Parcul Național Ceahlău este extrem de protejat de tot felul de comisii, comitete și comiții, precum și de oameni, unul mai priceput și specialist și mai neinteresat ca altul. Mai ales în condițiile în care în jurul parcului au început să mișune și interese economice.
Sub masca protejării naturii, a mediului, există persoane care sînt interesate să blocheze orice investiție și să amîne luarea oricăror decizii. Instituția care ar trebui să conducă parcul se cheamă Consiliul Științific și e formată din 11 membri. Patru din ei sînt profesori ieșeni, care fac corp comun în privința tuturor hotărîrilor și încearcă să imprime o anume direcție în privința viitorului parcului. Ceilalți sînt mai de-ai noștri, localnici. Un profesor de geografie, unul de istorie, doi ingineri silvici etc.
În ultima vreme, doi membri ai Consiliului și-au dat demisia și, evident, a fost nevoie de înlocuirea lor. A început un adevărat război al mail-urilor. Că așa se iau hotărîrile, prin mail, e mai greu cu adunatul la un loc.
Într-o primă fază se propun patru persoane, ieșenii nu-și transmit voturile la timp și cele patru nominalizări pleacă spre aprobare la Academia Română, Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii. Este vorba despre două doamne – Manuela Cozma (de la Garda de Mediu Neamț) și Roxana Savina (de la APM Neamț) – și doi domni – academicianul Valeriu Cotea și prof. univ. dr. Constantin Leonte.
Răspunsul Comisiei academice, semnat de Dan Munteanu, membru corespondent al Academiei Române, taie în carne vie și decretează că o singură persoană întrunește cele necesare pentru a se califica în Consiliul PN Ceahlău, respectiv doamna Roxana Savina. Cei doi profesori universitari de la Iași sînt considerați incompetenți cu nevoile Parcului. Trebuie să menționăm că domnul Munteanu este un personaj cunoscut în zonă și, datorită prezenței constante, și-a făcut prieteni, care prieteni sînt interesați în promovarea anumitor proiecte și-n blocarea altora. De aceea prietenia cu Dan Munteanu este esențială atunci cînd vrei să faci ceva în Ceahlău. Un asemenea prieten al domniei sale este Gheorghe Lalău, fost director al parcului, actual igienist, interesat să arate că numai el a făcut bine, iar actualii fac prost. Așa se face că dl. Lalău îl mai invită la cîte un prînz pe Dan Munteanu, recunoscut de însuși musafirul de onoare.
”Cine v-a spus mizerii d-astea? Și dac-aș fi stat la domnul Lalău, ce? Că nu sînt neam cu el… Am fost anul trecut în Ceahlău, dar am stat la o pensiune în Bicaz Ardeal. Am fost invitat doar la un prînz cu domnul Lalău” – Dan Munteanu, apropo de prietenii.
L-am întrebat pe dl. Munteanu cum a făcut selecția celor patru nominalizați: ”Domnul Cotea nu este academician, nu face parte din Academia Română. Cu tot respectul pentru el, și pentru dl. Leonte, nu corespundeau ordinului ministrului Mediului și Pădurilor privind componența Consiliilor Științifice. Acest ordin prevede, la articolul 2, structura standardizată a Consiliilor Științifice ale Parcurilor Naționale. Spune clar cine poate fi membru, care sînt calitățile pe care trebuie să le aibă, care sînt competențele pe care trebuie să le aibă. Ei, cu tot respectul, nu le au”, a răspuns el.
Trecem pe lîngă faptul că dl. Cotea este membru titular al Academiei din 1993, că e președinte al Secției de Științe Agricole și Silvice (!), că a fost decan al Facultății de Horticultură și are un CV care-l recomandă, poate mai mult decît pe un profesor de geografie fără lucrări științifice notabile sau un jurist. Despre prezența acestora în Consiliul PNC (juristul și profesorul de geografie), dl. Munteanu spune că legea era mai permisivă înainte de 19 octombrie, dată la care s-a emis ordinul MMP. Acum, este atît de riguros selectivă încît nu califică la prezență o personalitate ca Valeriu Cotea, dar îi lasă pe alții să rămînă în continuare. Așa că bariera domnului Munteanu și a comisiei sale rămîne, urmează alte propuneri care trebuie să respecte exigențele respectabilului domn. Ale sale, ale legii, ale prietenilor săi locali.
Valentin BĂLĂNESCU, Dana OSTAHIE
Niciun comentariu
Chiar daca au trecut niste ani stau si ma intreb: ce legatura are agricultura si horticultura cu protectia mediului? Nu ganditi normal oameni buni? Exact astea sunt activitatile care au distrus habitatele naturale. Un CV in domeniu te descalifica pentru astfel de activitati – decat daca nu cumva e nevoie de a promova activitati care nu au nici o tangenta cu protejarea naturii. Nu va mai faceti ca nu vedeti.