Conflictele din politica locală sau doar o mai atentă privire aruncată pe documentele primite spre decontare la Consiliul Județean fac să se anunțe încă o sămânță de scandal în Neamț. De data aceasta, miza o reprezintă o sumă, de 100.000 lei, alocată Asociației Club Sportiv ”Ceahlăul 05” Piatra Neamț, al cărui președinte este domnul Cristinel Paul Vătăjelu (foto) și care are sediul pe str. Privighetorii nr. 31. Obiectul asocierii ”îl constituie sprijinirea desfășurării activității (…) în vederea promovării activității fotbalistice și atragerii spre practicarea acestui sport a unui număr cât mai mare de copii, în vederea asigurării schimbului de generații atât la echipa fanion a județului cât și la celelalte echipe din județ, precum și promovarea imaginii județului și a Consiliului Județean Neamț, în țară și străinătate”. Obiectivul este frumos, plin de perspective și, dacă în spatele acestei asocieri ar exista și un proiect clar, extins pe o perioadă lungă de timp, totul ar trebui să fie în regulă, fără vreun impediment în derularea contractului. Apariția unor cazuri în țară (gen Primăriile Buzău și Ploiești sau CJ Constanța), cu primari, președinți de județ sau chiar consilieri județeni care trebuie să explice cum au dat bani pentru fotbal, pare să-i facă pe cei din Neamț să sufle și-n iaurt.
Ce spune contractul?
Contractul este extrem de vag, ca mai toate contractele de asociere închiate la Consiliul Județean. Durata asocierii este stabilită pentru perioada 6 decembrie 2013 – 10 iunie 2015. Obligațiile asociaților sunt la fel de laconice.
Consiliul Județean nu are decât o obligație: ”Să aloce suma de 100.000 lei pentru perioada 6-31 decembrie 2013 și 90.000 lei/lună începând cu 01.01.2014 până la data de 30.06.2015, în vederea sprijinirii activității Asociației (…), în vederea dezvoltării fotbalului la nivelul copiilor în județul Neamț.”
Asociația se obligă să cheltuiască suma alocată de Consiliul Județean Neamț, ”prin acoperirea, în mod exclusiv, a cheltuielilor materiale necesare desfășurării activității Asociației, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului 1447/2007 privind aprobarea normelor financiare pentru activitatea sportivă; să promoveze imaginea județului, să expună bannere și panouri publicitate la meciuri; să prezinte sprijinul acordat de Consiliul Județean prin intermediul mass-media și să afișeze stema județului în sala de conferințe de presă”. De asemenea, lunar, până în data de 10 a fiecărei luni, să prezinte documentele legate de modul de cheltuire a banilor.
Acestea sunt obligațiile prevăzute în contract. Atât și nimic mai mult. Probabil că s-a considerat că este suficient. Nimeni nu s-a întrebat ce sală de conferințe de presă are o asociație din Piatra Neamț care promovează fotbalul la nivel de copii? Nimeni nu a întrebat dacă există un plan cu care asociația să vină și să fie convingătoare când spune că se ocupă cu promovarea fotbalului, care sunt criteriile de performanță, nu neapărat sportivă, care trebuie atinse pe parcursul și la finalul acordului de asociere. Totul s-a desfășurat pe principiul ”cere și ți se va da”.
Primul decont, primul scandal
Pentru perioada 6-31 decembrie, prima factură venită la decont este în valoare de 124.000 lei si reprezintă echipament sportiv. Cantitatea specificată în factură este 1, valoare 100.000, fără TVA. Urmează o anexă cu detalii. Potrivit acesteia, un fes tricotat costă 30 de lei, o geacă de vânt 70 de lei, tricou de antrenament 70 de lei, iar un maieu cam tot atât. S-au mai achiziționat și 30 de mingi de fotbal, la 579 lei/bucată, ș.a. Lista o puteți aprofunda în foto 1. Să remarcăm că responsabil financiar este dl. Dăscălescu Răruță, un specialist în ceea ce înseamnă tricoturile și lenjeria, fiind, la un moment dat, producător de așa ceva și beneficiar, pe vremea când avea funcție la Spitalul județean Neamț. Factura este emisă de FC Ceahlăul SA, societate pe acțiuni care gestionează activitatea clubului de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț (foto 2). Practic, dl.Vătăjelu a cumpărat echipament de la echipa mare, denumită și fanion a județului. În momentul în care decontul a ajuns la Consiliul Județean Neamț, la câteva zile s-a trimis o adresă către Asociația Club Sportiv ”Ceahlăul 05” Piatra Neamț, în care se cer amănunte: ”Conform adresei dumneavoastră nr. 4/2014, ne justificați suma acordată în luna decembrie 2013 prin achiziționarea de echipament sportiv de la FC Ceahlăul SA. Având în vedere că instituția noastră a avut un contract de asociere cu FC Ceahlăul SA în perioada 2008-2013 și conform justificărilor primite s-a decontat și echipament sportiv, pentru evitarea dublei decontări, vă solicităm să faceți demersurile necesare și să ne transmiteți în copie facturile (conform cu originalul), prin care FC Ceahlăul SA s-a aprovizionat cu echipament sportiv justificat de dunmneavoastră. ”
Adresa continuă memorabil: ”Vă solicităm să ne transmiteți o copie după statutul asociației, o listă cu copiii pe grupe de vârstă, care activează la clubul dumneavoastră, precum și mărimile articolelor sportive achiziționate”!
Am spus memorabil pentru că abia DUPĂ ce a venit prima factură cineva s-a gândit să ceară un STATUT al unei asociații către care ar trebui să dai o groază de bani în timp! Restul frazei reprezintă un fel de refuz politicos de a achita banii, pentru că este greu de crezut că vor apărea copii după aprovizionarea de la clubul mamă. Mai ales că Federația Română de Fotbal are tot felul de activități de sprijinire a echipelor de copii și juniori.
Concluzii
O idee bună, de sprijinire a unei ramuri sportive, a intrat în impas, pentru că totul a fost făcut în pripă, pe genunchi. Dacă era nevoie de o sumă de bani, rapid, în decembrie, scopul nu a fost atins. O asociere în care beneficiarul nici nu se știe exact cine este și ce face – nici măcar statutul nu a fost pus pe masă -, niște consilieri extrem de distrați, care au aprobat ceva, fără să se intereseze despre ce este vorba, un contract fără clauze clare privind ce se poate și ce nu se poate deconta, aceasta este imaginea adevărată a modului în care se promovează unele hotărâri în Consiliul Județean. Putem conchide că nimeni nu este de vină sau, la fel de adevărat, că toți sunt vinovați de situația creată.
Valentin BĂLĂNESCU