Mic ghid de supraviețuire pentru primele șapte săptămîni ale carierei de mamă
Ai să descoperi că prima lună și jumătate din viața copilului nu e deloc piatră de încercare a “carierei” tale de mamă. Perioada de nou-născut, cuprinsă în intervalul 0-28 de zile, este etapa de adaptare a puiului tău la viața extrauterină. Alimentația, modul cum îl îngrijești, mediul în care se dezvoltă devin priorități absolute.
– Dragoste și lapte matern. Profită de liniștea pe care ți-o dăruiește copilașul pînă împlinește 6 luni. Din punct de vedere psihologic, legătura mamă-copil își continuă cristalizarea. La început, bebelușul are nevoie de afecțiune și de hrană. Dacă dragoste îi oferi instinctiv, trebuie să înveți să-i dai și o alimentație corectă, iar laptele natural este ideal, deoarece îi asigură micuțului o dezvoltare armonioasă. Spre deosebire de alimentația artificial, laptele matern are două atuuri imposibil de imitate: în primul rînd, își schimbă compoziția în timpul suptului, iar spre sfîrșit este bogat în lipide, ceea ce îi dă copilului senzația de sațietate, iar apoi are proprietățile unui aliment “viu”.
– Bebelușul te învață cum să-l îmbraci. Pielea și tegumentele copilului îți indică exact starea lui fizică. Năsucul, mînuțele și picioruțele reci vor sugera că puiul tău are nevoie de hăinuțe în plus. Nu din cap pînă-n picioare, ci doar o pereche de botoșei, mănuși sau o căciuliță, adică numai acolo unde simți că se cere un “supliment”. Dacă îi este prea cald, copilul va începe să transpire și pe piele îi apar mici puncte roșii. Atunci poți trage concluzia că era prea înfofolit. Ca să reduci la maximum problemele, alege-i hăinuțe din bumbac. Sînt răcoroase și nu e necesar să le fierbi, ca pe vremea bunicilor. Este suficient să le speli, să le dezinfectezi, și apoi să le calci cu un fier cu aburi, ca să le sterilizezi. În camera copilului, temperatura trebuie să fie relativ constantă, între 18-22 grade Celsius. În nici un caz nu trebuie să pui o sursă de căldură lîngă pătuț.
– Prima plimbare, zi de sărbătoare! Pentru a ieși cu copilul afară, nu trebuie să te pregătești ca pentru o operațiune militară de anvergură. Îmbracă-l în funcție de anotimp, asigură-te că l-ai așezat confortabil și poți să pleci liniștită. La început, plimbările trebuie să fie mai scurte, de cîteva minute, apoi le poți prelungi în reprize de cîteva ore. Vara este indicat să ieși dimineața și seara, pentru că este mai răcoare. Iarna, dacă nu e ger, îl poți plimba în timpul prînzului. Soarele, aerul, liniștea și răcoarea unui parc sînt clipe de încîntare pentru copil, și de relaxare pentru tine. O simplă plimbare contribuie cu două elemente esențiale: socializarea și imunizarea organismului. Însă, indiferent de anotimp, nu este indicat să scoți un bebeluș afară dacă este vînt. Curenții de aer împrăștie praful și noxele care ajung în contact cu mucoasele sensibile ale copilului. Nici ceața nu este prea prietenoasă, așa că evită să ieși cu puiul afară.
– Moș Ene nu are orar fix. Somnul este deosebit de important pentru bebeluși, din prima zi de viață. Dacă la început doarme chiar și 20 de ore pe zi, după cîteva săptămîni el va alterna perioadele de somn cu cele de veghe. Să nu uiți că locul copilului este în pătuțul lui, nu lîngă tine în pat; iar dacă îți planifici o vizită sau o plimbare, procedează în așa fel încît să-i respecți programul de somn.
– Tangou în trei! Primele zile cu un nou-născut pot deveni extenuante, dacă îți asumi riscul să te ocupi singură de copil și de toate problemele casei. Nu uita că noul membru al familiei are nevoie deopotrivă și de mamă, și de tată. În plus, și tu ai nevoie de ajutor. Chiar dacă proaspătul tătic se simte dezorientat, fii isteață și învață-l ce are de făcut. Transferă-i o parte din treburile casei – pe care tu oricum nu mai ai timp să le rezolvi – și asigură-te că te poate suplini atunci cînd simți nevoia să te odihnești. Dacă e necesar, laudă-l cît de bine-i stă tătic!
psiholog Manuela Linu