* Interviu cu Ioan Bivolaru, politician veteran
Una dintre rimele care a făcut deliciul românilor de la începerea protestelor încoace a fost „A sosit vaporu’, ca să plece chioru’”. De unde vapor?
Zicala asta demonstrează în mod cert că Băsescu este intrinsec legat de flotă și vînzarea flotei, de-acuma e clar.
Acest slogan v-a adus și o satisfacție personală?
N-aș putea s-o numesc satisfacție. E un fel de certitudine, pe undeva, că, dacă și eu am fost cîndva în rîndul celor care au avut niște convingeri în privința asta (vînzarea flotei – n.a.), acestea nu au fost niște fantasmagorii. Lucrurile deja s-au pietrificat și nu le mai scoate nimeni nici cu pickhammer-ul din conștiința publicului larg. Să știi, chiar și la Săpînța dacă-l înmormîntează pe Băsescu, acest slogan și vaporul se vor regăsi în versuri, pe cruce. Pînă și dincolo, pe tărîmul celălalt cînd treci, îți trebuie o luntre după unele credințe…
N-ați fost tentat să ieșiți la proteste, n-ați fost invitat de vecini? De exemplu, colegul dvs. Sorin Vornicu a fost mobilizat de vecinii lui din București și n-a lipsit din Piața Universității decît pe 18 ianuarie, de ziua lui.
Eu vreau să spun două lucruri foarte clare. Dacă eram în București, fără comentarii, n-aș fi lipsit sub nici o formă de la manifestații pentru că sînt pe stilul și pe gustul meu, indiferent ce se strigă. Aici, la Piatra Neamț, am fost tentat să ies din proprie inițiativă, nu am nevoie de invitații. Dar am constatat cu surprindere un lucru: au fost sesizate cîteva prezențe – nu știu cît de notabile – ale PSD-ului local care au fost invitate să părăsească zona. Pe undeva mi se pare și un semn de decență, în sensul că e bine să nu se amestece politicul. Dar, pentru mine, e un semnal cu rezonanță destul de proastă în legătură cu activitatea PSD-ului local, în sensul că nu are nici capacitatea să aibă propriile lui manifestări pe care n-ar putea nimeni să i le conteste. A te pierde printre manifestanți, pe considerentul că membrii PSD sînt mai întîi cetățeni, e puțin mai complicat… Cu atît mai mult cu cît acei cetățeni sînt niște oameni care au o imagine, dacă nu colonei și maiori, de plutonieri de companie… Aseară (vineri, 20 ianuarie 2012 – n.red.), cînd am auzit că s-a strigat „Jos PSD!”, mi s-a părut că e momentul unei regîndiri pe plan local vizavi de ce a fost și ce a ajuns PSD.
Pe mine m-a șocat la sfîrșitul săptămînii trecute, la manifestația din fața teatrului, să văd și fruntași ai PSD, și ai PNL ajunși cu jeep-ul sau taxiul, mă rog, dar care stăteau în pluton și parcă se fereau de poze. Păreau vorbiți între ei – dacă-i întreabă unii, au fost la manifestație; dacă-i întreabă alții, nu erau în primul rînd… Asta e șemecheria care m-a șocat. Dincolo de șmecherie, despre ce vorbim: derută, lipsă de organizare, lipsă de responsabilitate?…
Eu spun că într-adevăr ar fi de dorit ca aceste manifestații să nu fie preluate și să nu se afișeze sub nici o formă fel de fel de lideri și liderași, nici de la PSD, nici de la PNL. Nu e corect! Să te pierzi în masa anonimă, din punctul ăsta de vedere, mi se pare un lucru foarte corect. Dacă te prezinți strict în calitate de cetățean al urbei și protestezi, pentru că n-are voie nimeni să îți refuze acest drept, e în regulă. Dacă ajungem să ne împărțim în cetățeni de două categorii – categorii superioare, care au drepturi și categorii inferioare, care nu au drepturi – se exagerează cumplit și, în afară de excesele contondente sau mai puțin contondente, este un exces fabricat tot de anumiți liderași.
