Reforma și investițiile din sănătate la nivel național nu reprezintă altceva decît prilej de afaceri pe banii sănătății pentru o gașcă de profitori. Spitalul Județean Neamț este exemplul perfect pentru a ilustra această afirmație, de aceea, începînd cu acest număr, deschidem un nou serial în Mesagerul de Neamț, cu tema “Jaf cu banii din sănătate”. Protagoniștii sînt băieți deștepți, oameni din sistem, locali și nu numai, care au învățat să folosească legile pentru îngroșarea conturilor proprii, politicieni, avocați, medici, personal angajat în funcții de conducere la Spitalul Județean Neamț sau în alte instituții din sănătate. Nu ne facem iluzii cu privire la pedepsirea lor – care ar trebui făcută în piața publică, cu smoală și pene – înaintea pedepselor penale, atîta timp cît sînt protejați politic, cît timp împart banii cu protectorii lor, cît timp bolnavii sînt priviți doar ca persoane de la care se pot (s)mulge bani. Direct – prin plocoane, indirect – prin taxe și impozite, prin medicamentele pe care trebuie să le cumpere etc. Vom demonstra cum miliarde pleacă pe lucruri inutile, cum, cu complicitatea unor medici, se distrug secții din spital pentru a face loc privaților care plătesc mai bine, cum se fac lucrări inutile pe bani mulți, cum oamenii puși să conducă spitalul pentru interesul general transformă acest lucru într-o afacere personală înfloritoare.
Studii de 135.000 lei plătite unui magnat al Sănătății
Într-o singură zi, pe 19 septembrie, Spitalul Județean de Urgență Neamț încheie 3 contracte de prestări servicii în valoare de 135.000 mii lei (1 miliard 350 de milioane lei vechi!!!!) cu societatea “Centru pentru Managementul Serviciilor de Sănătate” SRL București. Contractele se referă la 3 studii de fezabilitate pentru externalizarea serviciilor de curățenie (35.000 lei), a Blocului Alimentar (50.000 lei) și a secției Radiologie, total sau parțial, (50.000 lei). Firma cu pricina primește cele trei contracte prin achiziție directă (?!?!?!!), fără licitație, pe baza a trei referate aproape identice, emise în aceeași zi cu contractele, referate care fac trimitere la o hotărîre a Consiliului de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, semnată de Dan Dorin Morenciu. Firma care a primit pomana de la Neamț este condusă de Iulian Popescu, fost șef al Casei de Asigurări de Sănătate, fost secretar de stat la Ministerul Sănătății. În prezent un prosper privat plin de inițiativă în contracte cu diferite entități economice din zona sănătății. Mai multe despre el, în caseta specială din această pagină.
Contractele au ca termen de execuție 21 de zile de la semnarea de către ambele părți, iar ca termen de plată 30 de zile de la emiterea facturii. Cu penalizări clare în contract. Vă garantăm că plata s-a făcut mai repede de 30 de zile, în ciuda furnizorilor de medicamente. Nu stăm acum să calculăm ce se putea cumpăra pentru bolnavi cu acești bani, nici de ce atîta grabă. Avem întrebări mult mai grave .
Întrebări cu/ fără răspuns
1. De ce 3 studii și fără licitație?
Consiliul de Administrație al Spitalului, în hotărîrea amintită din 25.07.2011, privind solicitarea Spitalului Județean pentru efectuarea studiului de fezabilitate în vederea externalizării unor servicii, ține seama de referatul întocmit de ec. Murariu Elena și avizează Hotărîrea Comitetului Director Interimar nr. 76 din 07.07.2011 pentru efectuarea studiului de fezabilitate pentru externalizarea laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală, a Blocului Alimentar și a serviciului de curățenie. A unui studiu, nu a trei studii!
Cum a fost posibilă transformarea, o pot ști cei care au luat hotărîrea. Un motiv vi-l spunem noi: pentru că așa nu au trebuit să facă licitație și s-a putut direcționa lucrarea către un client fidel al fondurilor Spitalului Județean, “Centrul pentru Managementul Serviciilor de Sănătate” SRL București, condus de fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Iulian Popescu. Precizare importantă: în anul 2011, Iulian Popescu și firma sa au încasat de la spitalul nemțean nu mai puțin de 293.095 lei, adică aproape 3 miliarde lei vechi.
2. Cît de oportune sînt studiile?
O întrebare firească, atunci cînd ai o armată de oameni la spital, manager, director economic, contract cu o firmă de avocatură. De ce trebuie să te adresezi unei firme din București să-ți spună dacă e mai bine sau nu cu femei de serviciu la spital, dacă e mai bine sau nu cu cantină, că în privința laboratorului e o discuție aparte. Cum poate firma, în 21 de zile, la cei vreo 9 angajați ai ei, să facă serios aceste studii? Nu punem la îndoială competența fostului peședinte și secretar de stat, deși credem că aici e mai mult vorba de cunoștințele domniei sale din sistem. Cît de greu poate fi să vezi ce cîștigi sau pierzi cu curățenia extrenalizată? Sau este vorba de a îmbălsăma frumos niște decizii sub autoritatea unui SRL cu denumire pompoasă, care SRL a prins ocazia din zbor și a ras 3 contracte grase fără licitație? Din toate cîte un pic, dar… vom reveni la aceste aspecte.
