Timp de două zile, Liceul Economic ”Vasile Conta” din Târgu Neamț a fost scena, dar și eroul principal al sărbătorii care a marcat 16 ani de existență a unității de învățământ. Se poate spune că în cele două zile s-a derulat un maraton cultural, nu atât prin prezența oficialităților care au ținut să fie prezente la manifestările aniversare, cât prin implicarea celor de la școală – dascăli și elevi deopotrivă -, prin acțiunile organizate și impresiile cu care fiecare participant a plecat acasă.
Invitații au fost trimise în toate cele patru zări ale județului și țării, iar parte din cei poftiți la aniversare au dat curs. Au pășit în curtea liceului ”Vasile Conta” personalități culturale și religioase, politicieni, emisari ai instituțiilor județene administrative, culturale și școlare, cu toții veniți să marcheze cei 16 ani de la înființarea acestui liceu, liceu devenit unul de referință în județ. Evenimentul s-a transformat într-un festival al culturii, presărat cu momente muzical-artistice oferite de elevi ai liceului, dar și de Corala Schitului Vovidenia. Asistența nu s-a lăsat nici ea mai prejos. Au participat senatorul și fost ministru al Educației Ecaterina Andronescu, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul (episcop vicar patriarhal), Arhimandritul Mihail Daniliuc (egumenul Schitului Vovidenia), părintele Ioan Dogaru (Protopopul de Târgu Neamț. Latura politico-administrativă a fost reprezentată de deputatul Ionel Arsene, vicepreședintele CJ Emilia Arcan, inspectorul general Viorel Stan, alături de care au stat, desigur, oficiali ai administrației locale – primarul Daniel Harpa și viceprimarul Traian Humulescu.
Amfitrion a fost directorul liceului, Karina Ingrid Cojocariu, care a avut și cuvântul de deschidere – ”Vă urez un sincer bun venit la școala noastră”. Tot ea a prezentat apoi invitații, dar și motivele care au stat la baza alegerii unor patroni spirituali ai școlii, Sf. Mihail și Gavriil. A fost pasul firesc care a făcut trecerea spre slujba de sfințire și Te Deum-ul oficiat de un sobor de preți, avându-l în frunte pe Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul.
Icoana Maicii Domnului, spre veghe
„Sunt aici la invitația conducerii liceului, invitație care ne-a onorat foarte mult”, a spus PS Varlaam Ploieșteanul. ”Aduc din partea Preafericitului părinte Patriarh Daniel, dar și din partea Preasfințitului Teofan, un cuvânt de binecuvântare, un cuvânt de felicitare la acest moment aniversar. Activitatea profesorilor și a elevilor să fie încununată de succes și de binecuvântare a lui Dumnezeu. Pentru mine, personal, este o oportunitate pe care nu o visam: să mă întorc în zona din care provin. În aceste vremuri tulburi, școala trebuie să formeze tânăra generație, să-i facă pe tineri capabili să treacă peste dificultățile cu care se vor confrunta mai târziu. Ținem să subliniem și rolul religiei în formarea tinerei generații. Dorim să oferim această icoană a Maicii Domnului care să vegheze școala dumneavoastră și întreaga activitate”, a adăugat acesta.
Omagiu generațiilor de profesori
Primul invitat care a dorit să transmită felicitări celor de la ”Vasile Conta” a fost fostul ministru Ecaterina Andronescu:
”Școala dumneavoastră poartă un nume important între personalitățile pe care le-a dat România. E vorba de Vasile Conta. Vasile Conta s-a născut aici, lângă dumneavoastră, a fost coleg cu Ion Creangă. El și alți oameni de cultură au realizat că acest neam are nevoie de școli pentru a se dezvolta. Dumneavoastră, în acest liceu, aveți susținerea marii personalități care a fost Vasile Conta, care a fost preocupat să lase ceva în urma lui. M-am bucurat mult când doamna director m-a invitat să fiu alături de voi, așa cum mă bucur de fiecare dată când intru într-o școală, când încerc să îi încurajez pe dascăli. Poate acum e momentul să depunem cu toții eforturi pentru a face lucruri bune… Pentru că este obligația noastră să lăsăm generațiilor care vin ceea ce generațiile trecute ne-au lăsat nouă. Vreau să vă înmânez o diplomă, prin care aduc un omagiu generațiilor de profesori care, zilnic, au înălțat și înalță prestigiul școlii. Este o diplomă din partea Comisiei de Cultură a Senatului, din care fac parte și eu. Vă mulțumesc”.
