Consiliul Județean Neamț a încheiat, în anul care a trecut, foarte multe parteneriate costisitoare pentru bugetul județului. Câteva dintre ele s-au dovedit benefice și de impact, cele mai multe însă au fost doar un pretext pentru ca bani publici să ajungă în locurile dorite de guvernanți. Este greu de înțeles cum instituția condusă de președintele Culiță Tărâță a acceptat la plată o serie dintre aceste proiecte. Trebuie făcută o precizare: pe hârtie, toate proiectele arată foarte frumos, toate promovează ceva, toate scot în evidență oameni talentați, toate promovează competiții. În momentul când programul ajunge la deconturi, încep întrebările. Evident, nu din partea conducerii Consiliului Județean, nici a consilierilor. Ei doar plătesc, după ce pe rapoartele justificative apar niște semnături care girează activitățile respective și banii cheltuiți. Fără a avea naivitatea că vom fi ascultați, propunem plenului consiliului ca asocierile pe banii județului să demonstreze că s-a creat măcar un loc de muncă pe perioadă determinată la un cuantum de 25.000 de lei. Ar fi un criteriu de evaluare și departajare care ar mai cerne apele. Și cererile aberante de finanțare.
O tabără de bine
Seminarul Teologic ”Veniamin Costachi” de la Neamț este o instituție de învățământ cu rădăcini adânci în istoria modernă a statului românesc. Înființat cu sprijinul statului, funcționează și în acest moment în același sistem. Pe lângă activitatea misionară de pregătirea a viitorilor preoți, seminarul vrea și un loc de promovare a valorilor culturale ale zonei. Inițiative sunt multe, existând și o bază materială bine dotată, posibilități materiale deosebite generate de pământurile pe care le lucrează seminarul, de animalele pe care le crește, de contribuțiile enoriașilor, totul doar spre bunăstarea elevilor și a pelerinilor. Nu știm câți elevi au trecut prin seminar. Cert este că pelerini au trecut destui, iar de bunăstarea seminarului beneficiază de multe ori chiar Inspectoratul Școlar Neamț, atunci când are acțiuni de protocol deosebite, care necesită discreție și un nivel deosebit al elevării petrecerii.
Deloc surprinzător, Seminarul de la Neamț s-a înscris pe lista proiectelor de finanțare promovate de Consiliul Județean, cu acțiunea numită ”Tabără de vară pentru dezvoltarea performanței la copii”. Aceasta, potrivit acordului de asociere, trebuia să se desfășoare în perioada 18.08.2013 – 10.09.2012, adică pe o perioadă de 20 de zile. Ea viza ”reintegrarea copiilor ce provin din medii defavorizate în contexte educaționale specifice vârstei și dezvoltarea la aceștia a abilităților și competențelor speciale”. Departe de noi ideea de a nu promova asemenea acțiuni, mai ales când se organizează sub egida unei instituții atât de prestigioase și potente financiar, aflată în apropierea Mănăstirii Neamț, atentă și dornică să ajute pe orice nevoiaș. Mai greu de înțeles este cum o instituție precum Consiliul Județean acceptă spre decontare orice, fără să verifice și fără să pună întrebări. Un răspuns îl găsim chiar pe site-ul Seminarului, unde se aduc mulțumiri ”membrilor Consiliului județean Neamț, în special domnului Dan Constantin, care au înțeles să sprijine acest proiect, pentru că în vară seminarul a mai desfășurat și o tabără de vară cu acest titlu care s-a bucurat de același sprijin”. Semn că succesul din vară i-a făcut pe cei de la seminar să repete cererea de finanțare a respectivei activități.
Un acord de asociere vag și fără obligații foarte clare
În data de 1 august se semna acordul de asociere dintre cele două entități. Consiliul Județean are o singură obligație: ”să aloce suma de 50.000 de lei în vederea organizării «Taberei de Vară pentru dezvoltarea performanței la copii»”. Altă obligație nu mai are. Nici măcar una care să incumbe o verificarea cheltuielilor! În definitiv, important este să dai, că doar, vorba aceea, răsplata vine mai târziu, oastea domnului fiind mare și importantă, mai ales în campanii. De binefacere, nu electorale, Doamne ferește!
Seminarul are mai multe obligații: să asigure diferența de bani necesară organizării taberei, să promoveze imaginea județului și a sprijinului acordat de Consiliul Județean în media și prin materiale publicitate editate cu această ocazie: pliante, bannere, programe, panouri etc. și să transmită documentele legate de modul în care au cheltuit banii.
Seminarul trimite decontul
Pe 23 septembrie, Seminarul trimite o adresă care cuprinde cheltuielile făcute cu tabără de vară. Nu este precizat cu exactitate numărul de zile în care s-a ținut tabăra, dar trecem peste acest amănunt și consemnăm.
