Ceahlăul a intrat în noul an decisă să urce în clasamentul Ligii I. Fără trei din jucătorii cu care a început actualul sezon – fundașul central Matheus Eccard (Brazilia), mijlocașul Dennis Omerbegovic (Bosnia-Herțegovina), pentru care se caută variante de împrumut și atacantul Igor Radovanovic (tot din Bosnia-Herțegovina), pe care nemțenii vor să-l transfere -, pietrenii sînt în căutarea unui atacant. Ceahlăul va fi singura echipă din Liga I ce va face stagiul de pregătire în Italia, în localitatea Novara, majoritatea dintre combatante optînd pentru Antalya (Turcia).
„O, ce veste minunată!”
Prima veste bună este că argentinianul Lucas Garcia s-a recuperat și se va alătura lotului nemțenilor. Denumit și “Briliantul de sub Pietricica” sau „Messi de Piatra Neamț”, argentinianul nu se va transfera nicăieri, așa cum se specula la un moment dat. Va merge în cantonament cu lotul Ceahlăului și, ceea ce este mai important, va juca în meciurile de pregătire din Italia. “Tratamentul la problema lui musculară i-a reușit. În plus, ni s-a comunicat că este apt de antrenament. Așteptăm confirmarea totală a încrederii pe care ne-am pus-o în el. Dacă ar fi să plece acum, am cere mult pe el, un preț scump”, a declarat Viorel Mestecăneanu, președintele Consiliului de Administrație al Ceahlăului.
Vîrful de atac, rămîne problema nerezolvată a diriguitorilor Ceahlăului. Nici Igor Radovanovici și nici Hristu Chiacu, reîntors la Dinamo, n-au dat satisfacție pe acest post sensibil, unde Cristinel Gafița a reuși cîteva goluri spectaculoase, dar a și fost protagonistul ratării campionatului, în cîteva faze din tur. “Avem mare nevoie de un om de gol, în echipa noastră, jucător care, dacă ar marca măcar jumătate din ocaziile de care am beneficiat, ne-ar duce echipa mult peste locul zece în clasament”, a mărturisit Viorel Mestecăneanu, care a făcut astfel cunoscută și dorința clubului pietrean în 2012. “Avem multe, chiar foarte multe variante pentru rezolvarea acestei probleme, numai că trebuie să-l alegem pe cel care va reuși să facă diferența”, a precizat, la rîndul lui, Vicențiu Iorgulescu, președintele executiv al pietrenilor. Asta înseamnă că, în perioada premergătoare stagiului de pregătire din Italia, vor veni mai mulți atacanți în probe.
Stagiu cu șase teste
Stagiul italian, care va începe pe 28 ianuarie și se va termina pe 11 februarie, se dorește a fi unul care să asigure cel puțin șase partide test pentru formația antrenată de Costel Enache. Președintele executiv Vicențiu Iorgulescu se va ocupa de perfectarea jocurilor amicale. Pe data de 4 februarie, Ceahlăul va juca în primul meci de la baza „Novarello Azurro” cu Caratese, iar o zi mai tîrziu cu Asti Calcio, nume care nu spun prea mult microbiștilor, dar care au darul de a-i încălzi pe elevii antrenați de Costel Enache.
Primul duel puternic din turneul italian este anunțat pe 8 februarie, contra actualei formații a românului Ovidiu Petre, Modena (locul 18 în Serie B). Pe 9 urmează confruntarea cu echipa gazdă, Novara, un alt duel puternic, întrucît gazdele evoluează în Serie A, iar pe 10, în cel din urmă test, Ceahlăul va juca în compania formației elvețiene Chiasso. “Este o formație fruntașă în clasamentul ligii a doua elvețiene, adversar care ne-ar conveni de minune pentru perioada respectivă”, declară Vicențiu Iorgulescu, care nu exclude posibilitatea completării programului și cu alte meciuri de verificare, întrucît, în acea perioadă campionatul italian este în plină desfășurare.
