Continuăm seria materialelor privind modul în care se cheltuiesc banii publici acordați de Consiliul Județean pe diverse asocieri. În această ediție, ne vom ocupa, de-a valma, de asocierile semnate în luna decembrie 2013, ultima a anului, când valoarea acordurilor a atins suma importantă de 231.000 lei (2,3 miliarde lei vechi).
Când spunem importantă, ne gândim la declarația președintelui Tărâță, care spunea că nu sunt bani la buget și trebuie făcute economii la sânge. Cele 7 acorduri au fost încheiate cu Seminarul Ortodox ”Veniamin Costachi” (care pare să devină un abonat la bani publici, luând-o înaintea patriarhului Daniel cu a sa Catedrală a Neamului), Asociația Children Forever Piatra Neamț (tot o prezență constantă), Inspectoratul Școlar, Direcția județeană pentru Sport și Tineret, Asociația Club Sportiv ”Ceahlăul 05” Piatra Neamț, Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț și Asociația Culturală ”Conta” Piatra Neamț. Banii s-au cheltuit pe diverse activități, unele culturale, altele sportive. Mai interesante sunt justificările.
De la bun început, ținem să mai facem o precizare: nu ne interesează în mod deosebit de ce s-au aprobat banii, cine a votat își asumă răspunderea pentru asta. Ne interesează cum sunt justificate aceste cheltuieli, deconturile. În episoadele trecute, fără mari eforturi, am descoperit situații ciudate, sume justificate în dorul lelii și totuși acceptate la plată. Se pare că, la nivelul unor funcționari din Consiliul Județean, orice hârtie care conține o ștampilă și o semnătură este valabilă, fiindcă altcineva își asumă răspunderea. Totuși, după ultimele materiale publicate, observăm o grijă mai mare la deconturi și, culmea, au apărut întrebări pe care și le pune executivul cu privire la unele facturi.
Asocieri fără probleme
La această categorie se califică, parțial, asocierea dintre Consiliul Județean și Direcția județeană pentru Tineret și Sport Neamț. Acordul se referă la ”finanțarea unei activități de interes public județean de premiere a celor mai buni sportivi, tehnicieni și antrenori din județul Neamț”. Consiliul pune la dispoziție 30.000 de lei iar Direcția are obligații în pregătirea documentației, în asigurarea cadrului și să înainteze Consiliului Județean ”documente justificative referitoare la modul de cheltuire a sumei reprezentând contribuția acestuia”.
Sub semnătura directorului executiv Adrian Vasile Niță, a fost trimis un stat de plată care cuprinde 57 de nume și unde apar doar sumele, brute și nete. Nu apar calitățile celor premiați, date cu privire la entitatea sportivă pe care o reprezintă etc. Pe lângă faptul că promotorii proiectului de asociere nu s-au gândit să prevadă nici măcar ideea de promovare a Consililului Județean, remarcăm că nu există documente justificative clare. De exemplu, să fie explicate ce performanțe au fost premiate, care au fost criteriile pe baza cărora s-au dat premiile, pentru ca, ulterior, la nivelul consilierilor județeni și executivului să se facă o analiză, în cunoștință de cauză.
Asociația Culturală ”Conta”, reprezentată de directorul Bibliotecii Județene, poetul și scriitorul Adrian Alui Gheorghe, încheie o asociere cu forul județean pentru ”finanțarea și amplasarea în spațiul liber din fața Bibliotecii Județene «G.T. Kirileanu» a unui bust al poetului Mihai Eminescu.” Pentru activitate se alocă suma de 15.000 de lei. De data aceasta, cei de la ”Conta” se obligă să obțină avize și acorduri legale în vederea amplasării bustului, să promoveze imaginea județului și să asigure o cofinanțare, fără să fie specificat exact despre ce sumă e vorba. Surprinde data, extrem de îndepărtată, la care trebuie să se facă decontul, adică 20 februarie, dar probabil că s-a luat un termen conform prevederilor legale. Când decontul va veni, îl vom prezenta și noi.
