Cele trei contracte încheiate de primăria de sub Cetate cu asociațiile crescătorilor de animale, prin care acestea au primit în folosință gratuită islazuri, au pornit cogeamitea scandalul, mai ales după ce s-a constatat că primăria a încheiat acele contracte și apoi nu le-a mai înregistrat spre justa vărsare la bugetul local a impozitelor pe teren. S-a estimat o pagubă de vreo 3 miliarde vechi. Hiba e cu atât mai mare cu cât, după ce primarul Daniel Harpa a decis anularea acestor contracte, Constantin Boroianu, președintele Asociației Aerodrom din Târgu Neamț a dat primăria în judecată. Deocamdată, părțile implicate se grăbesc să arunce vina asupra angajaților din primărie (de atunci, unii din ei și de acum). Întrebarea ”cine plătește” rămâne, încă, fără răspuns.
”Nu e vina noastră”
Daniel Cozma, de la Asociația crescătorilor de animale din Humulești, una din asociațiile care a primit islaz, e de părere că nu se va ajunge în situația în care Asociația să dea banii înapoi retroactiv. Pentru că terenurile ”sunt ale humuleștenilor din moși-strămoși” și, vorba unui clasic în viață, pe parte juridică vina este a angajaților primăriei, care au semnat atunci. „Aceste pământuri sunt ale humuleștenilor. Ei au acte pe ele, au cadastru. Unul din crescătorii de animale din Humulești, Gheorghe Savina, chiar a câștigat un proces în instanță. Cât privește partea juridică sunt de părere că, pentru aceste nereguli depistate de Curtea de Conturi, trebuie să răspundă fosta conducere a Asociației crescătorilor de animale din Humulești. Nu cred că se va ajunge în situația ca primăria să ne ceară banii retroactiv. Cel puțin la asociația noastră, având în vedere actuala conducere a primăriei și a asociației, nu se va ajunge la un conflict. Dl Boroianu, de la Asociația Aerodrom, face ce vrea, poate să dea în judecată primăria, e decizia dânsului. Dar nu e vina noastră că la Primăria Târgu Neamț nu s-au înregistrat acte juridice la acea vreme”, ne-a declarat Daniel Cozma, vicepreședinte a Asociației crescătorilor de animale din Humulești.
”Vom plăti impozit și pe aerul respirat”
Constantin Boroianu, președintele Asociației Aerodrom din Târgu Neamț, condamnă ”incompetența angajaților primăriei” și a hotărât să dea primăria în judecată. Pentru că, spune el, asociația și-a respectat obligațiile din contract li, mai mult, în toți acești ani, primăria nu i-a trimis nicio decizie de impunere. „În anul 2010, respectiv 2011, Asociația crescătorilor de animale din Târgu Neamț a semnat cu Primăria un contract de predare și administrare gratuită asociației pentru islazul Târgu Neamț în 2010, iar în 2011pentru Căprăreasca și Mănești, de la Blebea, unde s-au dat 30,75 de ha. Aceste terenuri au fost ale obștei și înainte de cooperativizare, iar în acest sens sunt documente. În timpul cooperativizării, islazul respectiv se pășuna de către crescătorii de animale. Deci, și pe timpul comunismului, islazul era pășunat de către crescătorii de animale de pe raza orașului Târgu Neamț, respectiv Barieră, Condreni, fostul Abator. Și vreau să amintesc că pe vremea comunismului nu se plătea un leu, pentru că cei de atunci erau conștienți că loturile au fost ale oamenilor. Nici pe timpul dlui Lungu, și nici pe timpul primarului Arnăutu, nu s-a perceput nicio taxă. Mai mult de atât, noua conducere a primăriei a venit din 2012, dar până în noiembrie 2013 nu a făcut nimic în acest sens. Știa că sunt contracte, știa că sunt încheiate protocoale între asociații și primărie, dar n-au trimis nicio impunere. Ca atare, această sumă – în jur de 1,8 miliarde vechi – nu se poate plăti decât din cotizația crescătorilor de animale. Explicați-mi și mie cum pot eu să-i cer dlui Florescu, care a decedat de trei ani și care a avut stână, să plătească retroactiv? Sau cum pot eu să-i cer unui bătrân, care a avut două vaci, pe care nu le mai are acum, să plătească retroactiv? Eu nu zic că-i vinovată primăria, dar sistemul cu siguranță este vinovat. Eu vă spun că, dacă mergem în ritmul acesta, într-un an de zile o să plătim impozit și pe aerul pe care-l respirăm”, spune Constantin Boroianu.
