Vasile Şendrea, subprefect Neamţ: Despre proteste, aşa cum a subliniat şi domnul Emil Boc, primul-ministru al României, acestea sînt legitime şi generate în principal de măsurile de austeritate pe care Guvernul a fost nevoit să le ia în ultimii doi ani de zile. Măsuri care au afectat o importantă categorie socială, şi anume acea a bugetarilor şi a familiilor acestora, prin acele reduceri de 25% din salarii, dar şi măsura de majorare a TVA-ului care a afectat întreaga populaţie. Sigur că au apărut şi nemulţumiri punctuale, ale unor pături mai mici de cetăţeni, legate de noua taxă auto sau de suspendarea unor drepturi băneşti, cum e cazul revoluţionarilor, pentru anul 2012, din aceleaşi motive de austeritate, respectiv de a face ca România să-şi păstreze un anumit deficit bugetar pentru a evita colapsul economic. Sîntem în Europa, în Uniunea Europeană, vedem cu toţii că ţări despre care credeam că se află la înalte nivele de dezvoltare economică, şi se află, dar mai ales siguranţa locurilor de muncă, a dezvoltării economice, se află la cote mult mai înalte decît România, au probleme, şi spre bucuria noastră, a tuturor, putem să spunem că prin măsurile luate de Guvern au fost evitate, atît derapajul economic, cît şi intrarea în incapacitate de plată. Eu vreau să mulţumesc nemțenilor, pietrenilor şi romaşcanilor, pentru modul paşnic în care au manifestat şi să le spun că sîntem deschişi dialogului. De altfel şi ieri, cu unul dintre protestatari care au solicitat să aibă o discuţie cu mine, am avut această discuţie preţ de un ceas. Şi eu spun că după discuţie omul s-a înmuiat, adică şi-a dat seama, cel puţin aşa a declarat, că lucrurile nu stau chiar aşa cum sînt prezentate, din păcate, de către unii şi alţii, şi că o serie din aceste măsuri care ne-au afectat pe toţi trebuiau luate. În continuare ne menţinem deschisă această iniţiativă de a avea un dialog cu cetăţenii. Manifestaţiile nefiind organizate, neexistînd vreo autorizaţie de organizare, nici la Piatra Neamţ, nici la Roman, nu s-au cerut la primărie, nici nu s-au eliberat. Nu am putut să discutăm cu reprezentanţi ai acestora pentru a prelua problemele, altele decît cele care sînt legate de nivelul de trai, de măsurile de austeritate, alte probleme care să le comunicăm mai departe. Spuneam că le mulţumim concetăţenilor noştri pentru că au arătat, comparativ cu alte localităţi din ţară, că în Piatra Neamţ şi în Roman, sînt oameni care înţeleg în parte, deşi sînt nemulţumiţi, dar nu au dat curs invitaţiilor de nesocotire a legii, aşa cum, din păcate, s-a întîmplat în alte oraşe din ţară.
Colonel Gherman Sorin, inspector şef Jandarmeria Neamţ: Avînd în vedere că domnul subprefect a spus că jandarmeria este prima responsabilă în gestionarea acestor activităţi, o să vă prezint două articole din legea 550/2004, în ceea ce priveşte atribuţiile de bază ale Jandarmeriei române în contextul activităţilor care se derulează la această oră în judeţul nostru şi în ţară. Articolul 1 din legea menţionată, stipulează că jandarmeria română este instituţia specializată a statului cu statut militar, componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism. În contextul celor întîmplate, la articolul 19, punctul C şi D, Jandarmeria Română execută misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia organizării mitingurilor, marşurilor, demonstraţiilor, procesiunilor, acţiunilor de pichetare promoţionale, comerciale, manifestărilor cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, precum şi a altor asemenea activităţi care se desfăşoară în spaţiul public şi care implică aglomerări de persoane. De asemenea, execută misiuni de restabilire a ordinii publice cînd aceasta a fost tulburată, în orice fel de acţiuni sau fapte care contravin legilor în vigoare.
