Locato SA ar fi trebuit să fie pariul câștigat al mandatului Ștefan la Piatra Neamț. Inginer de meserie, cu antecedente la Romturbo Vulcan, pe care a dus-o pe un loc fruntaș în topul firmelor de la vremea aceea din județ, el a mizat pe o soluție care ar fi trebuit să rezolve problema agentului termic asigurat locuințelor încă branșate la sistemul public. Mai mult, așa eram asigurați în zeci de emisiuni televizate, pietrenii, care au făcut greșeala de a se decupla și a cumpăra centrale termice de apartament, se vor ruga de edili să fie primiți înapoi. Cât de mare a fost dezastrul s-a scris chiar în Mesagerul de Neamț, într-o suită de articole, care au făcut vâlvă și au deranjat la vremea respectivă.
Locato SA se află, în acest moment, în reorganizare judiciară. A ajuns aici printr-o greșeală de start, care avea un singur scop: crearea unui sistem despre care se știa că nu va funcționa niciodată, dar care, se știa sigur, va costa sume imense din partea Consiliului Local Piatra Neamț. Dincolo de imensitatea fraudei, fie ea doar morale, a mai existat și o anume șmechereală, nesimțită, pe bani publici, șmechereală care i-a făcut pe unii să prospere, să se simtă bine, să poată face favoruri, să-și poată achiziționa bunuri de la societate și să poată dispune de banii societății. Principiul ”ce-a păpat lupul e bun păpat” probabil va rămâne valabil și în acest caz. Tocmai de aceea, pentru că nu credem că firma de lichidare va face altceva decât a făcut în cazuri celebre în Neamț, unde alte societăți ale unor administrații locale au fost lichidate cui trebuie, pe cât trebuie și fără niciun fel de probleme pentru administratori, vă prezentăm alte câteva detalii din istoria recentă a Locato.
De data aceasta, intră pe fir și sindicatul. Un memoriu – reclamație semnat de șeful de sindicat a ajuns la primarul Gheorghe Ștefan încă din 2011. Adresa semnalează multe posibile nereguli care, probabil, nu s-au confirmat, din moment ce echipa de conducere a primit în continuare girul Consiliului de Administrație și al AGA. Să reținem că liderul de sindicat și-a asumat toate aceste acuze și, din câte știm, nu l-a acționat nimeni în judecată pentru calomnie. (D.O.)
«Domnule primar,
Subsemnatul Chirițescu Cristinel, reprezentant al Sindicatului Servicii Publice Neamț, vă aduc la cunoștință următoarele nereguli care se petrec în Societatea Locato SA Piatra Neamț.
1. Începând cu anul 2007, SC Aqua Calor SA a fuzionat cu SC Locato SA, astfel prin protocolul semnat între Sindicatul Servicii Publice Neamț și SC Aqua Calor SA, s-a garantat că toți salariații care vor rămâne la SC Aqua Calor SA și nu vor pleca în salarii compensatorii vor fi preluați de către SC Locato SA, lucru care nu s-a materializat, chiar dacă protocolul a fost contrasemnat și de dumneavoastră în calitate de primar al Municipiului Piatra Neamț. În fapt, conducerea de atunci de la SC Locato SA a făcut angajări din exterior pe bază de pile și relații, iar salariații de la Aqua Calor au rămas șomeri.
2. În anul 2009 am solicitat în baza contractului colectiv pe ramură o creștere salarială de maxim 5%, dar am fost refuzați pe motiv că nu sunt resurse financiare.
Menționăm că în perioada 2008-2011, directorul general a beneficiat de un fond de protocol în valoare de 1500 de lei lunar + tichete tip cadou în valoare de 800 lei, indemnizație de conducere de aproximativ 3500 de lei + alte sporuri și prime, ori, conform Ordonanței de Guvern nr. 79 din 18 iunie 2008, directorul general trebuie să primească, în baza Contractului de mandat, doar remunerația lunară, fără a i se acorda alte beneficii.
Deoarece pentru apa caldă nu se acordă subvenție, societatea a beneficiat de bani publici nelegal, obținând profit încă din anul 2009, pe baza căruia directorul general Mazilu Nicolae a primit 6 salarii conform criteriilor de performanță și contractului de mandat.
