Sportul nemțean se confruntă cu o criză financiară fără precedent. Încă de la Gala Sportului, desfășurată în luna decembrie a anului trecut, au fost trase semnale de alarmă în ceea ce privește situația disperată prin care trec cluburile din Neamț. Moș Crăciun a plecat și a lăsat în urma lui o realitate tristă: cluburile au strîns cureaua și funcționează la limita supraviețuirii. Clubul Atletic Roman, laureat al Galei Sportului Nemțean 2011, a rămas fără bani de salarii în luna ianuarie .
Performanță cu burta goală
“Va fi o lună mai dificilă, pentru că nu avem bani nici pentru salarii. Pînă nu se repartizează bugetul, nu ne putem mișca. În această situație se află multe dintre cluburile bugetare”, anunță directorul Clubului Atletic Roman, Traian Macovei, desemnat “Cel mai bun club din județ” anul trecut. Acesta a tras un semnal de alarmă încă de la festivitatea organizată la Consiliul Județean că situația nu este una roz și a făcut un apel la înțelegere a situației. “Trebuie să strîngem rîndurile, deoarece vin vremuri grele și vom rămîne fără valori și fără performanțe în sport. Trebuie să schimbăm ceva, altfel nu văd că situația se va redresa în 2012”, declara emoționat, la finalul anului trecut, directorul Traian Macovei.
Primarul Laurențiu Dan Leoreanu i-a felicitat pe campionii de la Clubul Atletic și a precizat că va continua să îi susțină pe tinerii care fac cinste orașului în competițiile interne și internaționale. “Vă felicit pe voi, cei care ați adus medalii și tuturor celor care s-au implicat pentru obținerea acestora. Triumviratul părinte – copil – antrenor este unul care trebuie cultivat. Pe cît posibil, încercăm să vă fim alături. Mi-aș dori ca toți copiii să ia exemplul vostru. Încercăm să vă fim alături. Vrem ca în această zonă, unde este Clubul Atletic, Sala Sporturilor, bazinul de înot și stadionul, să facem un mic oraș sportiv, așa cum multe localități mai mari și-ar dori”, a spus edilul. În realitate, însă, cei mai mulți bani s-au dus la echipa HCM Roman, care a avut un buget de 2 milioane de lei în anul de criză 2011 și a ratat obiectivul de a se califica în cupele europene. Cu toate astea primarul Laurențiu Dan Leoreanu ne-a liniștit: „La HCM Roman, nici un salariu nu este mai mare de 2.000 de euro”.
300 de lei pentru sportivii performeri, respectiv 600 de lei pentru antrenorii acestora. A fost valoarea premiilor pe anul 2011 în sportul nemțean. E mult? E puțin? Vă lăsăm pe dumneavoastră să judecați. Dar cînd criza financiară este asociată cu prostia sau neștiința, parcă îți vine să-ți iei cîmpii.
Selecția, bat-o vina !
Clubul Sportiv Ceahlăul, condus de antrenorul emerit Valentin Gavril, se confruntă cu aceeași problemă: banii. Sau, mai corect, lipsa lor. Dar clubul pietrean a fost privat de obținerea unor medalii și datorită selecției. O spune chiar Valentin Gavril care, în decursul anilor, a strîns 14 medalii de campion mondial la canotaj și aproximativ 600 de medalii, de aur, argint și bronz, în diferite competiții, toate cucerite de elevii lui. „România nu va merge la Europene cu barcă în concursul de «8^1», iar din patru tineri aflați în cantonament au rămas în lot doar doi, care sînt legitimați la Steaua București. Consider că {tefan Nica merita să meargă la Europene“, declara Valentin Gavril la începutul lunii septembrie 2011, acuzînd selecția pentru campionatul european. Astfel, unul din tinerii talentați ai Clubului Sportiv Ceahlăul și, implicit gruparea pietreană, a fost văduvită de ceea ce sportivii (și nu numai) numesc „Speranță” sau “șansă”. {ansa de a cîștiga. {i asta pentru că nu e legitimat unde trebuie.
