Creșele și grădinițele din Piatra Neamț sunt într-o continuă modernizare și reabilitare. Cele mai multe din cauza vechimii. Ori nu au un acoperiș corespunzător, ori nu au grup sanitar în interiorul unității, ori sălile în care sunt adăpostiți copiii sunt lipsite de un mobilier nou. Cu toate acestea, nu duc lipsă de panouri solare. Pe cele mai multe acoperișuri ale grădinițelor și creșelor din Piatra Neamț se poate observa prezența unor astfel de dispozitive. Au fost montate în anul 2010, cu scopul de a folosi energie regenerabilă pentru producerea apei calde de consum. O idee care ar fi trebuit să reducă costurile apărute pe facturi în dreptul energiei electrice și la consumul de gaz metan. Astăzi, cu greu descoperi un panou care să funcționeze spre binele buzunarelor unităților de învățământ. Nu am găsit nicio unitate care să spună cu toată gura că dispozitivele funcționează. În cel mai bun caz, acolo unde ni s-a răspuns că panourile sunt puse în funcțiune s-a folosit un mare „dar”, urmat de un aspect negativ, care scoate la iveală faptul că de aceste panouri nu se poate profita așa cum a fost socoteala dintâi a inițiatorilor.
Șase, șase… vine antreprenorul!
Ultima discuție cu oficialii din primărie ne-a lăsat să înțelegem deslușit și fără nicio urmă de tăgadă că recepția finală a panourilor montate din 2009 se va face în data de 8 noiembrie, punct. Se pare că acum data de 8 noiembrie reprezintă momentul de la care, antreprenorul are la dispoziție 15 zile să se prezinte la Primăria Piatra Neamț pentru recepție. „Nu a venit până acum (11 noiembrie, n.red.), dar mai are timp. Oricum, datele despre proiect vor fi făcute publice printr-o Hotărâre de Consiliu, după ce se va face recepția”, a declarat Vlad Tudor, purtătorul de cuvânt al primăriei.
Din surse credibile, anunțăm că „antreprenorul” este în Piatra Neamț și și-a făcut simțită prezența. Ori pentru că mai sunt câteva zile până la recepție, ori pentru că au avut ceva sesizări, muncitorii au venit. „Au venit cei de la firma din Craiova pentru a repara câte ceva pe la panouri. Au fost miercuri și joi (6 și 7 noiembrie, n.red.)”, a declarat prof. Simionel Teodora, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 8. Un angajat, de la acestă unitate de învățământ, ne-a spus că sunt foarte bune, dar că nu sunt lipsite de probleme. Așa se face că cele două grădinițe (Nr. 8 și Nr. 5, n.red.), din subordinea școlii, au folosit panourile în primii doi ani de zile. După care, un an au făcut pauză. Ba pentru că s-a spart o țeavă, ba pentru că s-a ars o pompă și exemplele pot continua. Acum, cei aproximativ 200 de copii se spală pe mâini cu apă încălzită de soare.
* Panouri solare, dar nu la noi
Colegiul Tehnic (Forestier) din Piatra Neamț, potrivit datelor furnizate de Primăria Piatra Neamț, a beneficiat și el de un proiect „călduț”, prin care montarea strălucitoarelor panouri nu aveau să aducă decât beneficii. Ca o ironie, directorul Colegiului ne-a lămurit că panourile au fost montate pe clădirile care „ex” ale instituției de învățământ, acum sunt în administrația primăriei. „Care panouri solare? Colegiul Tehnic are două clădiri în administrare. Cea în care ne aflăm acum, unde se țin cursuri, și clădirea cu atelierele. Poate că sunt la celelalte clădiri, în hotelul sportiv”, a declarat prof. Mihai Pavăl, directorul Colegiului Tehnic (Forestier). Culmea e că panourile solare de pe clădirile vecine au legătură cu școala respectivă. Țevile de gaz și de apă leagă clădirile din administrarea primăriei de cele care sunt sub tutela Colegiului Tehnic. Așa a fost făcut proiectul din prima. Nimeni nu s-a gândit că acele clădiri vor avea altă destinație decât internat pentru elevii de la Colegiu. Și totuși, în fostul internat sunt găzduiți studenții și profesorii Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj și… sportivi. Sportivi despre care conducerea școlii știe că fac datorii pe adresa unității școlare. „Au două centrale și se consumă multă apă. Sportivii fac duș în fiecare zi. Noi și pe perioada verii am figurat cu datorii, pentru că acolo era consum”, a adăugat prof. Pavăl.
Acum, întortocheala n-ar mai fi fost atât de nefericită dacă panourile solare ar fi funcționat. Dar nu merg. Sunt reci.
Funcționează și nu prea
La CT „Gheorghe Cartianu”, aproape fiecare clădire este împodobită cu câte un rând de panouri solare. Conducerea nu s-a rezumat decât la a declara că „sunt foarte folositoare, mai ales cele de la cantină”, dar că, totuși, există și câteva probleme. Defecțiuni? „De ce nu-i întrebați pe cei de la primărie. Ei sunt beneficiarii, ei le-au adus. Ei știu de ele”, a spus prof. Mariana Paleu, directoarea de la Cartianu. Pe cei de la Primăria Piatra Neamț i-am întrebat dacă au fost sesizări referitoare la defecțiunile apărute la panourile solare. Ni s-a spus doar că singura sesizare a venit din partea Grădiniței Nr. 10. „Acolo instalația a fost făcută praf. Așa am primit”, a spus Vlad Tudor. De altfel, acolo a raportat Poliția că au fost furate de un „autor necunoscut”.
Câte școli atâtea „dar”-uri. Prea puține unități școlare în care panourile merg după soare. Ba sunt probleme pe timpul verii cu surplusul de apă, ba sunt prea puțini copii în grădiniță și un boiler ar fi fost de-ajuns. Cu toate acestea, sunt și exemple de școli care și-ar fi dorit să aibă pe acoperiș, măcar un panou. „Am vrut în 2009 să beneficiem și noi de proiect, dar ni s-a spus că e doar pentru grădinițele care își desfășoară activitatea în clădiri separate. La noi, grădinița este în școală. Le-am fi făcut noi cumva să meargă”, a spus Romița Țiglea Lupașcu, directoarea Școlii Gimnaziale „Nicu Albu” din Piatra Neamț.
Cum nimic nu mai pare surprinzător în aceste proiecte, aflăm, tot din sursă oficială, că în cei 3 ani de zile, de când au fost bine fixate panourile solare, nimeni nu s-a gândit să facă niște calcule prin care să arate poporenilor că folosirea lor aduce un beneficiu la bugetul orașului. Cică mai pe la sfârșitul anului vom afla și noi, muritorii.
Marian TEODOROF