Tot în aceeași categorie poate fi inclusă asocierea cu Children Forever Piatra Neamț, un ONG abonat și el la banii instituțiilor publice, atunci când organizează diferite manifestări cântătoare pentru copii. De data aceasta este vorba de festivalul ”Cântec de stea”, desfășurat în perioada 6-8 decembrie, la Piatra Neamț, având drept scop ”încurajarea educării copiilor prin activități artistice și promovării tradițiilor din județul Neamț specifice sărbătorilor de iarnă”. S-a cerut și s-a primit suma de 10.000 de lei. Asociația Children Forever și-a asumat ca obligație ”să cheltuiască suma alocată de Consiliul Județean pentru acoperirea, în mod exclusiv, a cheltuilelilor cu premierea copiilor participanți”. Evident, asociația ar fi trebuit să promoveze imaginea județului și-a sprijinului financiar acordat de CJ ”în materialele publicitare editate cu această ocazie, precum și prin orice alte mijloace de publicitate”.
Decontul depus la Consiliul Județean cuprinde o listă, cu nume și prenume, de copii și profesori. Copiii apar că ar fi primit, toți, aceeași sumă – 60 de lei. La 167 de copii, cât figurează în tabel, face 10.020, care acoperă valoric (chiar depășește ușor) suma alocată de județ. Într-o adresă trimisă de conducerea asociației, se spune că celor 60 de lei li s-au adăugat cadouri, dulciuri, sucuri, suportate de asociație și alți finanțatori. Dacă analizăm acordul de asociere, observăm că se vorbește despre organizarea unui festival și premii. Care premii, așa cum au fost ele acordate, s-au dat tuturor participanților, fără vreun clasament de orice fel. Festivalul a fost declarat ca fiind internațional, pentru că în lista invitaților apar 5 copii din Turcia și Italia, chiar dacă afișul oficial al evenimentului scrie că e ”Festival național”. Cât despre materialele de promovare, dacă au existat, ele nu au fost atașate la ”raportul narativ și financiar” (sic!), adică decont, transmis Consiliului Județean. Ca o mențiune, s-au înmulțit în județ festivalurile internaționale de răsunet doar local, care, în foarte mare măsură, se bazează pe banii contribuabililor. Există niște persoane, devotate și implicate în fenomen, care au învățat cum se face o cerere de finanțare, când, la cine și mai ales cui să fie ea dată spre justa ducere la îndeplinire. De obicei, veriga este un consilier județean, care are copilul, sau nepotul, sau finul, sau care e prieten cu organizatorii, apoi se trece la faza de lobby intern și se ajunge la aprobarea plenului pe baza deja celebrei majorități. Succesul este garantat, întrucât întotdeauna va exista câte ceva de promovat și aprobat, și-atunci funcționează principiul ”eu promovez ce vrei tu, tu promovezi ce vreau eu”.
Colegiul Național de Informatică propune Consiliului Județean să sprijine ”participarea unui grup de 5 elevi și a unui profesor coordonator la finala competiției «Zero Robotics»” derulată în Olanda în perioada 15-19 ianuarie 2014. De data aceasta, nu avem niciun fel de comentariu de făcut, este o competiție chiar internațională și, dacă elevii mai vin și cu rezultate bune, scopul va fi mai mult decât îndeplinit, inclusiv pe linie de promovare a județului. Documentele justificate pentru cheltuirea sumei de 16.000 lei trebuie depus până pe 15 februarie.
Acestea sunt asocierile CJ-ului ce pot fi considerate fără probleme deosebite. La categoria asocierilor cu probleme, dar mici, avem Inspectoratul Școlar Județean, asocierea care a vizat organizarea sărbătorii școlii nemțene. ISJ, ca să justifice 30.000 de lei primiți de la județ, a prezentat niște facturi de la societatea Altex România SRL, pentru 62 de tablete All View Viva Q7life, la preț de 282,18 lei bucata, fără TVA. De asemenea, au fost cumpărate 32 de HDD-uri portabile, la 209,32 lei bucata, tot fără TVA. În adresa trimisă Consiliului Județean, se menționează achiziția mai sus prezentată și faptul că ”s-a restituit în contul Consiliului Județean suma de 0.18 lei necheltuită” (?!?!?!?!?!? – nota redacției). În fața acestei extreme rigori, funcționarii de la CJ Neamț au ripostat și ei cu adresă: ”Vă solicităm ca, în cel mai scurt timp, să ne transmiteți tabelul cu elevii și cadrele didactice care au primit premii, cu act de identitate și semnătură, categorii de premii acordate, precum și performanțele obținute în cadrul competițiilor, așa cum este prevăzut la pct. 4.2., lit. a din acordul de asociere nr. 15789/13231/2013”. Curtea de Conturi, Camera Județeană Neamț, este mândră de ambele instituții în privința acurateții financiare!