Răzvan Burleanu, un alt potențial candidat la șefia FRF, și-a prezentat la Piatra Neamț programul cu care vizează el restructurarea din temelii a Federației. Propune schimbarea. Rămâne de văzut dacă votanții o vor agrea sau vor prefera tradiționalismul.
– În programul dvs. ați introdus un nou concept, guvernanță sportivă. Puteți să-l explicați?
Este un concept nou, prin care vreau să schimb din temelii structura Federației Române de Fotbal. Până acum, dl Mircea Sandu s-a mulțumit să nu primească bani de la Guvern, pentru a evita orice control al Curții de Conturi. Astfel s-au evitat mari sume de bani, care puteau veni de la Guvern și puteau contribui la dezvoltarea fotbalului românesc. Echipa națională nu s-a mai calificat de 20 de ani la niciun turneu final de campionat mondial sau european, iar bazele sportive zac în paragină. Aceasta e realitatea pe care ne-o oferă dl Mircea Sandu astăzi, după foarte mulți ani în care se laudă că a condus FRF în interesul fotbalului românesc.
– Ați regăsit în programul expus de Gică Popescu multe puncte care aparțin programului elaborat de dvs. Îl acuzați de plagiat?
Fotbalul trebuie guvernat, iar dl Gheorghe Popescu, neavând o cultură organizațională, nu are cum să priceapă termenul. S-a mulțumit să împrumute câteva idei din programul acesta, pe care îl voi prezenta în campania pentru președinția FRF, dar nu pot să-l acuz de plagiat, pentru că dl Gheorghe Popescu, neavând studii academice, nu cred că înțelege semnificația lui. Dl Popescu a declarat că prima măsură pe care o va lua după alegeri va fi încheierea unui contract cu o firmă privată de consultanță, al cărei reprezentant este, în momentul de față, PR-ul dânsului în campanie. E ca și cum ar recompensa firma pentru efortul depus, dar nu din banii proprii.
– Gică Popescu este ajutat de foști fotbaliști de renume, precum Ilie Dumitrescu, Bogdan Stelea sau Gheorghe Hagi. Cum comentați?
Dl Gheorghe Hagi, care îl ajută pe Gheorghe Popescu, este în conflict de interese, fiindcă este patronul unui club privat și nu are ce căuta în structurile FRF.
– Susținătorii lui Gică Popescu spun că e important ca șeful FRF să fie un fost fotbalist. Sunteți de acord?
Vreau să le reamintesc tuturor celor care contestă candidatura mea, că provin dintr-o familie care iubește fotbalul, de la tatăl meu (n.r.: Gheorghe Burleanu, fostul jucător de legendă al Sport Club Bacău), până la mine, care am trăit experiența nefericită a unei selecții la lotul național pe pile, atunci când eram fotbalist. Apoi, FRF este un organism în care competența și meritocrația trebuie să primeze. Eu nu candidez decât pentru funcția de președinte al FRF. Orice altă colaborare cu dl Gheorghe Popescu este exclusă. Candidez nu numai împotriva dânsului, pe care îl consider un personaj ”toxic”, ci și împotriva lui Mircea Sandu, actualul președinte, care îl recomandă cu căldură pe dl Popescu, și împotriva dlui Adalbert Kassai, actualul secretar general, care nu mai are ce căuta în fotbalul românesc. Voi conduce împreună cu o echipă nouă, care va garanta imparțialitatea, corectitudinea și respectarea legii.
– Gheorghe Ștefan, președintele de onoare al Ceahlăului, spunea, legat de candidatura dvs., că ”nu poți trece de la grădiniță la facultate”…
Fotbalul trăiește aici, la Piatra Neamț, datorită primarului Gheorghe Ștefan. Eu îi apreciez meritele în fotbal, chiar dacă dânsul a spus asta la adresa mea și, poate, de aceea îl va sprijini pe dl Popescu. La Piatra Neamț, fotbalul ”respiră” într-o bază sportivă modernă, dar nu e meritul lui Mircea Sandu și al FRF că ea a fost reabilitată. Dl Gheorghe Ștefan se poate răzgândi. Dacă are dubii în privința studiilor mele, îi transmit că eu nu am terminat doar o facultate. Am și două mastere, iar de curând mi-am luat doctoratul în management organizațional. Dl Ștefan a demonstrat că-și dorește schimbarea, odată cu alegerile pentru conducerea LPF, iar când cei din Neamț vor vota pentru noul președinte vor fi singuri în cabină, cu conștiința lor. În acel moment, cei care votează vor ține cont de faptul că vor schimbarea, iar Mircea Sandu va fi istorie și nu mai poate influența voturile nimănui. Voturile nu trebuie date pentru un presonaj anume, ci pentru ”sănătatea” fotbalului românesc.