În deplasare, peste Steaua
Alexandru Forminte, căpitanul Ceahlăului, crede că locul 10, ocupat de pietreni după desfășurarea turului, este unul meritoriu. În opinia sa, Ceahlăul putea cîștiga mai multe puncte pe teren propriu, dar nu trebuie uitat că, într-un clasament al meciurilor jucate în deplasare, pietrenii sînt peste Steaua, echipă în care Gigi Becali a investit foarte mulți bani și care a rămas singura reprezentantă a fotbalului românesc în primăvara europeană. “Prin ce am realizat în acest tur de campionat, am închis multora gura. Mulți nu ne dădeau șanse și spuneau că sîntem candidați la retrogradare. 2011 a fost pentru mine un an bun spre foarte bun”, a mărturisit fundașul de 29 de ani al Ceahlăului. Acesta speră ca, în retur, susținerea suporterilor să fie consistentă. „Lumea a realizat că Ceahlăul joacă fotbal și că vrea să joace pentru suporteri. Ne bucurăm că avem susținere tot mai mare acasă, dar și că în deplasare auzim scandări pro-Ceahlăul. Astfel și moralul nostru este unul foarte bun. Ceahlăul are un grup unit și puternic și își merită locul în clasament, dar în retur ne va fi cu mult mai greu, pentru că și adversarii vor privi altfel Ceahlăul după cele demonstrate de noi în tur”, crede Forminte.
Daniel Stana și bucuria golului
Dintre noii veniți la Ceahlăul în vara anului trecut, Daniel Stana pare să fie omul care a readus spectacolul pe arena pietreană. Ajuns la gruparea de sub Pietricica cu două zile înaintea plecării în Franța, fostul mijlocaș al Petrolului s-a acomodat repede cu cerințele de la noua sa echipă. L-au ajutat coechipierii și publicul, după cum singur a mărturisit. “Vreau să le mulțumesc pentru felul în care m-au primit”, a spus Daniel Stana la sosirea în Piatra Neamț, după care a recunoscut: “Mă simt foarte bine la Ceahlăul”. Așa a și fost. Stau mărturie golurile de kinogramă marcate la Mioveni, sau la Piatra Neamț, în partida contra Stelei. Goluri considerate la acea vreme, de mulți, drept “o întîmplare”. A venit, însă, reușita de la Mediaș, în care Stana a marcat iarăși un supergol, ce a demonstrat că fotbalul este și artă. „Cred că aș fi semnat cu Tulcea, dacă nu mergeam la Piatra Neamț. Mă bucur că Vicențiu Iorgulescu și-a adus aminte de mine și mi-am văzut visul cu ochii, acela de a juca în Liga I. Acum, mai vreau să prind un contract în străinătate și se poate vorbi și despre «fotbalistul Stana»”, a mai declarat mijlocașul refuzat de Vivi Răchită la Petrolul.
Mijlocașul, alintat „Titi” de prieteni, crede că a scăpat doar prin minune de o accidentare serioasă la Mioveni, în urma contactului cu Tănase, chiar în secunda 30, care a dus la cea mai rapidă eliminare din Liga I. „Am scăpat doar prin noroc și pentru că așa a vrut Dumnezeu, de o fractură. Am avut apărătoarea pusă un pic strîmb și, astfel mi-a protejat piciorul, altfel acum eram în cîrje”, povestește Daniel Stana. Mijlocașul caracterizează și actuala echipă a Ceahlăului, punînd mare preț pe relația dintre antrenor și jucători. „Ne agățăm de orice meci și o facem jucînd un fotbal destul de bun. Antrenorul Costel Enache este și el foarte apropiat de noi, putem încurca orice adversar”, mai spune Stana.
Ceahlăul – fără penalty în tur
Fără nici o lovitură de la 11 metri acordată în turul campionatului, nemțenii se pot considera defavorizați la acest capitol. Mai cu seamă că împotriva lor s-au acordat, conform statisticilor, cele mai multe penalty-uri. „Sînt multe greșeli ale arbitrilor, dar multe nu sînt intenționate. Unii arbitri greșesc din cauza presiunii, alții din neștiință. Multe greșeli apar din teama de a nu defavoriza o echipă cu pretenții“, crede Viorel Mestecăneanu, președintele CA al Ceahlăului. Tot ce-și dorește oficialul nemțenilor pentru anul 2012 nu sînt loviturile de la 11 metri, altă dată specialitatea casei pentru nemțeni. De data aceasta dorința este simplă și la obiect: sănătate și puncte în clasament.
Cristi SOROCEANU