”Personalul primăriei nu și-a făcut datoria”
Printre alții, Constantin Boroianu arată cu degetul înspre Elena Pupăzan, șefa Serviciului Taxe și Impozite din Primărie, că nu și-a făcut datoria. „Nu mă întrebați pe mine de ce nu s-a trimis decizie de impunere. Nu le-am primit pentru că personalul primăriei nu și-a făcut datoria. Dacă îmi făcea notificare la începutul anului 2010, 2011, 2012, 2013, că trebuie să plătesc suma respectivă, se plătea! Era foarte simplu! Unde-i lege, nu-i tocmeală! Și dacă nu plăteam, primăria avea posibilitatea să-mi rezilieze contractul. Dar primăria nu mi-a trimis nicio notificare. Mai mult, dna Pupăzan, șefa Serviciului de Taxe și Impozite, vine și susține că Asociația Aerodrom trebuia să vină să înregistreze contractul. Cum să vin eu să înregistrez contractul, dacă contractul l-am primit de la primărie cu număr de înregistrare?! Ce aștepta să fac? Să vin la dna director executiv de la Taxe și Impozite, care ia o căruță de bani din bani publici, și să-i spun că nu-și face datoria? Cineva nu și-a făcut datoria, asta e clar. Cine nu și-a făcut datoria, să plătească. Eu nu pot să merg în fața membrilor asociației și să le spun să plătească pentru 2010, 2011, 2012 și 2013 atâtea milioane de lei! Am anunțat și primăria că o voi da în judecată. Dacă legiuitorul va spune că trebuie plătit, o să vedem ce facem. Dar dacă spune că greșeala nu este a noastră, atunci să plătească cei care au greșit de la primărie. Eu am un contract semnat cu primăria în baza unei Hotărâri de Consiliu Local, iar în acel contract nu se stipulează că avem obligația de a plăti ceva și în perioada asta, de 5 ani de zile, nu am fost niciodată înștiințat că trebuie să plătesc impozit pe teren”, a mai spus Constantin Boroianu.
Un alt argument al său stă în bugetul de venituri și cheltuieli din 2010-2013, unde primăria nu a prins impozitele pe teren ca venituri: ”De ce nu au pus? Deci nici măcar nu au fost prinse în Bugetul de venituri și cheltuieli aceste impozite pe teren! Nu știe stânga ce face dreapta! Eu nu spun că primăria face aceste demersuri de bună voie, pentru că apărut o Ordonanță din aprile 2013, în care se spune că trebuie să se anuleze toate contractele vechi și să se facă contracte noi pe o perioadă de 5 ani. Practic, primăria aplică o Ordonanță de Guvern. Nu că vrea Harpa sau Boroianu. Ei trebuie să respecte legea, pentru că altfel vor plăti tot ei”, a mai spus Constantin Boroianu.
Harpa, pregătit să fie înfrânt
Primarul de Târgu Neamț, cam cu jumătate de gură, dă dreptate asociațiilor care vor să dea în judecată instituția pe care o conduce și recunoaște că sunt foarte mari șanse ca primăria să piardă aceste procese. ”În urma verificărilor efectuate de Camera de Control a județului Neamț, s-a constatat că au fost date în administrare gratuită un număr de 4 terenuri – mai exact 4 islazuri de pe raza orașului – în anul 2010. S-au întocmit trei contracte. Conform legii și a Codului Fiscal, cei de la Curtea de Conturi au constatat că nu era legal să se dea în administrare gratuită un teren care este în domeniul public al primăriei. Astfel, s-a procedat la anularea celor 3 contracte și, pe bună dreptate, cei din asociație nu au nicio vină, pentru că, oricând, ei se pot apăra cu acel contract. Vina este a celor din primărie, care au întocmit acele contracte la acea vreme. Eu nu pot decât să pun în aplicare decizia Curții de Conturi. Eu, ca primar, ca ordonator de credite, dacă în timp de șase luni de zile nu pun în aplicare decizia Curții de Conturi, intru sub incidența legii. Pentru că este o faptă penală și voi răspunde eu penal. Iar dl Boroianu pe bună dreptate trebuie să acționeze în judecată primăria. Sunt de acord cu punctul dânsului de vedere, însă eu pun în aplicare o decizie a Curții de Conturi. Dl Boroianu nu a știut că trebuie să plătească impozit pe teren și de aceea dă primăria în judecată, pentru că i s-a calculat de către Curtea de Conturi și Direcția Taxe și Impozite să plătească o redevență pe islaz și impozitele retroactiv. Probabil dl Boroianu va și câștiga în instanță procesul cu Primăria Târgu Neamț.
Eu respect doar legea, decizia Curții de Conturi. Dar asta nu înseamnă că islazurile vor fi vândute. Ele sunt și vor fi pentru crescătorii de animale din Târgu Neamț. În toată țara islazurile nu sunt date gratuit, ele sunt date în concesiune asociațiilor crescătorilor de animale, care plătesc o redevență și impozitul pe teren, impozit pe care îl plătim cu toții”, a declarat primarul Daniel Harpa.
Cât despre alți funcționari din primărie, de atunci și de acum, care au avut legătură cu contractele… Secretarul Primăriei Târgu Neamț, Laura Maftei, în a cărei directă subordine se află Compartimentul juridic care a păstrat în sertar contractele, s-a ferit să facă vreun comentariu, cel puțin până la raportul oficial Curții de Conturi. Șefa Taxelor și Impozitelor, economista Elena Pupăzan, n-a fost de găsit zilele acestea, cel puțin nu pentru a-i putea consemna un punct de vedere. Fostul primar, Decebal Arnăutu, în calitatea sa de ordonator de credite la acea vreme, de asemenea nu a dorit să facă vreo declarație.
Ciprian Traian STURZU