Ziua de 1 februarie era numită în unele zone ale țării Ziua omizilor. În această zi, unele gospodine sfințeau grîul și porumbul pe care îl aveau spre a fi semănat. Alte gospodine mergeau cu turte la mușuroiul furnicilor și le spuneau: ”Cum vă dau eu de mîncare, așa voi să nu-mi mîncați recolta!”.
* Tradiții populare creștinești de Sfîntul Trifon
Sfîntul Trifon este recunoscut în credința populară ca gospodarul livezilor, ferindu-le de omizi și lăcuste. Sfîntul Trifon îi ajută și pe oameni, ferindu-i de nebunie.
În ziua de pomenire a Sfîntului Trifon se practicau o serie de rituri, cu scopul de a asigura protecția și fertilitatea livezilor de pomi fructiferi și a viilor.
În vechime, viticultorii și pomicultorii țineau post în această zi și chemau preotul să le stropească cu agheasmă livezile și via. Făceau aceste rugăciuni specifice creștinismului pentru ca livezile și viile să fie ferite de nerodire, de secetă sau grindină.
Se citeau Moliftele Sfîntului Trifon pentru îndepărtarea dăunătorilor, doar împotriva animalelor care stricau cultura.
Este bine să ne reamintim ce ne învățau bunicii noștri: paza culturilor de dăunători se realizează în primul rînd prin credința în Dumnezeu, la care se alătură și ajutorul dat de Sfinții creștini.
Identic, îndepărtăm dăunătorii din clasa politică prin credința noastră în Dumnezeu, prin iubirea de oameni. Acest tip de ”protest”, nu este suportat de dăunătorii politici, indiferent de numele și culoarea lor. Alte tipuri de proteste, au efecte limitate și istoria ne arată că protestatarii cîștigători s-au transformat în foștii călăi.
Despre citirea Moliftelor pentru dăunătorii politici nu putem vorbi, pentru că, din acest an, Moliftele Sfîntului Vasile cel Mare au fost trecute în ilegalitate de către BOR.
Aceste rugăciuni, citite de un preot creștin cu credință în Dumnezeu, alungă dracii din oameni și dintre ei.
Altfel spus, de acum încolo va fi mai greu să scăpăm de dăunători și cei care le fac pe plac și îi ajută.
Să avem nădejde, credință, smerenie, speranță, iubire și vom avea parte numai de Dumnezeu și Îngerii LUI.
Sfîntul Trifon este cunoscut în toată România
În zonele Banatului și Transilvaniei, în ziua de 1 februarie, bărbații ieșeau în livezi. După ce terminau de curățat pomii, îi stropeau cu apa luată în zori din izvoare și sfințită de preot. Odată ce ritualul de la vie era încheiat, viticultorii se îndreptau în alai spre casă. Purtau pe cap cununi făcute din primele corzi tăiate din vie. Acasă, viticultorii erau așteptați cu o masă îmbelșugată, ce menea cum va fi producția viticolă.
– Agheasma lui Trif. În această zi, preotul se roagă la Dumnezeu pentru realizarea de către Duhul Sfînt a unei Ape Sfințite speciale. Aceasta era folosită de către țărani la stropitul culturilor, animalelor bolnave, deochiate. Țăranii o foloseau și în casă, pentru că Agheasma făcută în ziua Sf. Trifon alunga moliile, furnicile, gîndacii.
– Superstiții în ziua Sf. Trifon. În Banat a existat un obicei, astăzi pierdut, ca din vîrful dealurilor cu vii să se rostogolească o roată aprinsă. Sensul obiceiului era de a fertiliza via și a îndepărta de ea duhurile nefaste, printre care și iarna.
* Tradiții de Sfinții Trei Ierarhi
Credința populară i-a reținut pe cei trei mari sfinți – Cei Trei Crai. Și pe bună dreptate, pentru că aceștia au îmbogățit religia creștină cu minuni de la Dumnezeu, miracole și, mai ales, prin exemplul propriei vieți.
Trisfetitele este denumirea populară pentru cei trei mari ierarhi, Vasile, Grigore și Ioan. Lor le este dedicat grupul de stele din mijlocul constelației lui Orion, numit și Cei trei Crai, Craii de la Răsărit sau Cingătoarea Regelui.
În asociere cu alte stele din apropiere, Trisfetitele formează Rarița (Plugul sau Grebla), Sfedelul Mare sau Spitelnicul, după cum sînt numite prin Moldova și Munții Apuseni. Cele trei stele din constelația Orion sînt numite, în Mehedinți, Toiegele.
Ziua Ursului
Cu o zi înainte de Stretenie, în unele așezări din sudul României se desfășura un ceremonial bahic, numit Arezanul sau Gurbanul Viilor. În dimineața zilei de 1 februarie, bărbații mergeau la plantațiile de viță de vie. Ajungeau aici de obicei în săniile trase de cai. Înainte de plecarea din sat se striga: ”Hai să mergem la Gurbanu!”. Ajunși în cîmp, fiecare proprietar își tăia, de la vița sa, cîteva corzi, cu care se încingea peste piept și își făcea cununiță pe cap și cingătoare la brîu. Cine fusese harnic, își îngropase de toamna plosca cu vin și rachiu în vie. Se aprindeau focuri și în jurul lor se mînca, se bea, se juca în jurul flăcărilor, se sarea peste foc… Petrecerea continua și după lăsarea serii, în sat.
