Vasile Pruteanu a revenit la treabă în Consiliul Județean, deși, legal, se află în concediu medical. Două luni a lipsit președintele Consiliului Județean Neamț, după ce genunchiul i-a cedat și după ce Agenția Națională pentru Integritate a început cercetările în cazul conflictului de interese și a falsului în declarații. Nu neapărat în ordinea asta. Pe perioada cît a lipsit s-au produs multe schimbări în instituție, asta dacă ne referim numai la organigramă, deși au fost alte lucruri mult mai importante. Ce a pierdut Pruteanu cît timp a lipsit, ce a cîștigat, ce a pierdut județul și ce a cîștigat, sînt cîteva dintre întrebările la care încercăm un răspuns. Neoficial, a transmis mai multe mesaje către cei din PDL. Unele de pace, altele de non-combat, dar și mesajul că “o să mor de gît cu cei care m-au lucrat”. Asta așa, ca să se știe cine e jupînu’…
Minciuna de la revenire
Prima zi de muncă a însemnat și prima minciună la Vasile Pruteanu. Din dorința de a arăta că este mare și tare, că (încă) are hățurile județului în mînă, președintele s-a grăbit să anunțe în presa locală că a semnat de aprobare demisia secretarului de județ, Mihaela Ignatovici Lazăr, și de numire în loc, cu titlu de interimar, a Cristinei Mititelu, de la Juridic. Cel puțin așa rezultă din presa locală. “Realitatea” consemnează sec pe 10 ianuarie că “dosarul de pensionare a fost depus spre a fi semnat și aprobat încă de vinerea trecută, dar abia ieri l-a semnat Vasile Pruteanu, în prima zi de muncă”! Trecem peste faptul că e vorba de o demisie, act unilateral încă. Ne oprim doar la faptul că domnul Pruteanu nu putea semna nimic, pentru că nu are drept de semnătură, fiind în concediu, și pentru că există o împuternicire pentru Mircea Pintilie. Acesta era singurul care putea semna o hîrtie de acest gen. În ziarul “Ceahlăul”, din aceeași dată, Vasile Pruteanu spune că “a luat act de cererea d-nei Mihaela Ignatovici și că a numit deja în funcție, în regim de interimat, noul secretar general”. Concluzia este limpede: disprețul față de lege a rămas același și după concediul medical, iar ancheta parchetului nu poate anihila dorința de putere a președintelui.
Ce caută la serviciu Vasile Pruteanu?
Răspunsul este simplu: caută să nu piardă influența, foloasele cuvenite funcției și vrea să-și asigure o nouă candidatură, indiferent din care parte ar veni ea. Pentru aceasta trebuie, mimînd corectitudinea, să împartă tortul bugetar în așa fel încît să poate sta cu fruntea sus în fața primarilor PDL, dar și a celor din USL, că… nu se știe niciodată. Tot în presa locală transpar foarte clar intențiile sale. “Trebuie rezolvată problema bugetelor comunelor pe acest an și consider că sînt responsabil de acest important aspect. Banii trebuie împărțiți în mod corect tuturor, indiferent de culoarea politică a primarilor”, declară el pentru cotidianul Monitorul de Neamț. Nu mai există nici un secret despre discuțiile dintre Vasile Pruteanu și lideri ai opoziției, în PNL chiar s-a discutat care să fie poziția față de acesta, iar liderul județean a recomandat prudență în atitudine deoarece s-ar putea să fie candidat din partea USL-ului și să vină la pachet cu ceva primari. Plus firmele de casă aferente, prompte oricînd în susținerea financiară a unei campanii.
Din declarația președintelui aflat în refacere la serviciu mai reiese un aspect extrem de interesant: el se referă doar la comune, de unde rezultă că în privința orașelor nu are nici un cuvînt de spus și că, probabil, acesta a fost și tîrguiala pentru revenire. De aici și zvonurile lansate de oamenii săi, cum că ar fi dat la pace cu Gheorghe {tefan (cînd s-or fi certat, că amîndoi sînt numai lapte și miere cînd îi întrebi?) sau că se bucură de sprijinul discret al lui Culiță Tărîță.
