Ce face un tânăr avocat când se simte bazat și cu vânt din pupa prin poziția sa de consilier județean PSD, avocat care are la îndemână informații din sistem, care are cunoștințe și bani? Se orientează și caută să facă bani. Nu pledând în instanță cauze, ci din alte lucruri, care au legătură cu sistemul judiciar. Și care ridică semne de întrebare cu privire la moralitatea și legalitatea tranzacțiilor. Bogdan Onu, un tânăr și promițător avocat și om politic din Roman, și-a rotunjit veniturile prin cumpărarea unui apartament scos la vânzare de bancă, prin executori judecătorești. La redacție am primit o sesizare și mai multe documente care, dincolo de o tranzacție făcută cu o bancă, arată o altă fațetă a situației. Avocatul – consilier județean a cumpărat un apartament în Vaslui, în împrejurări care s-au învârtit în jurul unei executări, după care l-a propus spre cumpărare chiar unui membru al familiei care-l pierduse. Evident, cu profitul aferent, undeva pe la vreo 10.000 de euro. Motivația, așa cum ne-a fost relatată de către cel care a primit propunerea, este demnă de un avocat fără scrupule, nu și de un reprezentant ales în conducerea unui județ: ”Nimeni nu are de pierdut decât banca!”
Istoricul tranzacției și misterele sale
Totul începe cu un credit restant la Banca Comercială Română. Beneficiarii săi, două persoane din Vaslui, Cezar și Ionica Ghiorghieș. Cei doi nu au putut plăti ratele și a urmat procedura cunoscută: trecerea debitului către o societate de urmărire și colectare, CEE Collect București, apoi trimiterea dosarului în instanță, urmată de intrarea în scenă a unor executori judecătorești, în cazul nostru Mereuță Ioan și Lăcrămioara din Iași. Aceștia fac demersurile necesare, stabilesc prețul de vânzare la 135.739,50 lei, adică 75% din prețul de pornire inițial, rezultat din evaluare. Evident, se publică niște anunțuri, discrete sau nu, nu mai contează. Absolut întâmplător, nimeni din Vaslui nu este interesat de apartament, dar el stârnește dorințe în municipiul Roman. Două personaje depun oferte pentru cumpărarea apartamentului: Bogdan Onu, ofertă de 71.000 lei, adică jumătate din prețul de pornire și Sinel – Cosmin Ardeleanu, tot din Roman, care oferă mai puțin, doar 68.000 de lei.
Procedura în aceste cazuri – și aici apare suspiciunea de înțelegere între părți, lichidator, cumpărători – este că lichidatorul poate vinde bunul în cauză pornind o licitație de la cea mai mare ofertă primită. Au urmat 3 strigări, cei doi romașcani s-au ofertat, separat și împreună, și de la 71.000 de lei s-a ajuns la 80.000 de lei. Sumă cu care apartamentul a fost adjudecat de Bogdan Onu. Licitația a avut loc în 27 iunie 2013.
Din toată acestă tranzacție nu a avut de pierdut decât banca, instituție care, în loc de suma împrumutată, a trebuit să se mulțumească cu mai puțin de 18.000 de euro, în condițiile în care debitul depășea 36.000 Euro!
Aparent, toate lucrurile respectă formal legea. Au fost doi doritori, au oferit și licitat cât au putut și executorul și-a făcut, și el, treaba. Că ambii doritori erau din Roman poate fi o întâmplare. Că ei se cunosc și au avut concomitent dorința de a cumpăra același apartament în Vaslui, la fel. De aici intervine partea a doua a povestirii, pe care o aflăm de la fiul celor care și-au pierdut apartamentul.
Flavius Cezar Gheorghieș a făcut o plângere către Inspectoratul de poliție al județului Vaslui, în care relatează ce i s-a întâmplat după ce părinții săi au pierdut apartamentul. Potrivit declarației sale, în aceeași zi în care a avut loc licitația, ”după-amiază am primit un telefon, de la un domn care s-a recomandat Onu Bogdan, din orașul Roman, județul Neamț și care ne-a informat că a cumpărat apartamentul și vrea o cheie, lăsând și nr. de tel pentru a-l contacta: 0756653538. Dumnealui a sunat pe telefonul nostru fix 0335.411498. Eu l-am sunat mai pe seară, în jurul orelor 21-21.30, pentru a-i cere mai multe detalii, la care domnul Onu mi-a propus să ne întâlnim. A doua zi, domnul Bogdan Onu a venit în Vaslui, în jurul orei 18.15, m-am întâlnit cu el pe terasa hotelului Racova, unde am purtat discuții timp de 30 min. În urma acestora, domnul Onu mi-a propus să-i dau suma de 31.000 de euro pentru a trece apartamentul pe numele meu. Menționez că în timpul discuțiilor domnul Onu mi-a înmânat procesul verbal de licitație, pe care vi-l anexez și dumneavoastră, din care rezultă că domnia sa a cumpărat apartamentul cu 80.000 de lei. Observând diferența uriașă de bani între suma pe care el a câștigat licitația și suma pentru care vrea să-mi revândă apartamentul, eu nu i-am confirmat nimic, domnul respectiv dându-mi termen până pe 1 iulie 2013 să mă mai gândesc. Tot el mi-a făcut propunerea să plătesc în două rate, din care prima de 15.000 de euro. În timpul discuțiilor care au avut loc, domnul Onu s-a recomandat ca fiind avocat și cunoaște procedurile care urmează, dorind să mă ajute «că nu are nimeni de pierdut decât BANCA»”.
