacă sănătatea îmi permite și partidul aprobă, voi candida pentru un nou mandat de senator.
* Despre bugetul județului: Răzvan Bobeanu a susținut cauza primarilor PSD, care ar fi nemulțumiți de sumele primite de la CJ, considerîndu-le insuficiente și acordate pe criterii politice. ”Nu s-a ținut cont de programul investițional al localităților. 1,6 miliarde de lei pentru Hangu este extrem de puțin pentru proiectele de acolo. Lucrurile nu sînt așa cum ar trebui să fie”, a susținut Răzvan Bobeanu, adăugînd că, în ședința de sîmbăta trecută, cînd s-a făcut împărțeala, s-a favorizat mediul urban (din nou) în detrimentul mediului rural, au fost avantajați primarii PDL și defavorizați ceilalți. Cînd i s-a pus în vedere că grupul PSD din legislativul județean nu a avut aceeași poziție oratorică și nici primarii nu s-au declarat nemulțumiți public, purtătorul de cuvînt al PSD Neamț a nuanțat-o: ”Poate opinia consilierilor județeni este ușor diferită față de a primarilor PSD. Realitatățile sînt altele. Dl Iacoban, în calitate de lider al grupului de consilieri PSD din Consiliul Județean, face parte din acest partid. Nu cred că are o poziție diferită de a partidului. Iar primarii au luat ca un dat ședința și de aceea nu au spus nimic în sală. (…) Vorbim de echitatea puținului împărțit. Dacă trebuia să ne rugăm de cineva ca să dea bani și primarilor PSD, nu facem asta, e obligația lor să repartizeze sumele conform legii”. Ioan Chelaru a intervenit: ”Și apoi, să nu uităm cine a împărțit bugetul. Ștefan, Tărâță și Pruteanu. Ei au împărțit bugetul. N-a fost nimeni de la PSD”
*Despre pregătirea pentru electoralele 2012: Ioan Chelaru: Există un protocol, în care Primăria Piatra Neamț a fost luată de Partidul Conservator, ca urmare a înțelegerii lor cu liberalii, în cadrul Alianței de Centru Dreapta. Iar Consiliul Județean a fost dat PNL-ului. Cred însă că lucrurile sînt în derulare. Personal, cred că sînt lucruri care se pot discuta în USL la Neamț și aici se va decide candidatura. Pentru noi, ca PSD, nu a fost o poziție plăcută, dar consider mai importantă șansa reală de cîștig decît numele persoanei sau partidul din care face parte. Se face sondaj, se vor decide candidații. Și numele meu a fost trecut în sondaj, în toate sondajele, dar eu nu mă înscriu la Consiliul Județean, nu am calitățile necesare.
* Despre revenirea în partid a lui Ioan Munteanu, Culiță Tărâță, Ion Rotaru:
Dacă primim din partea acestor domni o cerere de revenire în partid, adunăm Biroul Permanent Județean și cum hotărăște biroul, așa facem. Eu am o părere personală, am un vot. În cazul dlui Vasile Pruteanu (fost prefect PSD) la fel. Toate cererile se pun în discuția biroului permanent. Dacă biroul județean apreciază că se pot șterge anumite lucruri și calitățile acestor domni sînt mai importante decît ce au făcut, așa se face. Eu, personal, votez împotrivă.
Și-atunci, cum abordează PSD/USL alegerile pentru județ? Mai avem 10 luni pînă la alegeri, avem timp destul să stabilim candidații. Dacă se fac alegeri mai devreme, în iunie, vă garantez că în 24 de ore o să aveți propunerea noastră pentru Consiliul Județean. Și o să aveți o surpriză de proporții!