Atît la București, cît și în țară, am remarcat acest trend cu ”nici un partid nu este bun”. Asta cui aduce beneficii? Nu celor de la Putere, care vin și spun că nu avem cu cine-i înlocui? Eu știu că ține de esența luptei politice ca unii dintr-un partid sau mai multe să ia puterea în dauna altora.
Dragul meu, există o competiție politică acuma vizavi de rezistența și existența PDL-ului… Pe ei nu-i avantajează foarte mult această lozincă „nici un partid nu este bun”. Pe undeva, dacă toate partidele sînt proaste, și PDL e considerat un partid prost. Îi avantajează pe alții în schimb: partidele nou înființate.
Și proiectele?
Fără discuție. De exemplu, în Piața Universității au fost purtate niște pancarte care l-au indicat pe Dan Diaconescu și mesajele lui de negare a celorlalte partide. Cel mai mare profitor al acestei mișcări generale, sub această lozincă, este Partidul Poporului. Este acest partid care se insinuează peste tot, la ora actuală neavînd nici o valoare! La noi s-a dovedit că un partid trăiește prin lideri, sîntem o țară cu partide de lideri. Nu prea vorbești cu multă apetență despre un partid care să n-aibă lideri.
Da, dar PSD ajunsese un partid de masă…
Dar a trăit tot prin lideri. S-a născut și a trăit prin lideri, nu trebuie să uităm asta. PDL, la fel, trăiește prin lideri. Dacă mîine Traian Băsescu transmite măcar la nivel empatic o despărțire de PDL, partidul are o mare problemă. Culmea este că acest partid al poporului își împinge în față un lider care, din punctul meu de vedere, este un lider cu totul și cu totul depășit de anvergura statutului de lider al unui partid. Cu atît mai mult că, după cîte înțeleg eu, are foarte multe accente de stînga…
La rigoare, zic că e mai rău. Din stînga iau „moștenirea” Constantin Cojocaru, cu care s-au certat. Din dreapta vin cu apostolatul valorilor și individul aflat în centrul societății. Dar, cînd îi iei cu temele mari ale societății, ale unei guvernări, nu mai înțelegi nimic…
Asta va fi la alegerile următoare, după părerea mea, cea mai mare cacealma istorică. Dacă acest partid va obține inclusiv intrarea în Parlament, va fi o cacealma fantastică. Asta înseamnă că poporul român, în 22 de ani, n-a învățat nimic!
Să revenim la manifestații și cei cu guvernarea. Aveți un gînd pentru UNPR-ul lui Gabriel Oprea?
Dom’le, la ora actuală, pe undeva, se vede cu ochiul liber că populația- în general – i-a mirosit, i-a depistat. Acest UNPR nu se manfestă decît în zona puterii, acolo, la muls vaca și cu asta basta. În rest nu au nici o contribuție.
Este UNPR un partid toxic? Sînt voci care așa îl definesc.
Păi, este, sigur că este toxic. Este așa de toxic că a alterat cumplit majoritatea parlamentară. Populația nu asta a votat! Din punctul ăsta de vedere, la ora actuală, sîntem supuși acestei majorități create din neant…
Chiar din neant? De fapt Zeus poate crea ce vrea din orice, chiar din nimic…
Părerea mea e că Zeus al nostru e neantul!
Întîlnirea noastră are loc sîmbătă, luni cel mai tîrziu predau materialul, joi apărem pe piață. Mai întîi, pentru Piatra Neamț, ce credeți că se va întîmpla cu manifestațiile pînă joi?
