Sf. Vlasie a trăit pe vremea împăraților romani Dioclețian și Licinus, aprigi prigonitori ai creștinilor. A fost episcopul Sevastiei Capadociei. Sf. Vlasie se ascundea de mînia tiranilor, precum fac sfinții, nelăsîndu-se torturați fără Voia lui Dumnezeu! Sf. Vlasie se apropiase atît de mult de Dumnezeu, încît și fiarele sălbatice îl ascultau. Dumnezeu a lucrat multe vindecări prin mîinile sfîntului.
Pătimirea mucenicească a sfîntului a ajutat pe șapte femei să meargă pe Calea lui Hristos. După ce au fost torturate, fericitelor femei le-au fost tăiate capetele.
Torționarul Sf. Vlasie, Agricola, a poruncit ca Vlasie să fie aruncat într-un iezer. Vlasie a binecuvîntat apa cu semnul Crucii și a mers pe apă ca pe uscat. Văzînd aceasta, 68 de bărbați, au invocat pe idolii lor, dar și-au pierdut viața încercînd să imite puterea lui Hristos Sf. Vlasie a fost ucis în afara orașului, prin tăierea capetelor, la 11 februarie.
Tradiții din popor în ziua Sf. Vlasie
Cel ce a pierdut ceva, să se roage acestui sfînt și își va recupera paguba. Ziua aceasta este ținută și pentru păzirea sau vindecarea de boli. Femeile gravide țineau această zi pentru a naște copii sănătoși. Dacă nu-l țineau pe Sf. Vlasie, femeile însărcinate se spunea că vor naște copii schimonosiți. Cel ce se roagă la Sf. Vlasie niciodată nu va rămîne fără parale în pungă. Ziua este prăznuită pentru nepoți, surori, nurori pentru ca să nu li se întîmple ceva rău.
Gromovnic din bătrîni
Se spune din bătrîni că, dacă în ziua de Sf. Haralambie plouă, va mai ploua încă 40 de zile. În ziua Sf. Vlasie, se spunea că se întorc pasările migratoare. Altor păsări li se deschide ciocul și încep a cînta. Sărbătoarea era respectată de agricultori, pentru a preveni stricăciunile aduse recoltelor de pasările pădurii.