3. La sfârșitul anului 2009, am solicitat să se pună în aplicare contractul colectiv de muncă la nivel de ramură și am fost refuzați din nou. La începutul anului 2010, biroul executiv al sindicatului a luat hotărârea de a da în judecată societatea, pentru a se respecta legislația în vigoare. În urma proceselor care s-au derulat pe parcursul anilor 2010-2011, am obținut o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă pe care conducerea unității a pus-o în aplicare parțial.
4. Pe parcursul anului 2010, au fost unele probleme cu furnizarea gazului metan către SC Locato SA, din a cărei cauză conducerea unității a luat hotărârea să fundamenteze un plan de concediere colectivă, cu care noi, salariații, nu am fost de acord.
După reluarea activității, salariații care s-au constituit ca parte civilă în dosarul mai sus menționat nu au mai fost rechemați la reluarea activității, așa cum prevedea art. 72 din codul muncii, ba chiar o parte din membrii de sindicat au fost amenințați că dacă nu își vor da demisia din sindicat vor fi disponibilizați, lucru care s-a și întâmplat în primăvara anului 2011.
5. În luna octombrie 2007 a fost achiziționat un autoturism marca Skoda Octavia, în leasing, cu valoarea inițială de 14.600 de euro, la care adăugând dobânzile, asigurările și comisioanele suportate de societate rezultă o valoare de aproximativ 18.000 de euro.
În martie 2010, autoturismul este vândut juristei societății, cu suma de 6.800 de euro, ca urmare a faptului că în luna septembrie 2009 a fost depusă o sesizare la Primăria Piatra Neamț din care se înțelegea că autoturismul respectiv avea în luna septembrie 2009 un număr de 27.000 km parcurși, iar consum de combustibil de aproximativ 40.000 lei, de unde rezultă că o parte din bani a ajuns în buzunarul directorului general Mazilu Nicolae. Numărul de km reali, cât și reviziile tehnice ale mașinii pot fi verificate la SC Service Grăițaru, furnizorul automobilului.
6. Vă supunem atenției că în cadrul societății Locato SA consumul de combustibil pentru cele 7 autoturisme este exagerat de mare, ajungând lunar la 6.000-7.000 lei.
Acest lucru se datorează și faptului că unii salariați merg în fiecare sâmbătă la București pentru a-și duce copiii la pregătire. (2 mașini x 4 sâmbete x 400 lei = 3.200 lei/lună).
Tot în acest consum se încadrează și mașinile care fac zilnic navete la Săvinești, Roznov și alte localități.
Nu mai discutăm că, în timpul programului, salariații din cadrul atelierului AMC se deplasează la Bicaz, Vatra Dornei, Onești, pentru a pune în funcțiune centrale montate de către firmele MONDOTERM și TERMOTERM.
7. În perioada 2009 – ianuarie 2011, la P.T.M 23, unde își desfășoară activitatea firma MONDOTERM, care, printre altele, confecționează coșuri de fum și multe alte subansamble, să fie racordată la energie electrică, consumul suportat de SC Locato (racordul a fost asigurat de SC Locato). Drept pentru care vă rugăm să analizați că în anul 2010 societatea Locato producea un număr de 54.000 Gcal. și plătește la E.ON Moldova suma de 733.404 lei. aceasta reprezintă un consum dublu de energie electrică, având în vedere că în structura de preț a unei Gcal., avem un consum de doar 12 Kw/Gcal.
54.000 Gcal X 12 Kw = 648.000 Kw
64.8000 Kw X 0,6 lei = 388.800 lei
Situații de furt de energie electrică mai sunt și în alte P.T.M.-uri către alți beneficiari.
Având în vedere acest fenomen descris mai sus, vă aducem la cunoștință că sunt cetățeni și angajați care locuiesc în preajma acestor P.T.M.-uri și module, care au sesizat sustragerea de energie electrică, dar nu s-a luat nicio măsură.
8. Achiziționarea de materiale și unelte de la Dedeman, Tranzicom și Dolinex pentru folosul personal al directorului general Mazilu Nicolae și pentru SC MONDOTERM și TERMOTERM, plata făcându-se de către SC LOCATO SA.
Reprezentant,
Sindicatul Servicii Publice Neamț,
Chirițescu Cristinel»