Dana Macsim, directoarea Centrului pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare”, a prezentat Consiliului de Administrație, pe 9 februarie anul acesta, propunerile de proiecte culturale pentru anul 2012. Un program bogat, în care imaginația managerului zburdă prin bugetul pus la dispoziție cu larghețe de Consiliul Județean. Acțiunile sînt pregătite cu atenție, în funcție de impactul lor cultural, de importanța evenimentului și, evident, fondurile alocate respectă aceleași criterii. Ce e important pentru manager, se plătește. Ce nu, mai puțin. Nu mai contează că se discută în februarie acțiuni din ianuarie, important este că s-au făcut niște hîrtii. Semnate de directoare și asumate. Că pixul doamnei manager nu gîndește, știam deja, de cînd cu plagierea proiectului de concurs. Că doamna manager nu acordă mare importanță activităților care ar trebui să reprezinte cel mai tare și mai bine instituția, în dauna unora mîncătoare de bani, iarăși nu este o surpriză. Vă prezentăm cîteva dintre proiectele culturale prezentate de Dana Macsim și bugetul estimat (pe alocuri achitat deja) pentru ele.
Eminescu, la mall pentru macsim 250 lei
Ianuarie, cum bine se știe, dincolo de omagiala Eminescu, este perioadă de solduri negustorești. Dana Macsim a reușit ca, prin centrul pe care-l manageriază, să le împace pe amîndouă, organizînd o soirée cu muzică și poezie pentru marcarea celor 162 de ani de la nașterea lui Eminescu. La mall-ul din Piatra Neamț. Galleria Mall. Cu un prezentator și o recitatoare. Impactul la cumpărătorii din mall a fost evaluat la 250 de lei, buget estimat, aprobat, alocat și achitat.
Tot în ianuarie, centrul a promovat ”identitatea culturală românească” printr-un spectacol folcloric la centrul social Pietricica, de ziua Unirii Principatelor. Bugetul: 1.000 de lei. Centrul are în obiectul său de activitate și proiecte de cercetare cărora li se acordă atenția cuvenită. ”Proiectele de cercetare vor fi axate pe: spațiul de locuit nemțean (rituri de întemeiere, de purificare a locului, locul bun, locul rău, rituri de construcție, tipologia locuințelor, tipuri de locuințe, interioarele țărănești, așezarea sătească, rolul bisericii, sărbători etc.); lumea de dincolo în viziunea țăranului nemțean (călătoria către lumea de dincolo, animale sau personaje mitice ajutătoare, viziunea asupra raiului și iadului, rolul pomenilor, strigoii etc.); geografie mitică reală și imaginară nemțeană (nașterea lumii, limitele ei, raiul și iadul, credința în alte tărîmuri, reprezentările plastice, iconografice etc.); obiceiuri de peste an în Neamț (Crăciun, Paște, Bunavestire, Rusalii, Sînziene etc.); obiceiuri agrare (pornirea plugurilor, secerișul, ritualuri pentru sau împotriva ploilor, transhumanța etc); folclorul copiilor – poezii, cîntece, manifestări ritualice etc.”
Pentru toate aceste teme de cercetare, profunde, recunoaștem, care ating esența ”ființei nemțene”, s-a alocat importanta sumă de 2.000 de lei. Probabil pentru pomeni, la tema de cercetare, evident.
Viziunea managerială a doamnei Dana atinge macsim-ul atunci cînd vorbește despre sărbătoarea toamnei, un alt punct din programul cultural al acestui an. Cităm: ”Manifestarea își propune să introducă publicul pietrean în atmosfera specifică toamnei prin spectacole folclorice, deschiderea unei mustării (fără langoșerie anexată, că ITM știe de ce – n.r.) și prin prepararea de bucate tradiționale la șura din Ștrandul Tineretului”. Pentru această manifestare, s-a alocat fix jumătate din suma pentru cercetare, adică 1.000 de lei. Tot o mie de lei, și respectînd amploarea evenimentului, se alocă de Ziua Națională a României, cînd centrul ne propune un spectacol care să promoveze ”valorile identitare (?!?!?) ale României”.
Pentru a nu-și dezminți reputația, Dana Macsim a inclus în programul acestui an și manifestări de forță și mare cheltuială, precum festivalul-concurs de muzică populară pentru copii și tineret ”Florile Ceahlăului” (ediția 24) pentru care se estimează costuri de 25.000 de lei. Tot atîta ar face, în socotelile directoarei, și Vacanțele Muzicale la Piatra Neamț. Adică, anul ăsta face tot festivalul la preț de Felicia Filip în 2011, fără K1. Sînt cele mai scumpe manifestări. La drept vorbind însă, e greu de pus în balanță Florile Ceahlăului cu Vacanțe Muzicale. O tabără a profesorilor și elevilor de la Arte Plastice din cadrul școlilor populare de artă are 20.000 de lei buget, iar împreună cu un atelier de creație populară se ridică la Vacanțe Muzicale. Ca buget, nu renume sau impact.
În concluzie, este vorba despre ”proiecte culturale” însăilate, întocmite între două hoinăreli la Bacău sau aiurea, acceptate pe nemestecate de conducerea CJ Neamț, care a alocat Centrului ”Carmen Saeculare” suma de 1.050.000 lei noi, adică peste 10 miliarde de lei vechi.
Din contractul de management al Danei Macsim
”Managerul are dreptul: să i se deconteze cheltuielile de cazare, diurna, transport și alte cheltuieli, pe bază de documente justificative, pentru deplasările în interesul instituției, efectuate în țară și în străinătate, din bugetul instituției sau, după caz, al Consiliului Județean Neamț, cu aprobarea ordonatorului principal de credite al acesteia”.
Explicație Aldo Pellegrini: ”Acel paragraf se referă la situația în care directoarea ar fi invitată ca și membră a unei delegații organizată de Consiliul Județean.”
Valentin BĂLĂNESCU