Părerea mea este că manifestația – și la Piatra, și în alte părți după cîte văd – rămîne într-un fel tributară față de ceea ce se vede și se aude la televizor din Piața Universității. Mi se pare lipsit de originalitate și consistență. Pe fond, în afară de problemele cu caracter general, fiecare comunitate are problemele ei proprii, care sînt gestionate tot sub actuala Putere. Față de cele două teme generale – „Jos Băsescu!” și „Jos Guvernul!” – fiecare ar trebui să aibă, din punctul ăsta de vedere, și propriile revendicări locale. La Piatra Neamț n-am auzit.
V-ați fi așteptat ca Ion Rotaru să iasă în primul rînd la demonstrație, în Piatra, și să-l atace pe Gheorghe Ștefan?
Cum să spun, mie mi se pare că Ion Rotaru s-a erijat în liderul, sau mai bine zis reprezentantul, unei anumite opinii care există. Deci el face un demers real, cu tentă locală, care subsumează anumite doleanțe ale unei anumite populații pe plan local. El dă glas unei categorii de populație care n-a căzut sub nici o formă prizonieră cîntecului de lebădă care vine permanent din clădirea Primăriei Piatra Neamț.
Credeți că după acest tipar, aici și/sau la București, va apărea un lider al mișcărilor de protest?
Este o realitate că actuala manifestație – s-o luăm numai pe-aia din București – a început să exprime și îndoieli privind întreaga clasă politică și schimbarea ei în întregime. Apariția de noi lideri? Păi, din cauza asta se încearcă eliminarea din manifestație a actualilor lideri – ei nu au ce căuta acolo! Lăsați-ne să ne descoperim proprii noștri lideri! – acesta e mesajul. Este o nișă și mai mult ca sigur, în acest moment, sînt destui interesați care să se ducă repede să ocupe nișa asta. Din punctul de vedere și avînd în vedere experiența celor 22 de ani de politică, iar va apărea o pleiadă de pseudo-lideri, care vor suci mințile populației.
Sînt pregătiți deja în vreun „laborator”?
Nu este exclus. Și poate vor fi lansați mai cu cap decît au fost lansați mulți pînă acum. Să facem o rememorare: cîți lideri care au apărut în astfel de mișcări au fost, s-au ridicat și au dispărut ca și cum nici n-au fost?! Nu mai știe nimeni, nimic de ei.
Știu unul care nu e uitat, pe Miron Cozma.
Ceilalți au fost niște lideri ocazionali, ca și cum nici n-au fost. Din perspectiva aceasta e foarte greu să naști lideri din nimic. Liderul, într-adevăr, trebuie să aibă și ceva în spate. Acest ceva – îmi pare rău s-o spun, dar asta-i realitatea – va fi tot din zona celor care vor să acapareze puterea pe nișa care se creează acuma. Vom asista, foarte ciudat, la niște bătălii în campania electorală – nu este exclus ca în „laboratoare” să se pună acum bazele noii bătălii electorale – care să ducă la această reașezare, pentru că despre reașezare se vorbește.
Tot ca proiecție pînă joi, nu mai mult. Au scos capul și centralele sindicale să susțină protestele. Cine-i mai crede pe liderii corporatiști de sindicate?
Părerea mea e că opinia generală, care e față de partidele actuale, este și față de sindicate. De patronate nu vorbim fiindcă patronatele au fost superbe prin absența lor. Să nu spună patronatele că tot ce se întîmplă pe ei nu îi privește… Mamă, ce-i privește! Nu le poate fi indiferent, deși se poate să le convină, se poate să nu le convină….
Patronatele țin și ele de societatea civilă. Dar am să mă opresc asupra legendarelor ONG-uri care se bagă acum în seamă. Eu tare-aș vrea s-o văd, de pildă, pe Alina Mungiu Pippidi în Piața Universității. V-o imaginați acolo?
Dom’le, nu-i neapărat nevoie să meargă în Piață. Dar am văzut-o la televizor în ultimele cîteva zile și este destul de combativă. Părerea mea. E o voce.
E aceeași voce, e aceeași minte care a contribuit la „fabricarea” Alianței Dreptate și Adevăr. Poate ar trebui să aibă o reținere acuma.
