Societatea Troleibuzul SA, unde Consiliul Județean este acționar majoritar, a fost de-a lungul timpului, o mină de aur pentru diverși angajați. În mandatul trecut, când conducerea societății era asigurată de duo-ul Constantin Hociung director și Adriean Chirilă director economic, au existat mai multe achiziții de servicii (consultanță, tot felul de imprimate și piese de schimb) care, în realitate, ar fi fost achiziționate doar pe hârtie. Ar fi vorba despre mai multe firme care nu mai funcționau, dar care au emis facturi și chitanțe de încasare a banilor de la societatea Consiliului Județean. În acest articol, vă prezentăm relația privilegiată cu societatea Super Topaz, cu sediul în Sâncraiu de Mureș.
Achiziții cu plata cash de la Super Topaz
La începutul anului 2010, cu factura 995 din 10.02.2010, Troleibuzul SA achiziționa mai multe piese. Este vorba (vezi foto 1) despre 3 discuri, 3 cruci cardanice, 4 perne de aer, 2 supape de reglare și 3 kituri reparații, fiecare având denumiri specifice. Valoarea totală este de 4.893,99 lei. Factura este achitată cu chitanța nr. 890 din aceeași dată. Pe factură, în dreptul delegatului apare numele lui Romeo Condurache. Pe dispoziția de plată eliberată de casieria Troleibuzul, care este semnată de conducătorul unității și care are viză de control financiar-contabil, la rubrica date suplimentare privind beneficiarul sumei nu apare niciun nume (vezi foto 2). Nu rezultă foarte clar dacă firma mureșeană a adus ea piesele sau s-a dus după ele o mașină de la Troleibuzul. Faptul că s-a plătit cu banii jos, bani scoși din casierie în aceeași zi, ne face să credem că plata s-a făcut la livrarea mărfii. Sau, mai bine spus, la livrarea facturilor.
A doua livrare de piese de schimb de la societatea amintită se face în 28 mai 2010, cu factura 632. Să remarcăm, în treacăt, că în ianuarie numărul facturii era 995, iar după 3 luni era 632, dar să și admitem că poate s-a găsit un facturier nefolosit. Acum se achiziționează tot 3 cruci cardanice, 3 kituri de reparații WSK 96, 3 perne aer și ceva rulmenți. Valoarea totală a achizițiilor este de 4.485,11 lei. Delegat este același Romeo Condurache, banii se achită imediat, cu chitanța 872 – aceeași remarcă rămâne valabilă la numărul chitanței, care e mai mic în luna mai decât cu trei luni în urmă -, iar dispoziția de plată, cu toate semnăturile, nu cuprinde date despre beneficiarul sumei.
O să vă întrebați de ce insistăm pe toate aceste date. În definitiv, poate că Troleibuzul avea nevoie de toate aceste piese și le-a achiziționat de la un partener serios. Ei bine, tocmai aici este problema.
SC Super Topaz SRL este radiată din Registrul Comerțului pe 03.06.2010, după ce se terminase procedura generată de falimentul firmei respective și din acel moment nu mai există alte mențiuni despre ea. Mai există un amănunt, poate nesemnificativ, dar important pentru cei care cred că ar trebui aprofundate lucrurile în această speță. Facturierele firmei din Mureș și chitanțierele sunt achiziționate de la firma Bibliopolis SRL Piatra Neamț. Este greu de crezut, deși nu imposibil, ca reprezentanții firmei să cumpere respectivele documente din Piatra Neamț.
Noi v-am prezentat doar două dintre facturile emise de această societate către Troleibuzul SA. Suma totală a raporturile comerciale este de 27.043 de lei (207 milioane lei vechi), deci există o consecvență în respectiva colaborare.
[message_box title=”Inspecția fiscală nu este de acord cu achizițiile de la Super Topaz” color=”red”]Într-un document din 2012, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Direcția Generală a Finanțelor Neamț, prin Serviciul Inspecție Economico- Fianciară, stabilește că Troleibuzul SA trebuie să înregistreze 4.327 lei ca impozit pe profit «aferent cheltuielilor cu piese de schimb în sumă de 27.043 lei achiziționate de la SC Super Topaz SRL, înregistrare în contul 6024 ”cheltuieli cu piesele de schimb” și pentru care organul de control a apreciat că nu sunt aferente veniturilor realizate, conform art. 6 din OG nr. 92/2003 din Codul de Procedură Fiscală, cu modificările și completările ulterioare. Menționăm că, în timpul inspecției fiscale s-a procedat conform art.6 din OG 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală (…) la exercitarea dreptului de apreciere asupra pieselor de schimb achiziționate de la SC Super Topaz SRL și care, conform evidențelor MFP, are ca obiect de activitate ”tăierea și rindeluirea lemnului; impregnarea lemnului”, a fost declarată în insolvență începând cu 25.01.2007 și a fost radiată din data de 02.06.2010. Astfel, conform art.67 din OG 92/2003 (…) s-a estimat că piesele nu au fost efectiv aprovizionate, unitatea încălcând și prevederile art. 21 alin(4) lit. r din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.»
Exact pe aceleași argumente, Troleibuzul este obligată la plata sumei de 5.892 de lei, reprezentând TVA dedus eronat pentru facturile SC Super Topaz SRL.[/message_box]
Cine a acceptat la plată facturile de la Super Topaz?
Este o întrebare legitimă, care se impune firesc și obligatoriu. Dacă piesele nu au existat fizic, înseamnă că banii au fost scoși din casieria Troleibuzul SA cu complicitatea unor oameni care lucrau acolo și aveau și funcții de răspundere. La valoarea respectivă, nu se putea ca directorul Constantin Hociung să nu știe despre plăți. La fel și directorul economic Adriean Chirilă. Pentru piesele respective, era nevoie de întocmirea unor bonuri de magazie, bonuri de consum etc., deci alți oameni care știau că, de fapt, piesele nu există. Dacă lucrurile stau așa, rezultă că la Troleibuzul conducerea de atunci a acționat, voit și conștient, împotriva intereselor societății, ale acționarilor ei, cu Consiliul Județean în frunte. Evident, mai apare și întrebarea ce s-a făcut cu banii respectivi.
Super Topaz, implicată și în alte cazuri de evaziune din Neamț
Societatea din județul Mureș mai apare în cel puțin încă un caz de evaziune fiscală din județul Neamț. Interesant este că în respectivul dosar, care a ajuns acum la Înalta Curte, apare ca inculpat și Ilie Butuc, personaj care s-a făcut cunoscut prin dosarul de evaziune fiscală în care este parte împreună cu Mihai Fărcășanu (fost vicepreședinte al Consiliului Județean, fost șef la PP-DD Neamț, unul din șefii de la Urbtrans, activist la PMP și la un alt partid în curs de înființare din Neamț). În acel dosar, Butuc și-a recunoscut vina și a fost condamnat. În dosarul amintit, inculpați mai erau Claudia Apopei (fostă Turcu) și Ioan Rachieru, iar ca părți civilmente responsabile mai apar Super Topaz SRL, Cora Pav SRL, Piatra Comarnicului SRL și Luncuța SRL, prin lichidator.
Valentin BĂLĂNESCU