Liceul ”Vasile Conta” – emblemă pentru județ
De la nivelul Prefecturii Neamț, subprefectul Vlad Angheluță, de altfel târgnemțean, a fost cel care a transmis urările: ”Mă bucur că pot face parte astăzi dintr-un cerc select de oameni care doresc ca acest liceu să facă performanță. Mă bucur să văd în postul de director un fost coleg de școală, de generație. Sunt mândru că pentru administrația locală din Târgu Neamț școala reprezintă o prioritate și că, împreună cu dascălii, părinții și elevii, reușesc să dea sinergie actului educațional”.
Emilia Arcan a fost cea care a transmis mesajul sincer de la nivelul Consiliului Județean, al cărei vicepreședinte este: ”Sunt onorată să fiu prezentă aici la acest ceas aniversar. La Târgu Neamț, de fiecare dată, învățământul este o emblemă pentru județ. Felicit echipa managerială și întreg corpul profesoral pentru toate rezultatele obținute, atât pe linie de învățământ, cât și pe linie de administrație. Sunt onorată de prezența doamnei ministru Ecaterina Andronescu, un om de mare valoare, de un mare calibru pentru învățământul românesc. Sunteți un exemplu pentru toți, atât din punct de vedere profesional, cât și politic. Vă aduc un mesaj din partea conducerii Consiliului Județean, din partea consilierilor județeni: tot respectul pentru tot ceea ce faceți pentru județul Neamț. Mult succes tuturor și felicitări pentru aceste manifestări”.
Cinste muncii…
Inspectorul școlar general Viorel Stan a vorbit puțin, dar ca un cunoscător al activității unității de învățământ, ”cu deosebit respect pentru invitații de seamă de astăzi, oameni de valoare”. ”Același respect și pentru cadrele didactice de la acest liceu. Le cunosc munca, le cunosc rezultatele și mă bucur că i-am cunoscut. Același respect și pentru doamna manager, care dovedește, prin rezultatele elevilor la concursuri, că aici se face școală. Acest liceu are rezultate deosebite la multe olimpiade, la multe concursuri naționale și județene, ceea ce mă face să cred că școala târgnemțeană este o școală de mare calibru. Cinste muncii pe care o faceți aici”, a declarat generalul Viorel Stan.
Zilele Liceului Economic ”Vasile Conta” au inclus și o sesiune de comunicări științifice – ”Umbrele trecutului” -, precum și un ceremonial în cadrul căruia s-a purces la dezvelirea bustului filosofului Vasile Conta. A fost prilejul cu care membrii Asociației 22 Decembrie Iași au ținut să ia cuvântul, dat fiind că inițiativa realizării statuii a venit din partea lor. Programul s-a încheiat cu un spectacol muzical-artistic susținut de elevi ai Liceului ”Vasile Conta” și de Corala Schitului Vovidenia Neamț.