3. Cum a fost aleasă firma pentru efectuarea studiilor respective?
O întrebare la care nimeni nu credem că poate da un răspuns mulțumitor pentru opinia publică din Neamț. Echipa de conducere de la Spital de la acea vreme trebuie să dea un răspuns. Noi, oricum, vom continua să dezvoltăm subiectul.
Valentin BĂLĂNESCU
Reacții:
“Semnătura mea apare pentru că așa e procedura, dar de întocmirea actelor nu m-am ocupat eu. Tot ce ține de aceste contracte este sarcina celor de la biroul Achiziții, acolo trebuie să întrebați. În privința celui care a luat hotărîrea să se lucreze cu această firmă, nu am fost eu. Eu, ca orice contabil, doar avizez disponibilul financiar. Achizițiile fac nota, referatul de necesitate, eu doar transmit dacă avem disponibilă suma și atît. Pentru alte detalii, trebuie să fie prezent și domnul manager, altfel nu vă pot răspunde” – Elena Murariu, director financiar-contabil.
“Nu știu cum s-au atribuit aceste contracte, este o urgență și pentru mine să aflu. Probabil ar trebui întrebați managerii anteriori, pentru că nu știu nici măcar cine a luat decizia încheierii acestor contracte. Știu că, la preluarea mandatului, am găsit aceste studii de fezabilitate, ele au fost făcute, dar de ce s-a preferat această metodă de lucru (achiziție directă și trei contracte diferite pe același obiect, cu aceeași firmă – n.r.) nu știu. Nu știu nici de ce nu apar semnăturile reprezentanților acestei firme pe contractul încheiat cu spitalul. În trei săptămîni nu am reușit să ajung la rădăcinile acestor contracte, dar ele sînt în atenția mea, așa cum sînt toate contractele încheiate de spital” – Lucian Ciobotaru, managerul spitalului.
Iulian Popescu, anchetat în dosarul Sănătatea
„Casa de Sănătate Vrancea s-a mutat la PNA”
Secretar de stat anchetat
„La data de 17 ianuarie, fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății (MS), Iulian Popescu, a fost acuzat oficial de procurorii anticorupție sub aspectul săvîrșirii infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice și furnizare de informații confidențiale deținute în virtutea funcției, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase materiale necuvenite, toate faptele fiind comise în formă continuată și aflate în concurs real.
Potrivit anchetatorilor, numai în cursul anului 2004, Iulian Popescu ar fi primit 65.000 dolari SUA, în trei tranșe, drept recompensă pentru sprijinul acordat unei societăți în vederea decontării preferențiale a unor prestări de servicii efectuate în domeniul sanitar. Valoarea inițială a contractului a fost suplimentată succesiv, prin mai multe acte adiționale, aceasta devenind o practică în sistem, în vederea obținerii de foloase materiale necuvenite.
De asemenea, procurorii precizau că Iulian Popescu ar fi procedat în mod similar în mai multe alte situații de acest gen, implicîndu-se nu numai în încheierea de contracte destinate obținerii și amenajării unor sedii CJAS (Case Județene de Asigurări de Sănătate), ci și în organizarea unor licitații pentru produse farmaceutice, aparatură și servicii medicale.”
Afrodita Cicovschi, 24 Martie 2005.
Prezentare proprie pe site-ul firmei
Dr. Iulian Popescu – medic primar sănătate publică și management sanitar – deține o vastă experiență managerială concretizată prin funcțiile de conducere avute în administrația sanitară centrală pe o perioadă mai mare de 9 ani. Domeniile sale de expertiză sînt: management de spital (evaluare/ audit organizațional, managementul datelor clinice și datelor de costuri, asistență tehnică pentru îmbunătățirea indicatorilor financiari, asistență tehnică pentru implementarea soluțiilor optime), privatizarea managementului unităților sanitare publice, consultanță pentru implementarea proiectelor de dezvoltare în sănătate.
A ocupat, de-a lungul timpului, poziția de Secretar de Stat în Ministerul Sănătații, fiind responsabil cu Integrarea Europeană, pozițiile de Director General în Ministerul Sănătății, Director General și Vicepreședinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Director General al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Sănătate (actuala Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București).
Din aceste poziții a coordonat introducerea Asigurărilor Sociale de Sănătate din România, a condus Programul de Implementare al DRG în România și a încheiat negocierile din Programul de Preaderare a României la Uniunea Europeană.
Ziceri și preziceri a la Iulian Popescu
“Este important cum cheltuiești acești bani. Banii din Sănătate niciodată nu sînt suficienți.”
“Așa este și întotdeauna reforma s-a cam oprit la nivelul spitalelor, care sînt cele mai mari consumatoare de bani și care întotdeauna au fost foarte greu de restructurat.“
4 comentarii
macar la spitalul din targu neamt primaru vrea sa externalizeze tot fara nici un fel de studiu de fezabilitate.ca asa vrea muschii lui.
Mamaaaaa, nene Valentin !!!! Si eu care crdeam ca la spital se trateaza oamenii …. vad ca acolo se fac afacerile grase: Negelschi, Pruteanu, Morenciu …. Hai ca m-ai facut curios: ce mai urmeaza cu spitalul? de Rogin cu spalatoria, ai uitat?
Apropos: Negelschi praduieste sanatatea judetului si nevasta-sa este numita ” doctorul anului” !!! Interesant NU?
Moş Tudose şi ai lui nu citesc Mesagerul. E o varianta, nu? Mai am una, da’ mi-i ruşine s-o spun.