Mii de proceduri de achiziții, pe milioane de lei. Foarte multe din ele prin achiziție directă. Posibilitatea obținerii de tot felul de avantaje. Prietenii, relații și, mai ales, sprijin reciproc pentru sporirea bunăstării celor care organizează procedurile și a celor cărora li se atribuie serviciile. Iată miza pentru care funcția de manager sau cea de parte a echipei manageriale la Spitalul Județean Neamț este atît de atractivă și vînată. Managerul hotărăște cine și de cîte ori într-un an ia o achiziție directă și valoarea ei. În spatele managerului există o armată de anonimi, a căror sarcină este una singură: să acopere, să îngroape în hîrțoage cu iz de legalitate toate aceste șmecherii pe care le permite legea. Această armată de anonimi, în momentul în care este întrebată despre o anume procedură, găsește resurse inepuizabile în a evita răspunsul clar. Am făcut greșeala de a insista să aflăm cine a angajat Spitalul județean în cîteva contracte de consultanță, de care unitatea poate n-ar fi avut nevoie dacă ar fi avut manageri competenți. Iată povestea răspunsurilor oficiale furnizate de unii din cei care au contribuit la acest mecanism de împrăștiat bani în dreapta și-n stînga, pe unde a trebuit.
În data de 19.09.2011 se încheie trei contracte de achiziție directă a tot atîtea servicii, cu SC Centrul pentru Managementul Serviciilor de Sănătate SRL București, condusă de Iulian Popescu, fost președinte al Casei Naționale de Sănătate, fost secretar de stat. E vorba de trei studii de fezabilitate pentru externalizarea unor servicii. Ca să se poată încredința direct, s-au căutat chichițe în legea achizițiilor publice și s-au folosit trei coduri CPV (Cod Comun Internațional privind achizițiile de produse și servicii) pentru a masca același lucru: ocolirea unei licitații și încredințarea directă a contractelor către un mogul al sănătății. Am cerut spitalului să ne elucideze cum au fost stabilite aceste coduri CPV și cine a hotărît încheierea contractelor cu firma lui Popescu. Cine a semnat referatele de necesitate?
Răspunsul, în primă fază, a fost năucitor: ”Utilizarea codurilor CPV este strîns legată de depășirea barierelor lingvistice dintre autoritatea contractantă și ofertanți”!!!!! Existau suspiciuni că unii ar fi în limbă după achiziții directe de la instituții bugetare, existau bănuieli că unii se bazează doar pe organul lingvistic atunci cînd ajung să aibă bani publici pe mînă, dar de bariere lingvistice între autoritate contractantă și ofertanți nu am mai auzit pînă acum. La Spitalul din Piatra Neamț s-a practicat. Cu succes pentru ofertanți, după cum se vede.
La întrebarea de ce au fost alese codurile respective, ni s-a răspuns că… afară plouă, adică ni s-au spus numerele de cod. Pe care oricum le știam, întrucît le-am publicat în ziar.
La întrebarea cine a hotărît, în loc de nume și prenume sau măcar funcții – răspuns care ar fi fost firesc pînă la urmă – ni s-a dat un exemplu de îmbîrligătură funcționărească: ”La nivelul unității s-a decis achiziționarea serviciilor de consultanță”. Și noi care credeam că s-a hotărît la alimentară, la coadă la pîine. Chiar răspunsul primit denotă cîtă responsabilitate există la nivelul Spitalului. El este semnat în nume colectiv: Compartiment Achiziții.
A urmat faza a doua: sunat manager nou, explicat că vrem răspunsuri clare, nu basme, managerul a sunat la Achiziții, nu știm ce le-a explicat, Achizițiile ne-au sunat pe noi și ne-au spus următoarele:
”Nu a fost o persoană anume care a ales codurile CPV, s-au ales de comun acord cu toți reprezentanții unității noastre. Criteriile pe baza cărora s-au ales? Păi, pentru a se apropia cît se poate de mult de scopul acelui studiu, conform ghidului de atribuire a achizițiilor publice al ANRMAP. Am stat cu cartea-n față și ne-am uitat care se apropie cel mai mult de ce trebuia”.
Cînd, în imensa noastră curiozitate, am insistat să aflăm cine a întocmit referatul de necesitate, hîrtia de la care a pornit tot tăvălugul, răspunsul a fost tot binevoitor: ”Referatul se întocmește de o secție, de un compartiment, și apoi se depune la secretariat, unde ajunge la manager, care îl aprobă sau nu. Nu vă pot da nume și prenume, decît dacă mi se spune că am voie. În cazul de față, referatul a fost aprobat de manager, a fost înaintat Consiliului Director al Spitalului, care a decis achiziționarea serviciului de consultanță, prin hotărîrea nr. 75 parcă, din iulie 2011. S-a întocmit hotărîrea, care, apoi, a fost adusă la cunoștința Consiliului de Administrație, care a aprobat-o prin hotărîrea nr. 8, din 25 iulie 2011. Și s-a făcut studiul de fezabilitate”.
Și, adăugăm noi, s-au cheltuit 1.350.000.000 lei vechi, pe niște studii banale prin care se dorea justificarea externalizării unor servicii, care oricum erau deja dedicate. Alte hîrtii acoperitoare.
Poate n-am fost clari. Poate acum ne va răspunde noua conducere, compartimentul Achiziții, directoarea economică, portarul, paznicul de la intrare, fochistul:
CINE (nume, prenume, funcție) A DECIS ÎNCHEIEREA ACESTOR CONTRACTE?
CINE A JONGLAT CU CODURILE CPV pentru evitarea licitației?
Valentin BĂLĂNESCU și Dana OSTAHIE
5 comentarii
Lucrez in sistem si aceste coduri le stabileste sefu compartimentului achizitii la ordinu si presiunea managerului.Manageru primeste in general telefon de la seful CJ , Primar,Presedintele CA,iar la randul nostru trebuie sa ne conformam sa gasim o solutie, sa putem manca si noi o bucata de paine.Asa se procedeaza,cu PRESIUNI POLITICE VERBALE SAU CU TELEFONU.Asa e peste tot unde BANII TREBUIE SA AJUNGA LA FIRMELE POLITICE.AU ajuns si la de 5 ori pretu pentru a indestula excrocii politici..care colcaie in jurul partidului decident care stabileste conducerea unitatii sanitare .
CULMEA este ca spagile sunt luate inainte de a lansa noi contractu sau comenzile de achizitie.Cica sunt sponsori ai partidului si manageru are obligatia sa-i ajute pe cei care l-au numit .
….daca esti fricos si te temi de catuse,atunci demisionezi ca doamna Zamfir si iti tii gura.Astia daca se supara pe tine ca manager dupa ce iau banii..te si baga pe mana DNA-ului..cica esti corupt !Atunci ce facem? Mergem inainte asa cu furatu cu totii in complicitate ???????
NU-I PROST CINE CERE, E PROST CINE DA!
Crede cineva ca sta vre-un manager de bani publici pe scaun ,daca nu le da celor care l-au pus in functie??de 20 ani toti au facut la fel…cu perdea sau fara.Acum e prea groasa fata de ce era in anii de dinainte de 2004.Au inceput PDL-istii sa se fure si intre ei nu numai de la institutii!