Sperăm că acest ultim articol precizat să nu-l punem în judeţul nostru în aplicare niciodată. Aş continua prin prezentarea pe scurt a misiunilor pe care efectivele Inspectoratului de Jandarmi judeţean Neamţ le-a executat începînd cu data de 13 ianuarie 2012. În jurul orelor 23, în zona sediului PDL s-au adunat aproximativ 7-10 persoane care timp de aprox. o oră au manifestat în linişte, fără a tulbura ordinea publică. În data de 14, începînd cu ora 14, aproximativ 20 de persoane, între 18:30 şi 21:00, circa 40 de persoane au manifestat în faţă la teatru. Pe data de 15, începînd cu orele 14, aproximativ 150 de persoane, tot la teatru. Iar la Roman, în aceeaşi zi, aproximativ 30 de persoane. În acelaşi timp, tot începînd cu orele 14, la Tg. Neamţ, aproximativ 15 persoane. Ieri, 16 ianuarie, la Piatra Neamţ, începînd cu orele 14:35, aproximativ 90 de persoane, iar la Roman începînd cu 15:30, circa 40 de persoane. Efectivele angrenate în asigurarea misiunii de asigurare au respectat principiul suficienţei în asigurarea derulării manifestaţiilor fără a exista incidente sau riscuri de natură a tulbura ordinea şi linştea publică. Permanent efectivele noastre au colaborat, au purtat un dialog cu aşa-zişii reprezentanţi ai manifestanţilor şi le mulţumesc tuturor pe această cale, inclusiv pentru comportamentul avut faţă de respectarea ordinii şi liniştii publice. Drept dovadă, la toate manifestaţiile la care am făcut referire, jandarmii nu au sancţionat contravenţional nici un cetăţean. Există însă o reticenţă în ceea ce priveşte solicitarea avizului necesar desfăşurării în deplină legalitate a acestor activităţi. Informez cetăţenii, organizatorii, că din partea primarilor, în special ai localităţilor Piatra Neamţ, Roman, Tg. Neamţ, nu a fost pînă acum cazul Bicazului, respectivii primari sînt disponibili de a acorda avizul necesar derulării în deplină legalitate a acestor activităţi şi pe această cale, îi îndemn, conform legislaţiei în vigoare, să solicite respectivele avize. De asemenea, aş mai recomanda celor care desfăşoară astfel de activităţi să aibă grijă la infiltrările care pot avea loc în rîndul celor care manifestă, care pot duce la crearea de dezordine şi implicit, să ne forţeze pe noi, forţele de ordine, de a interveni.
Îndemn toţi cetăţenii la calm şi la respectarea legislaţiei în vigoare, asigurîndu-i de implicarea totală a noastră în derularea fără probleme a activităţilor pe care dînşii le desfăşoară.
Paul Tablan, şeful IPJ Neamţ: Alături de colegii de la jandarmi, bineînţeles că asigurăm liniştea în ceea ce priveşte cetăţeanul. Dacă e să ne referim la cele 4 zile de protest, din punctul nostru de vedere, aceste manifestări au avut un caracter spontan şi ceea ce este foarte important, nu s-au soldat cu ocuparea sau blocarea arterelor rutiere. De asemenea, nu ne-am confruntat cu evenimente deosebite şi din acest motiv, nu au fost constatate infracţiuni şi nici nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale. Nu cred că putem considera premeditat un mesaj pus pe internet. Nu a fost organizat, nu am văzut neapărat, din punctul nostru de vedere, lideri marcanţi ai protestatarilor şi vreau să mă refer la faptul că nu au fost autorizate şi nu a fost nici o cerere adresată primăriilor.
3 comentarii
CUM SA NU FIE TOTL ROZ IN NEAMT, DACA SENDREA IA LUNAR PLICURILE CU MII DE EURO SPAGA DE LA SC DIN JUDET PE CARE LE PROTEJEAZA/SANTAJEAZA(TAXA DE PROTECTIE)????
NORMAL CA PE AC. NENOROCIT NU -L AFECTEAZA CRIZA!SENDREA, FA UN GEST DE OOARE(PE CARE NU O AI) SI DA-TI DEMISIA, PT. CA NE ESTE SCARBA DE TINE SI DE CAMARILA TA!!!
L-A INTREBAT CINEVA PE ACEST SENDREA DACA ISI MAI ADUCE AMINTE DE INFORMARILE LA SECU DE DINAINTE DE 89?CUM A AJUNS EL JURIST LA CJ AL PCR DIN INVATATOR?
sendrea nu merita nici un comentariu.ar fi o pierdere de timp si nu merita