Afaceri interne: Laszlo Borbely, arta trădării și vînzării
Cînd Corneliu Vadim Tudor proclama ani de luptă împotriva iredentismului maghiar și voia să scoată în afara legii UDMR-ul, o formațiune electorală destinată participării la orice guvernare, contra oricărei naturi politice și normelor de bun-simț, zicea lumea că Tribunul e extremist șovin și musai trebuie îmbrăcat în cămașă de forță. Cînd venerabilul Radu Câmpeanu a ajuns să sacrifice interesul PNL, denunțînd odioasa politică a UDMR și întorcînd spatele unei coaliții politice nesănătoase, mulți s-au bucurat de răul și nefericirea liberalilor, neuitînd să jubileze pe seama celui întors de la Paris să contribuie la reînființarea unui partid istoric.
Anii au trecut și românii par iremediabil resemnați în țara lor în fața șantajului și terorismului public practicate de UDMR. Cînd spun români îi includ și pe etnicii maghiari normali, civilizați. Cu excepția extremiștilor maghiari și a clicii conducătoare, UDMR a adus beneficii doar unor majorități guvernamentale ticăloase și iresponsabile. Despre inventarea acestei otrăvi „europene”, din coasta lui moș-papa Ilici Iliescu și mărul „verde crud” al lui Domokos Geza, nu se mai pomenește astăzi.
Astăzi, însă, incurabilul român vede în Laszlo Borbely un profesionist elegant. De la fost economist de tip BJATM și ICRA la ministru polivalent, e un drum, drum care a trecut și prin vicepreședinte de FSN la Tîrgu Mureș în perioada martie-mai 1990. Interesantă perioadă… Cu un palmares ce cuprinde secretar de Stat și ministru peste lucrări publice și amenajarea teritoriului, dezvoltarea, iarăși lucrările publice, plus locuințele, Borbely tronează în prezent peste mediu și păduri. Se jurase că nu va elibera aviz de mediu pentru exploatarea de la Roșia Montană în favoarea dubioșilor de la Roșia Montană Gold Corporation și, ca tot udemeristul european, declara pompos: “Nu o să dau drumul la acest proiect pînă ce nu voi fi convins, sută la sută, că respectă cele mai bune standarde din UE”. Standardele din UE sînt deja lămurite în Parlamentul European, care i-a trimis la plimbare pe ăștia cu cianurile. Doar că de vreo 10 zile, fiindcă UDMR face absolut ce vrea în România, a întors-o și zice: “Roșia Montană va fi cea mai modernă și sigură investiție din Europa”. Așteaptă o adresă de la Ministerul Culturii privind descărcarea de sarcină arheologică a sitului aurifer. Pe care, fără îndoială, i-o va elibera colegul de guvern Kelemen Hunor, președintele UDMR, altfel un veterinar care-l face regretat pe țărănistul Ioan Avram Mureșan, inginerul specializat în automatizări și calculatoare care a condus cîndva Agricultura. Pe-aștia de la UDMR nu mai apucăm, probabil, să-i ducem nici la lada de gunoi a istoriei, din simplul motiv că vor avea grijă s-o recicleze la timp. Cu Borbely la Mediu, garanția e deplină.
Afaceri europene: Constantin Apostol, paznicul secretelor
Ține de evidențe că pietreano-băcăuanul Constantin „Titi” Apostol s-a bucurat constant, ani de zile, atît de o presă favorabilă, cît și de una neutră, cea din urmă mai curînd dezinteresată de un mega-domeniu sensibil: finanțările europene. Că istoria și activitatea complexă a Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est nu se pot rezuma în cele două cuvinte-cheie (finanțări europene) este altă poveste, scrisă și povestită de puțini pentru doar cîțiva mai mulți care pricepeau despre ce e vorba. Faza tare este că un singur om din presa locală i-a luat și le-a luat apărarea la vremea cînd ministrul Anca Boagiu (pe atunci aprigă încurcătoare de afaceri europene – n.a.) încerca să îi transforme în… pașalîc.