[message_box title=”Primăria își reiterează sprijinul” color=”red”]Primarul Daniel Harpa a fost scurt și la obiect. A felicitat sărbătoriții, a amintit și de eforturile făcute de administrația locală pentru școală și a promis ajutor și pe viitor. ”Dați-mi voie să vă urez «La mulți ani!». Doamna Ecaterina Andronescu se află pentru a doua oară în orașul nostru, în decursul unui an. Vă mulțumim pentru ceea ce faceți pentru zona noastră, doamna ministru. Îi asigur pe profesorii din acest liceu de sprijinul administrației locale. Îi felicit și pe elevi pentru rezultatele obținute la diferite concursuri. Ca o laudă, pot spune că, de când am preluat frâiele orașului, la inițiativa mea și a consilierilor locali, am reușit ca elevii care au performanțe și au fost premiați la concursuri să beneficieze de recunoaștere a meritelor, chiar dacă a fost vorba de sume modice. Noi, ca autorități locale, vom continua investițiile. Până acum, am reușit să mai modernizăm liceul, Grădinița Nr. 1 care e în subordinea aceluiași liceu. Ne gândim chiar să găsim soluții să facem un spațiu mai mare pentru o sală de festivități. Vă doresc mult succes în continuare”, a declarat primarul Daniel Harpa.[/message_box]
[message_box title=””Actul educațional este pe primul loc”” color=”blue”]”Ne-am adunat cu toții aici, pentru a sărbători 16 ani de la înființarea acestei școli, dar totodată de a-l omagia pe marele nostru filosof, Vasile Conta. Este o zi importantă pentru noi. Mulțumesc pe această cale tuturor celor care ne-au onorat prezența, în special doamnei ministru Ecaterina Andronescu și Preasfinției sale Varlaam Ploieșteanul, pentru efortul de a fi aici, tuturor oamenilor de cultură din județ și, nu în ultimul rând, cadrelor didactice. Așa cum suntem obișnuiți, aici, la Liceul Economic «Vasile Conta», actul educațional este pe primul loc. Toate eforturile noastre se concentrează pe formarea tinerei generații, pe formarea valorilor și, nu în ultimul rând, pe asigurarea tuturor condițiilor pentru un act educațional performant. Vă asigurăm de toată considerația noastră”, a declarat Karina Ingrid Cojocariu, directorul Liceului ”Vasile Conta”.[/message_box]
Scurt istoric al Liceului Economic „Vasile Conta”
La data de 15 septembrie 1997, își deschidea porțile Școala cu clasele I-VIII nr. 8 ”Vasile Conta”, sub îndrumarea profesorului Emilia Cojocaru, directorul școlii, și a profesorului Vasile Astăcioaie, director adjunct.
Școala nr. 8 s-a desprins din Școala nr. 2, continuatoare, la rândul ei, a fostei școli Domnești (înființată în 1852), unde a învățat Vasile Conta, viitoare personalitate a vieții culturale românești.
În semn de prețuire pentru marele om al acestui ținut și, totodată, mare filosof român, în primul consiliu profesoral, de la 1 septembrie 1997, s-a aprobat propunerea făcută de profesorul Ioan Munteanu, ca noua școală să primească numele ”Vasile Conta”.
Hotărârea școlii a fost întărită prin Decizia Inspectoratului Școlar al Județului Neamț (nr. 1202 din 22 aprilie 1998), care, la art. 1, consemnează: «Cu data de 1 septembrie 1997, se înființează în orașul Târgu Neamț Școala cu clasele I-VIII nr. 8 ”Vasile Conta”».
Între anii 1998-2002 au existat și clase cu profil vocațional de muzică (vioară și pian), educație fizică și arte plastice, care au sporit prestigiul școlii în activitățile desfășurate în oraș, județ și chiar în străinătate.
Ca urmare a transformării Liceului ”Ștefan cel Mare” în colegiu, s-a impus ca necesară renumerotarea școlilor din orașul Târgu Neamț. Așa se face că, începând cu anul școlar 2003-2004, unitatea a primit numele Școala cu clasele I-VIII nr. 1 ”Vasile Conta”.
În cei 16 ani de existență, s-a realizat dotarea școlii cu aparatură de bună calitate, cu sprijinul părinților, al forurilor superioare și prin sponsorizări. Profesorii, elevii și tot personalul acestei școli au lucrat minuțios și consecvent la crearea unui bun renume, prin toate activitățile desfășurate, obținând rezultate bune și foarte bune la concursuri județene, naționale și internaționale.
Ciprian Traian STURZU