Deputatul Mihaela Stoica presedinte interimar al Partidului Miscarea Populara Neamt este de parere ca o societate care nu stie sa aiba grija de copii si tineri este o societate care-si ingroapa viitorul. La initiativa parlamentarului de Neamt, marti 5 noiembrie 2013, la Bucuresti a avut loc o dezbatere publica organizata de Fundatia Miscarea Populara Bucuresti reprezentata de domnul prof. univ. Marian Preda – rectorul Facultatii de Sociologie Bucuresti si presedintele Fundatiei Miscarea Populara, Cristian Diaconescu – consilier prezidential si Elenina Micut – membru fondator, pe tema promovarii si protejarii drepturilor copilului. La intalnire au mai participat reprezentanti ai Ministerului Muncii, directiilor generale de protectie a copilului, Colegiului Asistentilor Sociali, Colegiului Psihologilor, ai UNICEF Romania si ai organizatiilor neguvernamentale relevante care activeaza in domeniul protectiei copilului. Toti cei prezenti au atras atentia asupra importantei modificarii legislatiei in vigoare si a corelarii acesteia cu nevoile societatii romanesti.
“Aceste servicii nu sunt clar definite, nu stim cine si ce are de facut. Este o ruptura intre sistemul de educatie, de sanatate si de protectie sociala, care ar trebui sa lucreze impreuna si din pacate, nu se intampla asta. Spre exemplu costurile salariale si administrative pentru un asistent social intr-o comuna din Romania si care s-ar putea ocupa de 100 de familii aflate in situatii de risc sunt de 2.500 lei pe luna iar pentru un copil institutionalizat se cheltuie aproape tot ata adica in jur de 2.000 lei. Daca asistentul social reuseste sa convinga macar doua din familiile consiliate sa nu-si abandoneze copiii iar acestia sa nu renunte la scoala inseamna déjà un castig atat material cat si emotional.”
Profesorul Marian Preda cel care a condus Comisia Prezidentiala de Analiza Riscurilor Demografice si Sociale in Romania a atras atentia a supra pericolului reducerii natalitatii in ultimii 20 de ani. Daca pana in 1989 se nasteau peste 500.000 copii pe an, in prezent se nasc 200.000 de copii anual si exista pericolul ca in urmatorii 10 ani natalitatea sa se reduca drastic pana la 140.000 copii pe an.
“ Dincolo de sufletul fiecaruia dintre noi, intr-o societate ca a noastra exista probabilitatea ca un copil abandonat atat de familia naturala cat si de noi toti ceilalti sa ajunga in cativa ani un asistat social, un potential infractor, adica in loc de un cetatean activ, contributor la mersul inainte al societatii, o povara din ce in ce mai grea pentru cei din jur cat si pentru societatea romaneasca.” a completat deputatul Mihaela Stoica.