2011 va rămîne cu certitudine anul în care Titi Apostol a dat cinstea pe rușine. De unde era perceput și promovat ca o garanție a profesionalismului și responsabilității, ca un garant regional al valorilor europene, a interzis pur și simplu accesul la informații publice pe motiv că așa și-a făcut el regulile jocului! Cum nu prea ai cui să-l reclami pe cale administrativă, Consiliul de Dezvoltare Regională fiind bine controlat de el, rămînea varianta unui proces. Publicația noastră a studiat această cale și, din păcate, a ajuns la concluzia că nu avem banii necesari unei cafteli de anduranță cu un personaj pe care puterea și influența l-au schimbat profund. Apostol, cel din vremea cînd ADRNE făcea istorie în România și la Bruxelles, e parcă din alt film. Păcat.
Afaceri românești: Zoltan Teszari sau mogulul nevăzut
Orădeanul i-a depășit demult în avere pe mult mai celebrii bihoreni frați Micula și, într-unul dintre topurile dedicate miliardarilor români, ocupă locul 10, urcînd de pe 14 în plin an de criză. Numele lui Teszari este identificat de cei mai mulți români cu gigantul RCS-RDS și Digi TV. RCS-RDS a rezultat în urmat unei fuziuni și oferă servicii de telefonie, internet și televiziune prin cablu, iar Digi TV dădea lovitura chiar din anul înființării (2004), adunînd aproximativ 200.000 de clienți.
Dacă despre peripețiile de la Realitatea TV s-a scris și s-a vorbit pînă s-a plictisit lumea de Sorinache, Sebi și Elan, dacă despre noi posturi naționale de televiziune se bîrfește în draci, dacă Dinu Patriciu nu se știe cînd își mai deschide televiziunea promisă, Zoly Bacs a călcat netulburat în toate străchinile și nu e tulburat decît rareori, poate din greșeală. De proiectul 10 TV, lansat cu surle și trîmbițe în urmă cu un an, s-a ales praful. Digi News nu știe nimeni dacă va mai emite vreodată, iar RCS-RDS duce lupte grele cu televiziuni de nișă din familia Antenelor pe care nu vrea să le distribuie cu nici un chip pe cablu. Ce scapă publicului larg este că 10 TV și Digi News înseamnă și mutarea dintr-un loc în altul a unor veritabile armate de oameni de televiziune, mulți dintre ei renunțînd la certitudini bănoase pentru proiecte seducătoare.
Nu-i nimic, Teszari merge mai departe, netulburat și nederanjat de nimeni. E tare tipul! Și asta n-a înțeles-o nici „nașul” Radu Moraru, care făcea scandal prin toamnă și spunea țării cum îl caută el pe mogul prin Budapesta și nu-l găsește. N-avea cum – Teszari era bine-mersi acasă, la Oradea. Netulburat, nederanjat.
Afaceri nemțene: Dorinel Ursărescu, nume de cod „E 85”
Peneliștii nemțeni (în general) și cei pietreni (în special) sînt pe cale să scrie încă un capitol trist dedicat „grupului de la Roman”. N-au învățat nimic din aventura cu fostul deputat și președinte Liviu Bujor, la vremea guvernării CDR, și istoria nu dă semne să-i cruțe. Atunci, personajul denunțat de liberalii pietreni că trage toate sforile era… Dorinel Ursărescu, actualul președinte. Nume de cod: „E 85”.
Drept este că distinsul membru al Republicii Electro din Codrescu – Iași a prestat peste așteptări în campania electorală din vară, din Colegiul 6, motiv pentru care a fost apreciat, dar nu e suficient. Luptele interne de la Roman și falia tot mai adîncă ce-l desparte de gruparea de la Piatra Neamț tind să devină dramatice, ceea ce nu face bine la Opoziție. Mai ales în condițiile în care Romanul este dominant și în PSD.
Astfel, nu are de ce să mire pe nimeni că și acțiunile, și discursul public din dreptul lui Ursărescu sînt tot mai lipsite de conținut. Un consilier județean PNL obișnuit să voteze invers este deja o normalitate în curtea politică a unui PNL Neamț care și în 2008 a fost luat pe nepregătite de alegeri.
pagină realizată de Viorel COSMA