Cu ce susținem perfomanța?
Consilier local și finanțator al echipei feminine de volei a orașului, Vasile Ouatu găsește un lucru nefiresc în faptul că “avem baze sportive de nivel european, nu doar în Piatra Neamț, dar nu și rezultate la același nivel înalt, în sporturile practicate la aceste baze”. Timp de 24 de ani susținător al voleiului feminin nemțean, Vasile Ouatu și-ar dori să fie un exemplu pentru multe competitoare din județ, înscrise în marea performanță. “Cele zece prezențe consecutive în cupele europene ne obligă și pe noi, cei de la Unic, să avem continuitate în clasarea pe primele patru locuri ale competiției interne. Este un obiectiv din ce în ce mai greu de realizat, gîndind la faptul că ne înfruntăm cu titanii sportului românesc, grupările din capitală”, a mai precizat Vasile Ouatu. Acesta a șocat lumea sportului nemțean, cînd, întrebat pe cine preferă în optimile Cupei Challenge la volei feminin, în cazul în care va trece de formația elvețană Franches Montagne, a răspuns tranșant: „Rămîne de văzut dacă ne vom dori să ne calificăm, pentru că se pune problema costurilor foarte mari și nu putem susține financiar această echipă. Singur, fără sprijinul Consiliului Local și al Consiliului Județean, nu pot suporta costurile jocurilor”, a declarat Vasile Ouatu.
Finanțatorul Unicului a răsucit pumnalul în rană, pentru că cea mai mare dorință a tehnicianului Dan Gavril, de la Volei Club Municipal Piatra Neamț, este să-i aducă acasă pe sportivii ce joacă la alte echipe din motive financiare. “Să facem în așa fel încît să reușim să-i aducem acasă pe toți tinerii noștri, crescuți în curtea școlii sportive pietrene. Consider, pentru mine și pentru echipa din staff-ul meu, ca o provocare importantă, această plachetă primită la Gala Sportului Nemțean, în semn de recunoștință pentru promovarea performanței în sport. Vreau tare mult ca acești tineri ai noștri, odată reveniți acasă, să fie priviți cu admirație de către stranierii voleiului românesc și de vedetele campionatului intern”, a spus Dan Gavril. Volei Club Municipal Piatra Neamț sau Unic sînt două exemple în care putem vorbi despre lipsa trofeelor, cauzate de lipsa banilor.
Cîți bani se vor aloca pentru sport în 2012?
Cînd veți citi aceste rînduri, consilierii județeni se vor fi întîlnit și vor fi aprobat bugetul pentru anul 2012. S-au dat și declarații, care mai de care mai pompoase. Președintele Consiliului Județean, spre exemplu, declara că va susține orice proiect al primarilor, indiferent de culoarea politică și, tocmai de aceea se va întîlni cu ei să vadă ce proiecte au. S-a mai vorbit și de așa-zisele „priorități zero”. Cîți dintre primari au însă, proiecte prin care își propun finanțarea sportului? A performanței? Printre panseluțe, cum spunea președintele Traian Băsescu, și interminabilele studii de fezabilitate, cîți primari finanțează performanța? Vom trăi și vom vedea. Încheiem cu discursul vicepreședintelui Consiliului Județean Aldo Pellegrini, care a redescoperit sportul datorită participării la Gala Sportului Nemțean 2011 și poate că a avut o revelație aidoma Elenei cînd a descoperit cinstita cruce. “Sper să se fi auzit mesajul nostru și celorlalți colegi de-ai noștri, care mai strîmbă din nas când li se cere să susțină activitatea sportivă, performanța, în fiecare ramură de sport și indiferent de eșalon. Mulți poate că nu știu, dar fotbalul nu este cel care-l joacă pe playstation copiii noștri, iar rezultatele importante apar doar cu multă transpirație, muncă și sacrificii”, declara Aldo Pelegrini anul trecut, la Gala Sportului Nemțean, deși nu l-a auzit nimeni susținînd finanțarea unui proiect sportiv.
Cristi SOROCEANU