Cînd partidul conducător și guvernul au decis să comaseze alegerile locale și parlamentare din acest an, prin ”împingerea” localelor peste limita mandatului, s-a știut foarte clar că se intră în conflict cu Constituția României. Disputele publice ce-au urmat au confirmat încă o dată că disciplina de partid din PDL, dacă nu i se găsește repede leac, va continua să producă ravagii greu de închipuit. Lipsa de judecată a vorbitorilor publici autorizați din PDL a produs și momente tragi-comice. Unul antologic a fost cînd s-au încurcat în numărarea buletinelor de vot ce urmau să fie puse în urne. Dar nimic nu a întrecut sinistra ”glumă” cu reducerea cheltuielilor electorale, un soi de democrație la preț redus. Orice om normal la cap acceptă că nici un cost nu este prea mare cînd trebuie să aperi democrația. Mult-jelita diferență de bani se poate lua, de pildă, din contul parcurilor dezvoltate în mijlocul pădurilor. Sau de la viitoarele fîntîni arteziene ce vor crește în mijlocul lacurilor…
Cum Curtea Constituțională ne obișnuise de la o vreme cu decizii dintre cele mai bizare, soarta noastră părea pecetluită. De data asta am scăpat. Motiv pentru care am pus aceleași două întrebări cîtorva primari și lideri politici din Neamț:
1. Credeți că alegerile locale și parlamentare vor rămîne separate?
2. Această situație vă avantajează sau nu?
Primarii – unitatea diversității
Ion Rotaru (PRM, primar Alexandru cel Bun):
1. Bănuiesc că da. Dacă ține cineva cont de Curtea Constituțională, așa rămîne. Și-așa-i normal. Dar nu noi hotărîm, noi ne supunem.
2. Pentru mine tot aia-i. Îi avantajează pe cei din secțiile de votare, că nu mai stau 3 zile să numere voturile. Eu, cînd mă duc la alegători, ca să voteze pentru primar, consiliul local și președinte de consiliu județean, știu ce să le spun. Dacă le dau o listă mai lungă, uită. Cu tataie și mamaie, e mai ușor să știe ce au de votat pe 3 buletine de vot.
Alexandru Drăgan (PDL, primar Tașca):
1. Părerea mea e că rămîn așa. La primari, oamenii vor alege oameni. La fel la consiliile locale și consiliul județean. Dacă votam și pentru parlament, era o ruptură. Mai ales că nu erau candidați din localitate.
2. Pentru mine, era și îmi este indiferent. Eu îmi fac treaba și-așa, și-așa, nu-i problemă – și pentru mine, și pentru partid.
Petrică Rotaru Popa (PNL, primar Petricani):
1. Nu mai au curajul să le comaseze. Cînd văd ce-i în stradă, nu mai au nici un curaj, vă spun eu!
2. Nu e corect să mă avantajeze pe mine. Să-i avantajeze pe toți sau să-i dezavantajeze, dar în aceeași măsură, indiferent în cîte tururi se alege primarul.
Decebal Arnăutu (PDL, primar Tîrgu Neamț):
1. Dom’le, eu ca om și cetățean, dar ca și primar, trebuie să respect legea, nu s-o comentez. Curtea Constituțională e… supremă.
2, Pentru Tîrgu Neamț e o cheltuială în plus de 1,5 miliarde lei vechi. La comasate, îmi revenea cam 1/3 din costuri. Cu alegerile locale separate de parlamentare avem două runde care adună nervozități, batjocură, brutalități. Dragostea e pe urmă… Părerea mea: era bine să fie comasate. Ar fi fost încă trei oameni – cu candidați la deptat, senator și președinte de consiliu județean – și făceam o echipă cu șanse mai mari. De fapt, orice campanie electorală se ia de la zero. Fiecare va avea altă strategie, altă echipă. Și să nu uităm partidul – și el cîștigă prin primar.