– Dumitru Dragomir, fostul președinte al LPF, afirma la finalul anului trecut că ”toți patronii din fotbalul românesc au dosare la DNA”. Credeți că e moral ca aceștia să decidă soarta conducerii FRF?
Nu cred că toți patronii de cluburi de fotbal au dosare la DNA. Dl Dumitru Dragomir nu avea cum să verifice această informație. Sunt, însă, mulți investitori care-și doresc să finanțeze fotbalul, dar nu în actualele condiții, ci cu o structură nouă. Eu am vrut să candidez, rugat de foarte mulți investitori din mediul privat. De aceea am plecat la drum hotărât să câștig. Pentru ei, în colaborare cu parlamentarii României, am mai multe proiecte, esențiale pentru stimularea investițiilor. Amintesc reducerea cotei TVA pentru accesul la evenimente sportive și pentru utilizarea bazelor sportive, chiar până la 9%, pentru care există bază într-o directivă europeană și aplicarea unei cote unice, de 24%, în determinarea profitului impozabil pentru sponsorizări, lucru care ar permite mediului privat să opteze între sprijinirea dezvoltării infrastructurii sportive și virarea sumei la bugetul de stat. Asta va duce la o competiție loială între stat și mediul sportiv, care trebuie să demonstreze că are capacitatea managerială de a administra aceste resurse. Apoi, o anumită cotă din veniturile sistemului de pariuri ar trebui să revină, cu destinație precisă, pentru dezvoltarea fotbalului, la baza lui – centrele de copii și juniori.
– Ce credeți despre implicarea politicului în fotbal?
Sub conducerea dlor Mircea Sandu și Adalbert Kassai, FRF nu a întreprins nimic în zona politicilor publice îndreptate spre sport. Nu a influențat, nu a propus și nu a contestat nimic. De aceea s-a ajuns la situația actuală! FRF trebuie să contribuie activ la generarea politicilor publice din domeniul sportului. Eu propun înființarea în FRF a unui Birou pentru Proiecte de Politici Publice și Promovarea Responsabilității Sociale, care să sprijine, alături de alte federații, dezvoltarea sportului în România.
– Detaliați, vă rog!
Acest birou poate avea ca atribuție și programe educaționale, adică anumite cursuri și materiale dedicate fotbaliștilor, staff-ului tehnic și personalului implicat în fenomenul fotbalistic, accesarea fondurilor UEFA (programul HatTrick, sau programul de responsabilitate socială) sau a fondurilor FIFA destinate dezvoltării fotbalului.
– Se pot accesa și fonduri europene?
Sigur. Sunt fonduri europene destinate sportului și fonduri structurale. Se pot încheia parteneriate, la nivel național sau transnațional, cu organizații din UE, în vederea dezoltării fotbalului ca fenomen social. Atenția mea se va concentra pe Programul ”Erasmus Plus”, care va include din 2014 un program dedicat sportului. Diferite entități fotbalistice vor putea beneficia de finanțări din Fondul European pentru Dezvoltare Regională și din Fondul Social European pentru investiții în infrastructura sportivă.
[message_box title=”Decalogul lui Răzvan Burleanu:” color=”red”]
1) Iubește fotbalul: fă lucruri bune pentru sportul acesta ori de câte ori ai ocazia.
2) Meritocrație: respectă-l pe cel mai bun.
3) Integritate: fii cinstit și drept oriunde și oricând.
4) Cooperare și încredere: de unul singur nu poți construi nimic.
5) Autonomie și subsidiaritate: nu încuraja clientelismul și concentrarea deciziei.
6) Bună-guvernanță: alternativa este arbitraritatea bunului-plac.
7) Dezvoltare și performanță: fii mereu în mișcare, măsoară-te cu cei mai buni.
8) Nu violență, nu rasism: gândește-te că celălat poate fi fratele tău.
9) Nu există joc în afara regulilor jocului.
10) Ca să crezi în victorie, trebuie să o pregătești![/message_box]
Cristi SOROCEANU
FOTO: Gelu CRĂCANĂ