Andrei, Mihaela și Bogdan sunt trei tineri care au descoperit punctul G. De la ”game”. Sunt gammeri de profesie, cu mari șanse de a face carieră din asta. Practic, sunt visul devenit realitate al tuturor împătimiților de jocuri pe calculator – se joacă pentru a trăi și trăiesc jucându-se.
Pasionați pe vremuri de renumitul Counter Strike, acum, trei ani mai târziu, au reușit să adune peste 200.000 de utilizatori pe Gplay, o platformă inventată și creată special pentru cei care vor acces la cele mai noi jocuri ”cu bătaie”.
* De la joc, la afacere
Ideea de a crea GPlay.ro i-a venit lui Andrei Focșa, acum student la Informatică. Sora lui, Mihaela, i s-a alăturat rapid. Prima creație, RoBattle, a durat vreun an. Apoi a apărut platforma mare – GPlay -, ce poate suporta un număr suficient de jucători, din România, dar și de aiurea. Este mai profesionistă în privința securității, atât pentru utilizatori, cât și pentru ”gestionari”.
”GPlay a fost ideea fratelui meu. Inițial, ca pasionat de Counter Strike, avea grijă de servere. Mai apoi, s-a gândit să înființeze o comunitate de jucători, pentru mai mult divertisment. Întâi a realizat ceva mai simplu, dar, după câteva luni de muncă, a înființat această platformă. Apoi, a realizat și o aplicație desktop, ce se poate descărca gratuit. Noi sperăm, în timp, să putem câștiga și bani. Gplay a ajuns acum cea mai mare comunitate de gameri din România”, explică Mihaela. Și ea este studentă la Informatică, în Iași, după ce a terminat Roman-Vodă. Are 23 de ani, se ocupă de programare și nu s-a plictisit încă de jocuri.
* Să fii membru e gratuit, să fii VIP costă
Bogdan este cel care explică de ce era nevoie de un loc pe Internet, unde să se adune jucătorii din România: ”Este mai mult o comunitate. Este o comunitate a gamerilor. Noi doar le-am oferit un loc în care să se poată strânge. Existau astfel de comunități și înainte, dar nu ofereau ceva care să-i țină îndeajuns de mult împreună, fără să apară haosul, fără să existe trișori sau jucători care să folosească un limbaj nepotrivit. Este o platformă bine protejată și securizată. În plus, oferim, fără a cere bani, posibilitatea unor titluri sau oportunități dacă atingi obiective. Să fii membru este gratuit”. În acest moment, comunitatea are cam 200.000 de utilizatori. Pe timpul vacanței, numărul celor conectați zilnic a depășit 2.200. Banii se pot face, dar nu ușor, mai ales că platforma se adresează mai mult tinerilor: ”Cei mai mulți gameri sunt tineri. Avem și jucători de 40 de ani, dar mai puțini. Pentru conturile VIP se plătește – trei euro pe lună. Dacă un membru obișnuit nu poate accesa o cameră de joc peste numărul admis, un membru VIP poate intra oricând. Oricine se poate juca gratuit, însă pentru anumite privilegii se plătește o sumă. Sunt abonamente și pentru șapte zile”, spune Bogdan.
* Dragoste și pasiune
Mihaela și Bogdan s-au întâlnit cu ajutorul lui Gplay. Bogdan era la Turnu Severin și, respectând moda, a încercat un stream live pe un joc: ”Am fost printre primii din țară care am făcut stream live. E ca un comentariu la un meci văzut la televizor. În câteva cazuri am ajuns și la 100 de spectatori. Joacă 5 cu 5, noi suntem spectatori și comentăm jocul pe Internet. Am zis să încerc și eu. Așa am cunoscut-o pe Mihaela, care m-a promovat pe Facebook, de care, la acea vreme, nici nu știam. Apoi, am început să comentăm împreună. Am plecat din Turnu Severin și ne-am mutat toți trei în Iași. Mai puțin perioadele de vacanță, pe care le petrecem la Roman”, povestește Bogdan.
Mihaela a început, ca și Bogdan, jucând Counter Strike. Ea preferă programarea, el este pasionat de design. Multe din componentele de pe platformă îi aparțin, ca imaginație. ”Mă joc de prin clasa a IV-a, acum am 25 de ani. O rudă de-a mea se juca și m-a atras mult. Familia mea este mai artistică: tata este sculptor, iar mama pianistă. De la ei am moștenit înclinația pentru partea artistică, pentru că sunt designer grafic. Așa se naște pasiunea. Iar nouă ne place ceea ce facem”, spune Bogdan.
De la stream live, au ajuns să facă și un radio pe Internet, unde gamerii, în secțiunea Forum, vin cu propuneri de melodii preferate. Și pentru ei este ceva încă nou, dar nu cred că se vor plictisi vreodată.
Mihaela recunoaște că, inițial, și-a dorit să ajungă polițist. Fiind prea mică de înălțime, a trebuit să renunțe la asta. S-a orientat spre lupta cu inamicii ireali din jocuri. Crede că și copiii lor îi vor moșteni.
* Mii de jucători online pe zi
Pe Gplay.ro se pot juca Warcraft 3 Dota, Starcraft Brood War, Counter-Strike 1.6, Diablo II, San Andreas sau Red Alert 2. Cei mai mulți utilizatori își testează aptitudinile la Warcraft. ”Andrei încearcă acum să construiască platforma pentru Dota II, care are propria platformă, dar ideea este de a o aduce pe Gplay, pentru a reuni toți jucătorii din România. Nu avem doar gameri din țară, avem câțiva și din străinătate. Totuși, dacă vrem să ne extindem, avem nevoie de o investiție, pentru a suporta măcar găzduirea pe servere. În momentul acesta, avem în jur de 10.000 de vizitatori zilnic și 100.000 de lunar. În topul site-urilor de jocuri eram pe locul III, iar în topul site-urilor suntem undeva pe 12-13. Pentru unii poate nu poate părea un lucru mare, dar pentru noi este”, spune, cu mândrie, Bogdan.
Proprietarii Gplay nu și-au făcut reclamă prin media, că e destul de scump, dar și pentru că rețeaua de jucători este cea mai bună publicitate pe care o pot avea.
Pentru ei, viitorul nu înseamnă un job bine plătit într-o companie de IT. ”Nu vrem să ne angajăm undeva, ci vrem să lucrăm ca freelanceri: Bogdan designer, eu programator. Putem lucra de acasă. E mai bine cu o firmă a noastră și să facem ceea ce ne place”, spune Mihaela.
* Trio administrativ
De administrare se ocupă toți trei. Și de hackeri, care le dau bătăi de cap, indiferent de modă. ”Administrarea este foarte dificilă. Am avut și hackeri. S-a încercat un atac, ne-a îngreunat situația, dar atât. Nu au produs pagube. Administrarea se face cu noi trei. Am desemnat și câțiva gameri, vreo 20 de toți, care să se ocupe de ceilalți utilizatori. Avem o organizare foarte bună, pe divizii, ca fotbal, de la grupa C la A. Dacă alții au preferat, pentru o sumă de bani, să cedeze admin-ul altora, noi am renunțat la această idee de mult timp. Riscam să ne trezim cu gameri care nu se purtau frumos”, explică Mihaela și Bogdan.
[quote align=”center” color=”#999999″]*”Regulile sunt foarte stricte. Cei care înjură sunt blocați, dar nu pe IP, ci în funcție de una din componentele calculatorului de pe care se joacă. Este o metodă sigură, pentru că, odată blocat, se roagă câteva zile pentru a fi reprimit, iar după asta nu mai greșește”.[/quote]
Claudia MATEI