Martinii de Iarnă
Între 25 ianuarie și 2 februarie, conform calendarului popular are loc un eveniment numit în Banat- Martinii de Iarnă. În Muntenia și Oltenia li se spuneau Filipii de Iarnă. În anumite zone ale țării această sărbătoare se ține între 29 ianuarie și 2 februarie. Este importantă în lumea satelor, în special pentru ciobani.
Se ține cu sfințenie, mai ales în gospodăriile din Muntenia, pentru că, cine respectă Filipii, își apărî casa de pagubele aduse de lupi.
– Superstiții legate de Martinii de Iarnă. Superstițiile legate de această sărbătoare spun că lupii nu se apropie de casă dacă atîrni un topor sau o secure lîngă coșul de fum.
Altă superstiție zice că, dacă legi foarfecele cu o ață, așa e legată și gură lupului.
Femeile nu se spăla pe cap sau nu se piaptănă, nu coș și nu țes nimic în aceste zile. Ai voie doar să speli rufe, însă doar cu apă clocotită, că să opărești gura lupului.
Cine nu respectă Filipii va avea recolta slabă, iar păsările din curte vor fi luate de răpitoare.
* Gromovnic în perioada sărbătorii Martinilor de Iarnă
Bătrînii satelor, cu experiență, citeau mersul vremii. Așa se făceau predicții cu privire la recoltă, cît de îmbelșugată va fi, cîtă secetă va da Dumnezeu.
Dacă cerul este senin, atunci vară va fi bună și cîmpurile roditoare.
Dacă luna e plină, an rodnic va fi.
Dacă e ger și uscat, februarie va fi umed.
Îndrumarul creștinului pe Calea lui Hristos
Vederile duhovnicești socotite de Sf. Sfințit Mc. Petru Damaschin:
A șasea este contemplarea celor ce sînt, adică cunoștința și înțelegerea făpturilor sensibile ale lui Dumnezeu.
A șaptea este înțelegerea făpturilor sensibile ale lui Dumnezeu.
A opta este cunoștința despre Dumnezeu, așa-numita teologie.
– Etapele obținerii vederilor. Cele dintîi trei se cuvin celui ce este încă făptuitor, ca prin multe și amare lacrimi, să-și poată curăța sufletul său de toate patimile și să primească apoi prin Har pe celelalte. Celelalte cinci se cuvin celui contemplativ (văzător) sau cunoscător, pentru că păzește bine și împlinește neîncetat faptele trupești și morale, sufletești, prin care se învrednicește de simțirea vădită și înțelegătoare a acestora. Căci din cea dintîi făptuitorul primește începutul cunoașterii și cu cît se îngrijește mai mult de lucrare și meditează înțelesurile date lui, cu atît sporește mai mult în ele, pînă ce ajunge la deprinderea lor și așa se ivește de la sine în minte cealaltă cunoștință. Apoi la fel, celelalte.
„Dulcețurile” Sfîntului Nicodim Aghioritul
Sfîntul Nicodim Aghioritul vorbește, de șase dulceți duhovnicești, pe care le gustă mintea ieșită din robia patimilor:
1. Lucrarea dumnezeieștilor porunci
2. Cîștigarea faptelor bune
3. Cuvintele Dumnezeieștilor Scripturi
4. Cuvintele Zidirilor
5. Cuvintele iconomiei celei în trup a Domnului
6. Privirea celor ce sînt ale lui Dumnezeu.
* Zodiac popular Făurar – ZODIA UDĂTORULUI
Copilul de parte bărbătească va fi iubitor de învățături. Cine se va naște în aceasta lună este minunat la obraz, vorbitor și sfătuitor. Va fi slab la sînge, blînd la vorbă, la trup drept. Frumos la trup, cu niște vine ieșite în față.
Copila ce se va naște sub acest semn va fi veselă. Trebuie să se ferească de apă.
– Iubirea udătorului. Se va însura tînăr. După 30 de ani, va petrece viață mai bună și fericită. Femeia născută în această zodie se va lipsi de bărbatul cel dintîi. Va muri de o fiară cu patru picioare. Să se păzească de fiare sălbatice și de cîini turbați.
– Personalitatea udătorului. Va fi cuminte, smerit, milostiv, credincios, gînditor la lucruri mari și norocos. Cînd se gîndește la ceva, se uită melancolic. Îi va rămîne mare moștenire de la rudenii. Una va vorbi și alta va face. Va fi cu mintea înaltă și bun chivernisitor. În genere, cel născut în această zodie va fi gînditor, iubitor de învățătură, care îi va aduce bogăție.