Constantin Șchiopu (PSD, primar Ceahlău):
1. Părerea mea era că nu vor reuși să le comaseze. Am pus pariu că nu vor reuși, și am cîștigat. Nu era democratic, nu era normal. După ce venim noi la putere, ce facem? Ne apucăm de făcut legi în favoarea noastră? Nu, niciodată. Consider că alegerile rămîn așa cum trebuie. Dumnezeu a dat înțelepciune celor de la Curtea Constituțională să nu ia decizii care să distrugă o democrație.
2. Pe mine, fără să fiu ipocrit, mă avantajau oricum. Care primar a făcut ceva pentru oameni, cîștigă; care n-a făcut, tot le pierde.
Dan Laurențiu Leoreanu (PDL, primar Roman):
1. Din punctul meu de vedere, cu ce știu eu, cred că vor rămîne separate. Argumentul meu: timpul fizic pentru noi dezbteri în parlament sau asumare de răspundere, urmată sau nu de contestație la Curtea Constituțională, nu e suficient. Pînă la urmă, important este să respectăm legea.
2. Primul aspect e unul negativ, care mă dezavantajează. La comasate, Romanului îi revenea o parte de cheltuială mai mică. Așa cum e, fără 2,5-3 miliarde lei vechi, nu scăpăm. În privința candidaturii, eu candidez, am o listă de consilieri, nu e problemă. Sîntem tot o echipă, dar fiecare alegere are o anumită specificitate.
Vocea șefilor. De la partid
Gheorghe Ștefan (președinte PDL Neamț):
1. Vor rămîne așa. Dacă Curtea Constituțională a decis așa, înseamnă că are motive temeinice.
2. Știți? E ca la tragerea la sorți pentru un campionat de fotbal. După campionat se vede dacă a fost bine. Dacă nu, se dă vina pe tragerea la sorți. După alegeri, vom putea spune cum a fost… Rețineți că sînt aceleași reguli pentru toți, asta-i important.
Aurelia Simionică (președinte PSD Piatra Neamț):
1. Este o decizie corectă și legală. Era un domeniu în care n-ar fi trebuit să forțeze nota, nici domnul prim-ministru, nici Puterea. Nu se puteau încălca nici democrația, nici legile care reglementează și alegerile și funcționarea organismelor administrației publice.
2. Eu am de trecut mai întîi de alegerile din partid pentru președinția organizației din Piatra Neamț a partidului.
Politică între frați
Adriean Chirilă (președinte UNPR Piatra Neamț):
1. Cred că rămîne așa. E clar că trebuie respectată decizia Curții Constituționale.
2. Nu ne încurcă deloc, asta e important. Nu știu dacă ne dezavantajează sau nu. Noi avem forța umană, avem echipele cu care să ne facem treaba. Dar, cu alegeri separate, iar o să bulversăm populația, plimbă lumea pe la urne… Sînt convins că populația o să creadă mai mult în oameni, nu în partid.
Viorel Chirilă (președinte PNL Piatra Neamț):
1. Șmecheria va fi să comaseze alegerile locale din iunie cu alegeri anticipate pentru parlament!… Cred c-o s-o încerce.
2. Ca partid, cred că are importanță mai mică. Ca societate civilă, ca țară, era un dezavantaj. O democrație reală, dacă vrem s-o păstrăm, are nevoie de alegeri libere ca pînă acum, nedominate de partidul aflat la guvernare. Nu doar PDL face asta, și alte partide au făcut la fel. Avem nevoie de un guvern de tehnocrați care să organizeze alegeri libere. Cred că ați observat că demonstranții au scandat, după 20 de ani, ”Vrem alegeri libere!”. Fiecare trebuie să-și exercite votul fără constrîngeri. Știm cîte au fost și cîte ar putea să mai fie…
Viorel COSMA
Un comentariu
in materie de drept constitutional boc era repetent de mult.este adevarat ca prin incalcari de lege,intelegeri,aranjamente smecheria marinareasca a mers.acum la curtea constitutionala ceva s-a blocat si nu a mai tinut.ganditi-va cat drept constitutional pricep alesii daca compara o decizie a curtii constitutionale(lege pentru toti)cu o decizie lpf a lui mitica dragomir comentariile sunt de prisos