Un alt motiv pentru revenirea mult mai rapidă la Casa Albă a județului îl reprezintă retrogradarea oamenilor săi din funcții cheie în aparatul Consiliului Județean. Anca Afloarei, Adrian Iancu și Dana Pîrău, oameni de neînlocuit în sistemul pus la punct de Vasile Pruteanu, au fost trecuți în eșalonul secund, prin reorganizarea promovată de vicele Mircea Pintilie. Argumente profesionale pentru retrogradarea lor ar fi destule. De exemplu, doamna Afloarei gestiona vreo 15 proiecte europene, din care plătite doar cîteva, că nu permite legea. Ori dînsa este de neînlocuit în privința proiectelor, ori aici sînt alte interese. Noi am spune că sînt alte interese. Dacă ne referim doar la proiectele de promovare pe turism, unde mapele, pliantele, afișele etc. sînt fără număr și greu de numărat… De aici, posibilitățile masive de a amesteca lucrurile, mapele, pliantele, hărțile etc.
Legal vorbind, dar strict legal, Vasile Pruteanu nu este la serviciu. Nu are voie să ia decizii, nici să semneze hîrtii și, dacă Doamne ferește, își luxează piciorul în preajma sediului Consiliului Județean, cei care i-au dat voie să intre îl plătesc de bun.
Pruteanu vrea proces să-și repereze onoarea
Fără nici un “dom’ Mitică” pentru a-și repera onoarea (pe care singur și-a tîrît-o prin bube, mucegaiuri și noroi), dom’ Vasile se ia de gît cu draga de ANI și răspunde cu aceeași monedă. Adică dă în judecată Agenția Națională de Integritate. Instituția este totuși cea care a făcut prima demersurile, înaintînd spre Parchetul Bacău, spre cercetare, dosarul privind conflictul de interese și falsul în declarații, ambele comise de Vasile Pruteanu în calitate de președinte CJ Neamț și tată de Iulia Elena Pruteanu. Asta s-a întîmplat în luna noiembrie 2011, după ce Mesagerul de Neamț a dezvăluit o parte din “pohtele” pe care domnul Pruteanu și le-a făcut pe banii publici. Acum, la început de an, domnul (încă) președinte de Consiliu aplică motto-ul “ochi pentru ochi” și își caută onoarea pierdută printr-un proces intentat ANI.
Nu-i vorbă, vînt din pupa are. În chip total întîmplător, dar oportun, în cele două luni cît Vasile Pruteanu și-a reparat genunchiul, a pierdut cinci directori, a cîștigat un dosar de cercetare penală, a schimbat biroul și etajul și a deschis un proces cu statul, pe teritoriul județului Neamț s-a abătut un sondaj, realizat nu se știe la comanda cui, dar de a cărui popularizare s-a îngrijit primarul de la Alexandru cel Bun, Ion Rotaru. În el, Vasile Pruteanu și-a găsit argumentele procentuale pentru a mai tînji la o candidatură de șef al CJ. Cu sprijinul cui o vrea și s-o putea, că el sigur dorește.
Dana Ostahie, Valentin Bălănescu
2 comentarii
Cu tot respectul față de ziariștii acestei publicații, observ că toate tunurile sunt direcționate spre demolarea lui Vasile Pruteanu! Este mai mult decât evident. Probabil că așa a primit ordin patronatul, pe linie de partid! Primarul orașului ar fi un sfânt? Prea multă sfială în cazul acestui individ care a făcut numai recomandări costisitoare! După un număr de peste 30 de apariții, ”Mesagerul” nu a găsit nimic de reproșat lui Pinalty! Poate că Gheorghe Ștefan e mai curat ca preacuviosul sfânt Pantelimon și Spiridon, dar gazetarii pietrenii, cuminți cum îi bănuim, știu să facă distincția cuvenită…
Puir si simplu acum cativa ani am crezut ca nu citesc bine cand am vazut ca domnu Pruteanu din calitatea de fost deputat si prefect PSD a ajuns la PNL.ASa ceva nu avusese loc in judetul Neamt.Nu inteleg nici acuma cum de Gheorghe Stefan nu a avut pentru o asa pozitie de top..decat unu cxa Pruteanu adus de la PSD.Asta ma facut sa cred ca cel care selecta oamenii pentru functiile chgeie ale viitoarei conduceri politice a judetului este un om care merita tot dispretul.Cum naiba sa nu aiba PNL-ul in randurile sale un om adevarat care sa poata sa fie propulsat in functii inalte de conducere in judet..si a adus iar in prim plan ,pe acest traseis.Nu cumva dl Stefan a urmarit interesele sale ?Acum totul este la ordinu lui Stefan..o s afie mazilit ..la fel ca si primarii care-i sunt alaturi lui Pruieteanu(Arnautu de la Targu Neamt….si toata gasca de primari PDl aduci de la PSD in 2004 si 2008)Pe Pinalti cine-l trimite la plimbare in 2012??