Eu sînt de acord, dar poate să spună că a avut o rătăcire…
N-am auzit-o.
O spune, o spune, poate nu chiar explicit. Se simte că nu mai este de acord. Abia așteaptă să i se facă reproșul ăsta în direct.
Despre unii…
Traian Băsescu: Fantele de mahala.
Emil Boc: Omul cu tava.
Elena Udrea: Fatalitatea României în lipsă de…
Vasile Blaga: Un scutier destul de credincios, care umblă cu calul de dîrlogi să vadă unde-l leagă.
Gabriel Oprea: Tipul majurului.
Kelemen Hunor: O provocare din partea UDMR.
Laszlo Borbely: Umbrela bună la toate.
Crin Antonescu: Un june prim.
Ludovic Orban: Amestec de fanfaron cu om de bună credință.
Adrian Năstase: Pasărea Phoenix.
Victor Ponta: Mai are… (pînă să obțină un calificativ – n.a.)
CV Tudor: În tot și-n toate.
În diverse etape, cei care au fost la putere, nu neapărat fiindu-le frică, s-au gîndit că mai vin și alții după ei. Cei de-acuma parcă nu au nici o grijă că ar putea veni alții după ei.
Dom’le, actuala putere locală a mai făcut ceva: a reușit să-și extindă sistemul relațional de tentacule în toate partidele. Prin asta practic n-au făcut altceva decît să anihileze orice spirit combativ și posbilitatea unei formațiuni politice locale de a-și expune propria identitate. Au anihilat toate identitățile. De-aia și lumea spune ce spune la ora actuală. S-a strigat jos PSD-ul? Interesant, foarte interesant. Dacă de atîția ani de zile PSD-ul nu mai conduce nici județul, nici orașul, cine este în spatele acestei dorințe?
Este un plan de acțiune? Poate o conspirație?
Dom’le, este o direcție pe undeva, care trebuie urmată. M-aș mira ca să nu existe tentative de a direcționa manifestările. Sînt oameni foarte pragmatici care așteaptă un deznodămînt. Dacă deznodămîntul, la ora actuală, e jos cu PSD-ul, înseamnă că în Piatra Neamț se dorește înărirea acestei autorități locale care efectiv să nu-și mai pună problema cîți consilieri trebuie cumpărați ca să aibă o majoritate. PSD-ul deja a călcat în capcana asta.
A consemnat Viorel COSMA
2 comentarii
Mai nea BIvolaru nu mai vorbi ca nu te mai baga nimeni in seama.Ti-a ajuns 4 mandate de afaceri si golaneli impreuna cu prietenu matele ADRIAN NASTASE si MITREA.Apoi asta e viata,vrem sau nu…SE TERMINA CU BOIERIA SI FUNCTIILE.IN CAZUL DUMITALE AI RAMAS MACAR CU salteaua cu BANI.APROPO…MAI TII MINTE CAND AI ARANJAT PRIN 87-88 cand erai sef de autobaza pe la Targu Neamt SA-TI ACCIDENTEZI DACIA CA SA INCASEZI ASIGURAREA?Si inca ceva..le mai ai cu gagicutele ca in anii 80 cand te gaseam la mare ,seara de seara la terase cu diverse muieruste?Sper sa iti aduci aminte cu placere de ce ti-am spus eu aici.AI SIMTIT IAR CA VIN ALEGERILE SI VREI SA TE FACA ASTIA IAR SEF PE UNDEVA LA VARSTA MATALE DE 73 ANI?
Credeam ca au murit dinozaurii, dar constat cu stupoare ca inca mai traiesc printre noi si poate isi doresc, macar teoretic, sa mai fie vii. Cand am citit acest articol, dealtfel profesional facut, mi-am adus aminte de perioada ceausista. Ar fi bine ca acesti oameni Bivolaru, Vornicu etc, care au devenit istorie, chiar daca nu ne face nici o onoare, sa-i consideram istorie…..si atat.