Mihaela Ignatovici Lazăr a fost un personaj important, care a știut să stoarcă aproape tot ce se putea din funcțiile publice în care a activat. Direcția Generală pentru Protecția Copilului și Consiliul Județean Neamț sunt două dintre instituțiile publice care i-au oferit putere și realizări materiale. Cel puțin la Direcție a format o adevărată coloană de executanți, care, fără crâcnire, făceau ce li se cerea. Episoadele sunt lungi, pe cine a adus Mihaela Ignatovici, care este sistemul de relații încă funcționale și care sunt avantajele de care se bucură el. În ediția de astăzi vorbim despre un episod care arată cât de mare poate fi nesimțirea unor funcționari publici care folosesc legea după bunul plac, în avantaj propriu.
Este vorba despre un concurs la DGASPC Neamț, instituție subordonată Consiliului Județean, unde se învârt bani, programe și care, lesne, poate fi asimilat cu Raiul, întrucât acolo s-a trăit ca-n sânul lui Avraam în toate guvernările. Concursul arată cum, folosind legea, relațiile și sistemul de cunoștințe, un om poate fi angajat astăzi și, în aceeași zi, directorul instituției care a ”scos” postul la ”concurs” este de acord cu suspendarea, ca să poate pleca proaspăta angajată în concediu pentru creșterea copilului.[message_box title=”Personajele poveștii” color=”red”]Roluri principale:
- Ana Maria Ignatovici, nora secretarului județului
- Cristina Păvăluță, director DGASPC Neamț, colaborator direct cu secretarul județului
- Vasile Pruteanu, președintele Consiliului Județean Neamț
Personaje secundare:
- Elena Belciu, secundul Cristinei Păvăluță, partenera secretarului județului și președinta comisiei de concurs
- Maria Stanciu, membră în comisia de concurs, șefa serviciului financiar contabil la DGASPC Neamț
- Vasile Panțâru, șef complex servicii ”Ion Creangă” Tg. Neamț
Regie și supervizare juridică: MIHAELA IGNATOVICI- Lazăr [/message_box]
Rezumatul poveștii
Mihaela Ignatovici, după dezvăluirile din Mesagerul de Neamț privind ieșirea sa la pensie, mult amânată, și-a dat seama că nu mai are mult de stat la Consiliul Județean. Băiatul câștigase deja un concurs la care a participat singur, evident la o instituție în subordinea Consiliului, așa că a a venit rândul soției acestuia, să fie aranjată pe un post cât mai bun. Locul cel mai la îndemână era DGASPC Neamț, unde sistemul era deja format, unde licitațiile cu dedicație au avut și girul secretarului județului și unde, pe termen lung, se gândea să mai activeze chiar Mihaela Ignatovici. În sistem sau în coasta lui. Împreună cu Cristina Păvăluță au scos postul la concurs, având viza generoasă a președintelui Pruteanu, comisia a funcționat perfect, candidatul a fost perfect și imediat se încheie contractul. Nu trec câteva minute și vine cererea candidatului perfect, care își dă seama că are de crescut un copil, face cerere, i se aprobă imediat și noul inspector de specialitate IA la Serviciul Strategii, proiecte, coordonare, control și incluziune socială zice ”la revedere” instituției.
Deciziile de angajare și suspendare din funcție poartă numere consecutive, din aceeași zi, fiind făcute probabil în același timp. Totul perfect legal, curat și foarte urât mirositor. Pentru că respectivul concurs a fost unul confidențial, pe circuit închis, de care probabil a aflat și comisia după încheierea actelor. Întreg mecanismul șmecheriei urât mirosotoare, care asigură acum un loc călduț norei fostului secretar al județului, vi-l prezentăm, așa cum apare el în actele de la DGASPC, cu explicațiile instituției.
Explicațiile unei șmecherii piloase
Cu adresa nr. 23217/22/10.2013, DGASPC Neamț ne răspunde la întrebările adresate cu privire la acest concurs:
”1. D-na Ana Maria Ignatovici a fost angajată la instituția noastră la data de 17.08.2011.
2. D-na Ana Maria Ignatovici a plecat în concediu pentru creșterea și îngrijirea copilului în vârstă de până la doi ani, în data de 18.08.2011.
3. Angajarea d-nei Ana Maria Ignatovici s-a făcut în conformitate cu prevederile art. 1- 40 din Anexa la H.G. nr. 286/ 2011 privind Regulamentul cadru pentru ocuparea unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcțiilor contractuale a personalului din sectorul bugetar, și ale art. 22 alin (2) din OUG nr. 34/ 2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.
Concursul organizat de instituția noastră a avut aprobarea ordonatorului principal de credite, conform referat nr. 10761/ 24. 06. 2011 de scoatere la concurs a postului vacant, și a fost adus la cunoștință publică la data de 27.06.2011 prin afișarea acestuia la avizierul instituției. Odată cu anunțul privind organizarea concursului au fost afișate condițiile de ocupare a postului, bibliografia ce trebuie consultată și în mod corespunzător, tematica de concurs.