Premiile pentru participanții la tabără au costat 1.275,10 lei. Cu precizarea că premiile I, II, III și 13 premii speciale de 50 de lei au fost suportate din banii CJ-ului, restul au constituit sponsorizare. Consumul de rechizite a însemnat 3.125 lei. Grosul îl reprezintă cheltuielile ocazionate de cazare și masă, pentru care s-au alocat 37.500 lei, urmate de cele de transport pentru excursii care s-au făcut cu elevii participanți la tabără. Adică 8.100 lei.
Apropo de participanți, l-am abordat pe cel care, potrivit actelor de la Seminar, s-a ocupat de organizarea taberei, pr. Remus Viorel Laiu, ca să ne dea mai multe amănunte despre organizare. Amabil, ne-a spus că nu-și mai amintește exact perioada, dar ne putem informa de pe site-ul instituției, iar în privința participanților, a fost vorba despre 10 elevi din Republica Moldova și elevi selecționați din județ, în special din zona limitrofă Mănăstirii Neamț.
Revenim la cheltuieli. O adunare simplă ne arată că, pentru toată tabăra, s-au cheltuit 59.170,31 lei. 50.000 de la Consiliul Județean, restul probabil partea de costuri care a revenit Seminarului. Ca să fim cinstiți până la capăt, trebuie să mai precizm că pe hârtia de decont se precizează că nu au fost adăugate cheltuielile cu prepararea hranei, cu iluminatul, cu materialele de curățenie, de întreținere și de reparații după încheierea activității.
Prima surpriză la decont
Care a fost perioada de desfășurare a taberei? Ar fi o primă întrebare. Dacă în acordul de asociere se vorbește despre 20 de zile, în hârtiile de decont, unde se vorbește despre asigurarea hranei, avem ocupată doar perioada 16-23 august, pentru 125 de copii. Cum Consiliul Județean nu a stat să numere zilele, nu o facem nici noi. Totuși, câteva neclarități apar.
Pentru cazare, Seminarul Teologic achită o factură de 17.250 lei emisă de… Mănăstirea ”Sf. Ioan Iacob de la Neamț Hozevitul” în data de 22.08.2013! Nu mai facem cercetări să vedem cine reprezintă Mănăstirea, cine seminarul, cum se separă ele la nivel de conducere sau financiar, deși ar fi interesant.
De la părintele Laiu am aflat că mănăstirea dispune de camere la ultimul etaj al seminarului și că ar fi vorba de 22 de camere. Prețul unui pat este de 10 lei și, ne-a spus părintele, de multe ori se fac gratuități. Am făcut un calcul simplu, 125 de copii x 6 zile x 10 lei/zi, și a rezultat suma de 7.500 lei ca total de plătit pentru cazare. Fără gratuități. Calculul a pornit de la ce scrie pe factură – ”cazare tineri participanți la tabără” – și este pentru 6 nopți, în contul a 125 de copii și tineri. Dacă refacem calculul pornind de la suma de pe factură, iese alt preț: 17.250 lei. Împărțit la 6, împărțit la 125 rezultă 23 lei pentru un pat pe noapte! Adică de două ori și ceva mai mult decât ne-a spus părintele Laiu. Foarte mult, dacă ne gândim că e vorba de 22 de camere, deci ocupanții au stat mai mulți într-o cameră, în condiții de internat etc. Evident, mai există și întrebarea dacă toți elevii veniți din împrejurimi au rămas să doarmă peste noapte în spațiile aparținând mai puțin cunoscutei mănăstiri. Dar nu ne mai încurcăm în amănunte și constatăm diferența de preț.
A doua surpriză la decont
Vine a doua zi, pe 23 august, probabil după ce s-au adunat facturile și au rezultat niște bani rămași necheltuiți. Mai apare o factură, de la aceeași mănăstire către același seminar, tot pentru cazare pe 6 nopți, tot pentru 125 de elevi, numai că, pe această factură scrie ”diferență cazare”, iar prețul este de 12 lei pe noapte, cu un final de 9.000 de lei. De ce s-a calculat cazarea – rețineți! doar cazarea – pe două facturi, nu este treaba noastră. Dar mai facem o adunare: 23,33 + 12. Rezultă că prețul unui pat în tabără a fost de 35 lei/noapte. Dacă în cameră erau 5 paturi, rezultă un preț frumos, invidiat chiar de un hotel cu ceva stele, de 175 de lei/noapte.
În condițiile acestea, să tot faci tabere pe banii județului. Succes la următoarele asocieri. Ambelor părți.
Valentin BĂLĂNESCU