După ce fosta proprietară a apartamentului a luat legătura cu executorii judecătorești, a doua zi, se precizează în plângerea adresată poliției, ”primesc telefon de la domnul Onu, să mă întrebe de bani și să îmi spună că eu, împreună cu familia mea să nu mai facem scandal și să rezolvăm treaba fără «gălăgie», fapt ce mi-a dat de înțeles că dumnealui cu executorul judecătoresc sunt într-o strânsă legătură. Dorind să-i văd intențiile, în aceeași convorbire, i-am propus plata în trei rate, deși eu nu aveam nici un ban, lucru acceptat de domnul Onu, cu mici ezitări, ca și cum îmi făcea un favor. În ziua de 3.07.2013, ora 12.00, domnul Onu m-a sunat din nou, nu i-am răspuns, după care mi-a trimis un mesaj să-l sun urgent.
L-am sunat și i-am confirmat că nu sunt de acord cu această tranzacție, spunându-i că mă voi adresa organelor competente cu o plângere împotriva lui.”
Plângerea depusă așteaptă un răspuns. Anterior acesteia, au existat și altele. Poliția spunea că există elemente constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și că se desfășoară activități de cercetare penală. Parchetul din Vaslui și-a declinat competența în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, deoarece executorii erau din Iași.
Baroul Neamț apeciază dovezile, dar nu ține cont de ele
Foștii proprietari au depus o plângere și la Baroul Neamț, de care aparține domnul Bogdan Onu, reclamând abateri de la codul deontologic al avocatului. Evident, făceau trimitere la propunerea de ”răscumpărare” a apartamentului. Răspunsul primit cu privire la acest aspect este interesant prin formulare: ”Cu privire la celelalte aspecte sesizate și anume că dl. avocat ar fi avut un comportament neadecvat față de dvs, apreciem că ați depus dovezi în acest sens. Prin urmare apreciem că faptele sesizate, în măsura în care au fost dovedite nu îmbracă caracterul unor abateri de la codul deontologic al avocaților și ca urmare nu le considerăm abateri disciplinare”. Altfel spus, au fost depuse dovezi, dar ele nu sunt suficiente pentru a dovedi abateri la codul unei profesii onorabile, dar cu un cod extrem de flexibil.
Avocatul Onu se apără
”Eu nu sunt parte în proces, el a dat în judecată banca. El ce are cu mine, are numai la nivel declarativ. Am cumpărat apartamentul. Era la al șaselea termen de licitație. L-am vândut imediat că m-a amenințat că cheamă toată presa din Vaslui și că e șeful galeriei FC Vaslui. N-a venit nimeni din presă. Acum v-a găsit pe voi… Mă rog… Eu pot să vă spun că a fost o licitație, au fost doi ofertanți, s-a adjudecat cu prețul cel mai mare, conform legii. El n-a atacat raportul de evaluare, nicio publicație de vânzare și nici măcar pe mine. Eu nici măcar nu am calitate procesuală. (…) L-am vândut. Nu-mi mai trebuie. Dacă eram de rea credință, puneam pe altul să cumpere pentru mine. Îl luam pe numele lu’ tata, al lui frate-meu, găseam eu pe cineva. Nu am avut de ce să mă ascund. N-am absolut nicio problemă. Pe noua procedură, nu am voie să cumpăr de la un client pe care îl reprezint într-o acțiune de executare silită”, declarat dl. Onu.
Suntem de acord cu domnul Bogdan Onu. Nu a încălcat nicio lege. Mai rămâne de văzut dacă acuzația potrivit căreia ar fi oferit spre cumpărare apartamentul celor care l-au deținut înainte de executare stă în picioare. Reclamantul spune că da. Și că are dovezi în acest sens. Dl. Onu spune că nu și că el a intrat în casă cu autorizație de intrare în încăperi. Că el are dreptate și are acte. Și că așteaptă să fie dat în judecată. Va fi un proces mai mult decât vesel și cu multe cunoștințe, probabil de ambele părți. Mai ales că, între timp, s-a modificat și Codul de Procedură civilă.
Dana OSTAHIE