Din comisia de concurs au făcut parte:
- Președinte – Elena Belciu, șef serviciu strategii, proiecte, coordonare, control
- Membru – Maria Stanciu, șef serviciu financiar contabil
- Membru- Vasile Panțâru, șef Complex Servicii ”Ion Creangă” Piatra Neamț.
- Fiind singura candidată, în urma examenului d-na Ana Maria Ignatovici a obținut 100 puncte la proba scrisă iar la interviu același punctaj, fiind declarată admisă.”
Semnează Cristina Păvăluță, director general și șefa de serviciu Claudia Chirilă.
Piramida minciunilor și aranjamentelor
O să încercăm, chiar cu riscul de a plictisi, să vă prezentăm schema legală prin care niște șmecheri pot obține aproape tot ce vor, folosind minciuna prin omisiune, portițele legii, neglijența celor care semnează, complicitatea unor subordonați etc. În cazul nostru, prima dată a fost identificată nevoia: un post pentru Ana Maria, care avea deja în creștere un copil, dar care nu mai avea siguranța unui loc de muncă după aceea. Imediat a fost identificat locul de unde putea veni postul, unde existau posibilități și oameni dispuși să ajute: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț. Să reamintim că instituție se afla la mâna secretarului județelui, care deținea funcția de președinte al Colegiului Director al direcției, de unde putea influența toată dezvoltarea ei. Așa că nu se putea pune problema unui refuz. Având nevoia, fiind identificat locul, mai rămânea să fie fentat Guvernul României, care a oprit angajările, cu excepțiile cunoscute. Și de aici începe să-și pună amprenta capul de familie, Mihaela Ignatovici.
Apare la Consiliul Județean un referat, semnat tot de doamnele Cristina Păvăluță și Claudia Chirilă, prin care se cer la concurs 3 posturi vacante de personal contractual. În referatul (vezi foto) adresat lui Vasile Pruteanu se spune, după referile la restricțiile puse de Guvern, că ”ordonatorii principali de credite, în anumite cazuri temenic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maxim 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data intrării în vigoare a prezentei ordonațe de urgență, numai în condițiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate în buget”. Până aici, totul este normal. Doamna Păvăluță cere și ar urma să aștepte un răspuns. Mai mult, ea susține ceea ce cere prin ”numărul mare de cereri a beneficiarilor cât și pentru asigurarea protecției copilului aflat în situații de risc și respectarea standardelor de calitate în domeniul protecției copilului”. Iarăși pare în ordine, cu specificarea că e greu de explicat cum toate cele prezentate au fost și îndeplinite după ce Ana Maria a câștigat concursul și a plecat a doua zi!
Partea cea mai interesantă a referatului este la final. Ca să-l convingă pe Vasile Pruteanu că nu încalcă legea, Cristina Păvăluță îi spune acestuia… câte posturi sunt vacante la nivelul instituțiilor pe care el le ordonanța la credit, adică cele din subordinea Consililului Județean. Doamna Păvăluță a depus un efort imens de documentare ca să afle câte posturi sunt libere la ”Carmen Saeculare”, Complexul Muzeal, Bibliotecă, chiar în aparatul propriu al Consiliului județean. Adică, pică pară mălăiață în gura lui Pruteanu. Acum, pare retoric să ne întrebăm de unde avea datele doamna Păvăluță, când am văzut cine a fost singura participantă la concurs și cine era secretarul județului, în condițiile în care amândouă purtau același nume, Ignatovici.
Pruteanu a semnat – nici nu putea altfel, deja contractele fiicei sale funcționau la DGASPC – și a urmat pregătirea concursului. Dacă citiți cu atenție răspunsul adresat redacției, veți vedea că suntem asigurați că acesta ”a fost adus la cunoștința publică” prin afișare la sediul instituției, la avizier. Vă dați seama câți doritori să ocupe un post prin concurs se perindă zilnic pe la avizierul unei instituții ca DGASPC, teoretic păzită, având un regim de lucru specific instituțiilor publice de profil. Probabil în fiecare zi sute de oameni consultă avizierul și așteaptă un post. Dovada este că s-a înscris doar nora secretarului județului și, evident, a câștigat cu punctaj maxim.
Am putea să mai insistăm pe condițiile care au fost cerute candidaților, precum abilități de comunicare și lucru în echipă, dar nu mai este cazul, deoarece Ana Maria Ignatovici , reîntoarsă din concediul pentru creșterea copilului, lucrează în echipă și l-a înlocuit cu succes pe un coleg într-un proiect promovat de acesta, dar ale căror roade le va culege ea, ca noră a Mihaelei Ignatovici.
Cam așa stau lucrurile. Ar mai fi important de aflat ce s-a întâmplat cu celelalte două posturi aprobate de Vasile Pruteanu și de ce actualul președinte al Consiliului Județean nu cere un audit la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, unde ziarul nostru a prezentat zeci de cazuri care ar merita cercetate.
Valentin Bălănescu
scan 3 ignatovici scan 2 ignatovici scan 1 ignatovici
4 comentarii
traiasca sleahta de viermi …
pe cand un articol despre cum a ajuns nora domnulul Hanganu medic stomatolog in centrul pentru copii cu handicap Sancta Maria(unde e si acum) pe vremea cand tata-socru avea puterea in mana? O poveste similara!