Județul Neamț se află în continuare sub cod galben de ger. Trei căi de comunicații rutiere sînt impracticabile, din care un drum național cu circulație restricționată (DN 2 Roman – Secuieni Noi – restricție pentru autovehicule de mare tonaj, peste 7,5 tone) și două drumuri județene cu tronsoane blocate parțial în care se lucrează pentru deblocare (Dj 157 Hoisești – Făurei, Dj 207 D Icușești – Bătrînești).
La această oră, Secția Drumuri Naționale acționează cu un utilaj pentru deszăpezire pe DN 15D Piatra Neamț – Roman.
În județul Neamț sînt două localități afectate din punct de vedere al comunicațiilor rutiere (satul Țuțcani din Deal din comuna Bahna și satul Baneasa din comuna Bozieni).
20 unități de învățămînt sînt închise temporar. Școala cu clasele I-VIII Dragomirești (Școala cu clasele I-IV Vad și grădinița), Școala cu clasele I-VIII Nr.1 Piatra-Neamț (Ciclul I-IV și grădinița), Școala cu clasele I-VIII Costișa (Școala cu clasele I-VIII Costișa, Grădinita Mănoaia, Școala cu clasele I-IV Frunzeni), Școala cu clasele I-VIII Nr.3 Ion Creangă, Tg. Neamț (Școala cu clasele I-IV nr.5 Tg-Nt Humuleștii Noi ), Școala cu clasele I-VIII Bălușești (toate structurile), Grupul Școlar Borca (toate structurile).
În cele opt 8 spații de cazare pentru persoanele fără adăpost pe timp de ger, sînt cazate 44 persoane.
Conform DSP Neamț, în perioada 08-09 februarie 2012 s-au înregistrat 16 cazuri sociale și de hipotermie care au fost transportate cu ambulanța, 20 de cazuri asistate în UPU-ri, 13 cazuri sociale fără probleme medicale s-au prezentat în UPU, în ultimele 12 ore, iar 7 cazuri sociale au fost transportate dela UPUPiatraNeamț la spațiile de cazare.
Evoluția fenomenului de zăpor:
Pe rîul Bistrița, amonte de acumularea Izvorul Muntelui, fenomenul de zăpor se manifestă pe o lungime de12,4 kmîncepînd de la viaduct Poiana Largului, pînă în aval0,4 kmde podul Vadu Rău (com. Farcașa). Nivelurile și debitele au fost în general staționare.
Pe sectoare situația se prezintă astfel:
– pe sectorul cuprins între Viaductul Poiana Largului, pînă în aval200 mde podul Ruseni (com. Poiana Teiului), pe o lungime de6,8 km, rîul prezintă aglomerări de ghețuri cu grosimi cuprinse între 0,2 și2,00 m, cu tronson parțial lăsat pe mijloc;
– pe sectorul cuprins între podul Săvinești și400 mîn aval de podul Vadu Rău (com. Farcașa), pe o lungime de5,6 km, rîul prezintă aglomerări de ghețuri cu grosimi între 0,2 –1,5 m, alternînd cu canal dezghețat cu lățimi de la 1 la3 mpe 35 – 40% din sector;
– de la podul Lunca (sat Lunca, com Borca)1 kmîn amonte, rîul prezintă pod de gheață.
Din amonte curge zai pe cca. 20 – 30 %. Debitul pe rîul Bistrița este de 6,2 mc/s.
Fenomenul de zăpor de pe rîul Bistrița, în amonte de acumularea Izvorul Muntelui, se monitorizează 24 din 24 ore.